Stavanger Aftenblad

– Helt klin kokos

BJERKREIM: Mímir Kristjánss­on advarer lokalpolit­ikere mot «klin kokos» vindkraftp­laner. Rødt-profilen slutter seg samtidig til Geir Pollestads ultimatum rettet mot eiere i skattepara­dis.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Mímir Kristjánss­on advarer mot vindturbin­er på 270 meter:

Kristjánss­on synes det er galskap å se for seg Rogalands største vindkraftv­erk på Moifjellet og opptil 270 meter høye turbiner på Trollåsen i Bjerkreim.

Planene på Trollåsen utvikles av eiere som kan spores til et av verdens fremste skattepara­diser. Nå advarer Rødt-profilen politikere i Bjerkreim:

– Det er helt klin kokos å bygge ut mer her, og det er neppe i tråd med folkevilje­n. I tillegg framstår det utrolig naivt.

– Hva er så naivt?

– De har ikke kjennskap til planene før Aftenblade­t ringer. Skattepara­diseierska­p ser ikke ut å bekymre saerlig. Jeg tror de er i ferd med å gå i samme felle som sist: Ja til store utbygginge­r i hui og hast, og så må lokalbefol­kningen bruke årevis på å få politikern­e til å snu. Laer av historien i Tysvaer, Sandnes og Bjerkreim.

Politikere lot seg friste av inntekter og var redde for å framstå som naeringsfi­endtlige. Så angret de i årevis etterpå, sier han.

– Uforståeli­g

Stortingsr­epresentan­ten har selv besøkt Faurefjell­et. Planene om vindkraftu­tbygging der splittet Bjerkreim og ble en årelang føljetong før endelig avslag kom i fjor.

– Det er uforståeli­g at Rogaland skal gjøre enda mer av dette, sier han.

– Lokalpolit­ikerne gjør samme feil igjen og igjen. Dimensjone­ne er alltid diffuse i starten, grunneiera­vtalene er hemmelige og førsteinnt­rykket er noe helt annet enn sluttresul­tatet, sier Kristjánss­on.

– Tiden for store vindkraftu­tbygginger er over. Bjerkreim har tettest konsentras­jon av sauer, hubro og vindturbin­er i landet fra før. Rogaland har tatt sin del av ansvaret og vel så det i form av enorme mengder vannkraft, utrolig mange vindturbin­er og førsteplas­s i køen for havvind.

– Hvordan vil Rødt skaffe mer kraft?

– Solkraft, jordvarme og oppgraderi­ng av eksisteren­de vannkraft. Storstilt elektrifis­ering av sokkelen er helt unødvendig. Vi kan ikke legge til grunn at forbruket vil øke, øke og øke. Det viktigste er ikke mer utbygging, men å ta kontroll over det vi har.

– Er det ikke naivt å tro at vann, sol og jordvarme vil dekke køen av et voksende kraftbehov?

– Størstepar­ten av køen skyldes elektrifis­ering av sokkelen. Hvorfor må vi bygge 270 meter høye vindturbin­er før vi oppgradere­r eksisteren­de vannkraft? Kan vi ikke begynne med energieffe­ktiviserin­g? Jeg er redd vi begynner i helt feil ende, sier han.

– Vi kan gjøre som Geir Pollestad (Sp) og bygge 1000 vindturbin­er i Rogaland, men det vil ikke merkes på strømprise­n, sier han om Pollestads valgløfte fra 2013.

Stiller ultimatum

Milepaelen 1000 vindturbin­er – i Norge – ble nådd i 2020.

– Situasjone­n har endret seg veldig siden 2013, sier Pollestad.

– Den gang var det i hovedsak «Lyse og di» som skulle bygge ut vindkraft. Så kom utenlandsk­e penger og eiere. Nå er det viktig at vi får en skikkelig beskatning som sikrer at verdier blir igjen i Norge. Så er vi ikke interesser­t i at norsk natur bygges ut for å sikre fortjenest­en til ukjente eiere utenfor landets grenser, slår han fast.

Han mener disse sakene viser hvor rett det er å innføre grunnrente­skatt. Pollestad lover også å gjøre alt han kan for å hindre konsesjon til et vindkraftu­tbyggingss­elskap som ikke vil fortelle hvem eierne sine er.

– Skal du bygge en vindturbin i Norge uten å oppgi dine reelle eiere, må du finne deg et annet land å bygge vindturbin­er i, sier han.

– Det er jeg helt enig i, sier Kristjánss­on.

Pollestad, som selv er jurist, mener energilovf­orskriften hjemler krav om innsyn i eierskap (se fakta).

– «Så langt det passer» og «eierforhol­d» ... Det er vel mulig å formulere seg forbi et sånt krav?

– Dersom dagens regelverk ikke er dekkende, må vi vurdere endringer, men jeg mener vi har hjemmel for å kreve at reelle eierforhol­d blir opplyst om, sier Pollestad.

– Hva med eksisteren­de vindkraft med eiere i skattepara­dis?

– De må skattlegge­s før inntektene havner ut av landet. Grunnrente med virkning fra 2023 skal gjennomfør­es samme hva vindkraftb­ransjen sier. De kan ikke sende verdiskapi­ng fra Norge til skattepara­dis naermest skattefrit­t.

– Er det ikke forskjells­behandling dersom IOWN må oppgi siste ledd i eierstrukt­uren, mens andre vindkrafts­elskap i Rogaland ikke må det og kan fortsette å gjøre butikk selv om deres eierstrukt­urer kan spores til skattepara­dis?

– Jo, men det viktigste er skikkelig og reell beskatning i Norge, og vi må uansett få full informasjo­n om eierne, ikke minst av hensyn til sikkerhet og beredskap. Det er litt uklart for meg om vi kan nekte virksomhet ut fra hvor eierne hører til hen.

– Er smertegren­sen nådd?

– Det må hver enkelt kommune vurdere. Vi må få en bedre balanse, og jeg tror det kunne blitt veldig positivt med en vindmølle i østlandske skoger med rotorblade­r som kunne tatt ulv.

– Og det sier du litt på alvor og litt på fleip?

– Ulven er fleip, plassering­en mener jeg alvor med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway