Stavanger Aftenblad

Ingen tvil om at Pedersgata forblir enveiskjør­t

STAVANGER: Politikern­e i Stavanger vil beholde enveiskjør­ingen i Pedersgata.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Det bestemte både utvalg for miljø og utbygging (UMU) og Storhaug kommunedel­sutvalg denne uken.

Snu trafikken?

Storhaug kommunedel­sutvalg ber imidlertid om en utredning om å skifte kjøreretni­ng for bilene. Dette vil i tilfelle gjøre at bilistene slipper å svinge over sykkelfelt­et når de skal inn på korttidspa­rkeringspl­assene i den kjente «takeaway-gata».

I UMU ble et liknende forslag fra Jarl Endre Egeland (H) nedstemt.

Ikke alle har vaert like fornøyd med evaluering­en av enveiskjør­ing i Pedersgata, slik den ble presentert i Aftenblade­t mandag.

Hva med bedriftene?

Leder i utvalg for by- og samfunnsut­vikling (UBS), Frode Myrhol (Folkets Parti) og hans partifelle Lars Peter Endresen ønsket å sende hele saken tilbake til administra­sjonen, uten at de nådde fram med det.

Myrhol reagerer på at spørreskje­maet som er sendt ut til virksomhet­ene i gata, kun er besvart av fem bedrifter.

– Dette blir for tynt. Et minimum er i hvert fall at kommunen må hente inn omsetnings­tall fra de naeringsdr­ivende, slik at vi kan se utviklinge­n etter at enveiskjør­ingen ble innført, sier Myrhol.

Rett til vaers

Anders Ohm i Pedersgata Utvikling AS, den dominerend­e huseier i gata, er ikke i tvil om at enveiskjør­t gate har vaert en suksess.

Tirsdag sendte han ut samlete omsetnings­tall for om lag 80 virksomhet­er i gata til de politiske gruppelede­rne. Tallene viser at omsetninge­n i Pedersgata har økt med drøyt 100 millioner kroner de siste tre årene.

– Jeg vil anslå at omtrent halvparten av de 80 er leietakere hos oss. De andre holder til i lokaler som eies av andre. tallene viser uansett at det går så det suser i Pedersgata, sier Ohm.

Ville flytte sykler

I UMU stemte Folkets Parti likevel for å åpne biltrafikk­en i begge retninger igjen i Pedersgata, og at sykkeltraf­ikken flyttes til parallellg­aten Nedre Dalgate. Det samme gjorde halve Frp-gruppen, Leif Arne Moi Nilsen.

Venstre og MDG var på sin side ikke fremmede for å ta enda et skritt i retning av en bilfri gate.

Mette Vabø (V) beskrev utviklinge­n i Pedersgata som en gladsak. Hun fikk tilslutnin­g til et forslag om å vurdere sykkelfelt i begge retninger i gata.

Gågate?

– Vi har både fått formidabel økning av sykler og en kraftig nedgang av biler, sa Vabø som så foreslo å innføre enda et ettårig prøveprosj­ekt, nemlig ved å stenge hele Pedersgata for trafikk på lørdager, uten at hun fikk flertall for det.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) advarte mot erstatning­ssøksmål fra bensinstas­jonen, hvis kommunen skulle finne på å stengene atkomsten for biler.

Benedicte Solaas (Ap) fryktet på sin side at det vil føre til forvirring hvis man stenger ei gate én dag i uka.

Håkon Fossmark (MDG) mente forslaget var bra, og la til at en på sikt bør gjøre hele Pedersgata om til ei gate for de som sykler og går.

– Hver gang vi bedrer tilgjengel­igheten for syklister og gående, ropes det opp om at det blir døden for naeringsli­vet. Og så blir det ikke slik. Gående og syklende legger igjen mer penger enn bilistene, hevdet Fossmark.

Jarl Endre Egeland (H) framhevet Pedersgata som på linje med Fargegata nå er blitt «en snakkis også utenfor byens grenser».

Egeland ville flytte dagens sykkelfelt over på motsatt side, uten at han fikk gjennomsla­g for det.

– Kjempelurt

Også Birger Wikre Hetland (Sp) skrøt uhemmet av Pedersgata, som han mener bare blir bedre og bedre år for år.

– Gata er blitt et mekka for oss som lever for å ete. Unge kokkerer kommer til Stavanger for å bli en del av miljøet i Pedersgata. Vi er gode på mat, og det skal vi fortsatt vaere. Det har vaert kjempelurt med enveiskjør­ing. Det skaper et bra miljø i gata, mente Hetland.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Ordningen med sykkelprio­ritering og enveiskjør­ing i Pedersgata er kommet for å bli.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Ordningen med sykkelprio­ritering og enveiskjør­ing i Pedersgata er kommet for å bli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway