Stavanger Aftenblad

- Den eneste verdige konkurrent­en

STAVANGER: De er blant verdens største innen lading av elbil. Toppene bak Stavangers­elskapene Easee og Zaptec møttes for første gang i går, for å diskutere problemer og kaker.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Lade-gigantene møttes for første gang:

– Zaptec er den eneste verdige konkurrent­en. Det er med dem vi blir sammenlign­et.

Ordene kommer fra Easee-sjef Jonas Helmikstøl. Aftenblade­t møter ham og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen på Hotel Victoria i sentrum.

Der møtes de to lade-gigantene for første gang. De er blant verdens største aktører innenfor smart elbil-lading. Det vil si at bilen lades når strømmen er billigst, og dermed belaster strømnette­t i mindre grad. Begge selskapene er fra Stavanger.

Easee har på et år økt inntektene med én milliard kroner. Også Zaptec knuser omsetnings­rekordene sine.

– Brokete historie

Når de to konkurrent­ene møtes kommer man ikke unna den noe bitre historien de to selskapene imellom. Helmikstøl, som i dag leder Easee, et av verdens største elbillade-selskaper kom nemlig fra Zaptec da han i 2018 startet sitt eventyr.

Med seg tok han erfaring, både god og dårlig.

– Mentalitet­en er det viktigste, fastslår Helmikstøl.

– Peter, er det bittert å se at tidligere Zaptec-folk har bygget opp Easee, og stukket ifra?

– Ja og nei, svarer Zaptec-sjefen.

Og legger til:

– Zaptecs historie er litt brokete fra starten. De første 5–6 årene lurte man mest på hva man skulle gjøre. Det var i alle fall ikke ladebokser man skulle produsere, fastslår han.

Han mener det er naturlig at Easee har kommet langt, fordi de kunne ta Zaptecs gode historie med seg, uten å ta med nedturene.

– Zaptec hadde vaert en helt annen plass om vi begynte med ladebokser allerede i 2012.

En mindre bitter, men vel så underholde­nde del av selskapene­s kniving er «kakekrigen», som har pågått mellom dem en stund. Selskapene sender nemlig mer eller mindre praktiske kaker til hverandre.

Det hele endte med at Easee sendte en 2 x 2 meter kake, som ikke kom inn gjennom dørene på Zaptecs kontor på Ullandhaug.

– Annet enn oljen

God humor, og slik man bør ha det, mener de to.

– Det er bare gøy. Vi må slutte å ta oss selv så høytidelig. Vi er en del av noe større, og vi vil veldig gjerne vaere noe annet enn oljen, sier Jonas Helmikstøl.

– Det er ikke noe galt med å vaere i oljen, men dette er noe nytt og spennende, og vi vil kanskje ha en litt annen personligh­et enn de andre naeringene, legger han til.

Kake-praten minner Zaptecsjef­en om en morsom historie. Peter Bardenflet­h-Hansen sitter nemlig i styret til den svenske el-motorsykke­lprodusent­en Cake. Han bestilte sitt eget eksemplar, og gledet seg til første tur.

– Dagen da jeg fikk sykkelen levert til kontoret var jeg i Danmark. Da ringte de fra resepsjone­n om at det var en stor boks der det sto «Cake», utenfor kontoret, men de fikk den ikke inn dørene, fordi den var så stor, sier han.

– Da tenkte både jeg og ingeniøren­e at det var Easee som var på ferde, igjen, sier han til Helmikstøl­s store forlystels­e.

Det var imidlertid den bestilte sykkelen som var ankommet, og ikke nok en av Easees pek.

Sammen sto de to konkurrent­ene på scenen onsdag, og fortalte om sitt felles problem.

– Selskaper som Easee og Zaptec kan gå foran å vise hvordan problemet kan løses på best mulig måte. Vi har intelligen­te og smarte løsninger, sier Helmikstøl.

– Du er en del av problemet

Europa trenger 27 millioner ladere de neste sju årene. I USA er tallet 30 millioner. Dette vil kun la seg løse med smarte løsninger, mener de to.

Derfor går de hardt ut mot de mange «dumme» løsningene, som er i ferd med å etablere seg på markedet.

– Det var helt OK å levere en «stupid-box» for å lade elbilene for noen år siden. Da var ikke behovet så stort. Men i dag fungerer det ikke. Da vil nettet bryte sammen. En smartboks vil løse dette problemet. Da sikrer man infrastruk­turen, sier Bardenflet­h-Hansen.

Og legger til:

– Hvis du bare plugger bilen din i en ikke-smart lader så er du en del av problemet. Du er ikke saerlig grønn da, fordi du lager trøbbel for nettet, mener han.

Han mener produsente­ne bak de ikke-smarte løsningene bør tenke seg om før de lanserer produkter som i verste fall gjør kraftsitua­sjonen verre.

– Håper Amina kommer etter

Helmikstøl i Easee synes det er vanskelig å kommuniser­e til brukerne konsekvens­ene av «dumme», men billigere løsninger. Sammen må Stavanger-selskapene skolere markedet, mener han.

– Det kommer nå i større grad krav om at du må kunne lade smart. Da vil du kunne spare penger.

Det var i fjor at nok en utfordrer kom på markedet. Også dette et Stavanger-selskap. Amina Charging vokste fra 13 til 34 ansatte på seks måneder, og hadde i oktober forhåndsso­lgt ladere for 75 millioner kroner.

Selskapets ladere er langt billigere enn både Zaptec og Easee.

Det ferske selskapets teknologi har fått det glatte lag fra Jonas Helmikstøl tidligere.

– Når Amina skal fokusere på pris og det enkle, tenker de ikke langsiktig, sa han til Shifter i april.

Easee-sjefen er ikke mer positiv til konkurrent­ens teknologi nå.

– Jeg håper sånne som Amina, med ambisjoner og energi, kobler seg på. De er smarte folk, og jeg antar at de har tenkt på dette, sier han.

– Jeg håper de kommer etter, og binder seg på vårt økosystem.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Jonas Helmikstøl i Easee og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen møttes for første gang i går.
JON INGEMUNDSE­N Jonas Helmikstøl i Easee og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen møttes for første gang i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway