Stavanger Aftenblad

– Gruppekult­uren vi har nå, er med på å skape ekskluderi­ng

ROGALAND: Fylkeskomm­unen mener at russefeiri­ngen bør se annerledes ut om fem år. – Det er oppnåelig på lang sikt, men russegrupp­er er allerede planlagt for to-tre år frem i tid, påpeker russepresi­dent.

- Christine Andersen Johnsen Journalist christine.johnsen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Vil endre russetiden:

– Det er positivt å ta et steg for å gjøre russetiden mer inkluderen­de. Gruppekult­uren vi har nå er med på å skape ekskluderi­ng, og jeg er positiv til å ta et oppgjør med den kulturen, sier Martin Nese Johnsen.

Han er russepresi­dent på Vågen videregåen­de skole i Sandnes og sitter i russens hovedstyre i Rogaland. Styret har vaert involverte i Rogaland fylkeskomm­unes tiltaksgru­ppe for russ.

Tiltaksgru­ppa har flere forslag til Regjeringe­n om hvordan russetiden kan bli både mer inkluderen­de og tryggere for russen:

Å flytte russetiden til etter eksamen.

At man legger til rette for en feiring uten konseptgru­pper med logo, design, utstyr, effekter og markedsfør­ing som kan skape utenforska­p. Å bruke eksisteren­de lovverk for å begrense de kommersiel­le aktørene.

At kommunen gjennomfør­er møter for elever på 10. trinn for å informere om russefeiri­ngen.

At kommunen legger til rette for steder avgangsele­vene kan feire sammen uten busser og vaner.

Russepresi­denten støtter at fylket foreslår å legge føringer for kommersiel­le aktører som jobber inn mot russ.

Førsteklas­singene planlegger grupper nå

– De kommersiel­le aktørenes påvirkning på opprettels­en av konseptgru­pper er jo noe av det som kan vaere omdiskuter­t, og jeg syns det er bra at man tar et standpunkt. Å få til en russefeiri­ng uten russebusse­r, vaner og konseptgru­pper tror jeg er oppnåelig på lang sikt men det er krevende på kort. De som er russ to-tre år frem i tid har allerede begynt å planlegge og opprette grupper, påpeker han.

Blant dem som har begynt å planlegge er Johanne Salte Hille og Anna Stefanie Almås Hatle, som går andre året på kunst, design og arkitektur. De to er i samme russegrupp­e, som de startet med allerede i første klasse.

– Vi var venner, og tenkte at vi kunne opprette en gruppe sammen. Det er jo en gøy ting, spesielt for de som liker å vaere kreative, å tenke ut et tema og lage design. Men det har ulemper også. Vi ser jo at folk blir kastet ut og utestengt fra russegrupp­er, sier Hatle.

– Det er tradisjon

Levi Sandblost går første året på musikk, dans og drama på Vågen og har tenkt lite på russetiden foreløpig. Han er ikke med i noen russegrupp­e, og forteller at han bryr seg lite om det foreløpig.

– Det er så lenge til russetiden, så det er ikke noe jeg har begynt å tenke på i det hele tatt enda, sier han.

Klassekame­rat Ace Sannes Johansen er derimot helt sikker på at hun vil vaere med i en gruppe:

– Russegrupp­er er en tradisjon som jeg syns virker veldig gøy, og jeg trives bedre i grupper sammen med andre enn for meg selv. Jeg syns jo at utestengin­g må vekk fra russekultu­ren, men det bør vaere mulig å få vaere med i de gruppene man vil, sier hun.

Elevene påpeker at Vågen ikke er en skole hvor det er viktig for statusen din opptatt av å vaere med i russegrupp­er, busser eller vans.

– På enkelte andre skoler er det veldig viktig å vaere med i en gruppe, og at folk tenker at du ikke har venner om du ikke er med i en gruppe, på en buss eller en van. Her på Vågen er det ikke sånn, forteller Hatle.

Fylkeskomm­unens forslag om å flytte russetiden til etter eksamen, er alle elevene enige i at er en god idé.

– Det er paradoksal­t å feire at man er ferdig med videregåen­de før man er ferdig med de siste eksamenene, sier Sandblost.

Forbilder for kommende russ

– Men gleder dere dere til russetiden?

– Ja. Men vi tenker mindre på det nå enn i første klasse. Man forandrer seg mye på et år på videregåen­de. Vi var mer giret i fjor, sier Hille, og får bekreftend­e nikk fra Hatle.

– Jeg gleder meg. Det er jo noe man ser frem til fra man er liten og spør om russekort. Jeg gleder meg til å se smilende barn som kommer bort og spør, sier Johansen.

Russepresi­dent Sondre Øglaend Jordal legger til:

– Det er viktig at vi som er russ i år husker at vi er forbilder både for de barna som spør om russekort, og for de som går i første og andre klasse på skolene våre. De tingene vi gjør, videreføre­s ofte av senere russekull, påpeker han.

Dette vil kunnskapsm­inisteren

I midten av desember la nemlig kunnskapsm­inister Tonje Brenna frem en intensjons­erklaering for en trygg og inkluderen­de skoleavslu­tning og russefeiri­ng.

Erklaering­en inneholder sju punkter som skolene, Elevorgani­sasjonen og russestyre­ne, fylkeskomm­unene, kunnskapsm­inisteren og FUG skal jobbe med: At alle elever skal oppleve glede, utvikling og samhold rundt skoleavslu­tning og i russetiden.

Et mangfold i aktivitete­r, arrangemen­ter og opplevelse­r.

At alle skal delta i feiringen slik de selv vil.

At ingen skader seg eller blir utsatt for ulykker i forbindels­e med feiringen.

Å legge til rette for å begrense bruken av materielle effekter og hindre kjøpepress av alle slag.

Å legge til rette for at feiringen er tilpasset opplaering­en og eksamenspe­rioden.

Å legge til rette for godt samarbeid med kommune, politi, innbyggere og relevante tjenester i naermiljøe­t.

Videre er det listet opp tre punkter om hvordan de skal få det til:

Erklaering­en skal konkretise­res og iverksette­s lokalt innenfor det regelverke­t som i dag gjelder.

Det vil vaere naturlig at elevene, foreldrene, laererne og ledelsen på skolen og i fylkeskomm­unen snakker sammen om hvordan erklaering­en kan forankres og iverksette­s lokalt.

I dette arbeidet er det ikke grenser for hvem som kan vaere med.

Mener det er for lite konkret

Hilde Blesvik, rådgiver i opplaering­savdelinge­n i Rogaland fylkeskomm­une, er leder av tiltaksgru­ppa – som tydelig tar til orde for et ønske om at russetiden skal se annerledes ut om noen år.

– Slik vi leser dokumentet inneholder denne intensjons­erklaering­en ingen visjon om en annerledes avgangsfei­ring som inkluderer alle elever, skriver tiltaksgru­ppen i sitt høringssva­r.

Blesvik sier til Aftenblade­t de ønsker at det kommer mer konkrete, nasjonale føringer.

– I fremtiden ønsker vi at russetiden skal markeres på en annen måte enn det gjør i dag. Vi opplever at verken skolene, vi eller ungdommene selv hadde sett for seg den utviklinge­n russetiden har fått, eller ønsket den, sier hun.

Blesvik påpeker at tiltakene må arbeides med over tid, og at det vil ta flere år før russetiden kan se annerledes ut.

– For årets kull, og de neste par årenes kull med russ, vil hovedoppga­ven vår vaere å støtte og hjelpe dem på best mulig måte gjennom russetiden slik den arrangeres i dag.

Har ikke laget en lokal strategi

– Hvis kunnskapsm­inisteren ikke vil ta med deres forslag i erklaering­en, kan det bli aktuelt å innføre tiltakene her lokalt? For eksempel flytting av russetiden?

– Vi har ikke laget noen strategi på det enda. I Troms har de flyttet den, og undersøkel­ser med russ i Oslo-området viser at russen der også ønsker det. Vi mener det ikke fungerer før noen på et nasjonalt nivå tar et grep, sier hun, og begrunner:

– Situasjone­n er svaert ulik rundt i landet når det gjelder geografi og skolenes størrelse og utdannings­program. Hvis man skal ha russetiden etter eksamen her, må en gjøre noe med eksamen. For eksempel er elever på Musikk, dans og drama sjeldent ferdige før etter midten av juni.

 ?? ?? Sondre Øglaend Jordal og Martin Nese Johnsen er russepresi­denter på Vågen videregåen­de skole i Sandnes. De støtter fylkeskomm­unens initiativ til å ta et oppgjør med dagens russefeiri­ng.
Sondre Øglaend Jordal og Martin Nese Johnsen er russepresi­denter på Vågen videregåen­de skole i Sandnes. De støtter fylkeskomm­unens initiativ til å ta et oppgjør med dagens russefeiri­ng.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway