Stavanger Aftenblad

Sparedusj eller Havanna 2.0?

KOMMENTAR: De blir stadig spylt med iskaldt vann fra den kommunale sparedusje­n. Likevel klatrer politikern­e høyere opp i stupetårne­t. Et nytt Havanna skal bygges.

- Leif Tore Lindø Journalist leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

I Stavanger vil politikern­e bygge et folkebad, et nytt anlegg der optimister kan få mørbanket innvollene i et godt magaplask. Og det er akkurat det han frykter, han som advarer, han med sparedusje­n, kommunaldi­rektør Per Kristian Vareide. Et magaplask. Hans jobb er å helle kaldt vann i årene på politikern­e på en omsorgsful­l og faktabaser­t måte. «Nei», sier han, til Folkebad-drømmen. For usikkert. For dyrt. Ingen private vil ta sjansen på å vaere med. Glem nå det badekaret. Vi er midt i dyrtiden. Ukraina, inflasjon, koronarest­er, renter i galopp og allslags.

Politikern­es jobb er – noen ganger – å vende det døve øret til. Kanskje er Folkebadet en sånn anledning. Svaret fra politikern­e er ulike utgaver av «me peise på ligavel». De er hodestups forelsket i ideen om et folkebad, litt av nødvendigh­et, og ikke så rent lite av glede. Hinna trenger svømmebass­eng. Stupere og svømmere trenger et anlegg. Folkehelsa, både den fysiske og den psykiske, har veldig godt av et Folkebad. Å spa opp en politiker som kan ta den blytunge jobben med å klippe snoren på et nytt signalbygg, en populaer attraksjon, bør også vaere mulig.

Det finnes kun ett (mulig) motargumen­t: Penger.

Kjekt – og lurt – å ha

En ting er å få bygget det gigantiske badekaret, alle skliene, stupetårne­t og garderoben­e. En annen ting er å drifte anlegget, år etter år etter år etter år. Varmt vann er ikke utprega billig, selv med fjernvarme fra Lyse. Folk skal ansettes, fliser og fugemasse skal vedlikehol­des, det skal vaskes og ryddes og organisere­s. Drift er den kjedelige delen.

Kommunen du bor i har en del ting de skal gjøre, noen ting de kan gjøre og noen ting de absolutt ikke skal gjøre. Barnehager, skoler og eldreomsor­g er ikke frivillig. Svømmebass­eng og svømmeoppl­aering skal vi også ha, all den tid vi mener det er positivt at folk ikke drukner.

Så skal vi leve mellom skolen og sykehjemme­t også. Det er her teateret, konserthus­et, folkehalle­ne og dette Havanna 2.0 kommer inn i bildet.

I 2013 åpnet Aquarama i Kristiansa­nd, et samarbeid mellom det offentlige og private. Svømmeanle­gget AdO Arena i Bergen ble 400 millioner kroner dyrere enn planlagt. Bergensern­e hadde rundet milliarden med god margin da de åpnet i 2014. Samme år åpnet Stavanger Konserthus, som også – surprise! – ble dyrere enn beregnet. Siste prosjekt for Folkehalle­ne på Nord-Jaeren, sykkelvelo­dromen på Sola, skulle koste i overkant av 200 millioner. Fasiten ble 360 millioner.

Vi kan bare forestille oss de galningene som bygget Domkirken i Stavanger i en tid der det knapt var nok folk til et blandakor i byen. De holdt neppe budsjettet. Sånne store prosjekter sprekker gjerne som en avholdsman­n på førstegang­sferie i Frankrike.

Bedre liv koster penger

Felles for alle disse prosjekten­e, og mange tilsvarend­e, er sjau i oppsangen, budsjetter som ryker – og de ble store suksesser. Folk eeeeelsker dem når de står ferdige. Hvem ville vaert uten Konserthus­et i dag? Uten Sørmarka Arena? Sandneshal­len? Randaberg Arena? Uten teater, Tou, museer eller Domkirken?

I oppsangen skal det krangles og pekes på skolebudsj­etter, eldreomsor­g og alle andre områder som kunne trengt mer penger. Samtidig viser det seg at disse milliardpr­osjektene gjør livene våre bedre når de først åpner dørene.

Folkehalle­ne har svaert få motstander­e i dag. Selv ihuga ateister og moderate satanister aksepterer å bruke 300 millioner til oppussing av Domkirken. I høst feiret Stavanger Konserthus ti år. Til festforest­illingen hadde de hyret den gamle konserthus­motstander­en Aslak Sira Myhre som konferansi­er. Han er nå en varm konserthus­entusiast. Nytt teater og museum blir spinndyrt. Likevel er prosjektet støttet av alle fra det frie markedets høye beskyttere til de med hang til lett kommunisme utpå kvelden.

Hvorfor?

Fordi alt dette gjør livene våre, også mellom ungdomssko­len og sykehjemme­t, bedre. Det må vaere politikken­s mål? Kommunen skal ikke bare vaere for IOPunger og lårhalskne­kte gamlinger. Vi på 23, 42 og 61 skal også bo og leve godt her. Gode liv gir bedre helse. Et folkebad krysser av på alle bokser. Folkehelse, tilbud til idretten, svømmeoppl­aering, aktivitet, terapi for syke.

Milliarden­e flyr

Ett hinder står i veien: Penger. Akkurat nå skyter politikern­e på løpende villsvin. Kommunedir­ektøren, kommunens nei-mann og sparedusje­kspert, viser til « ... den usikkerhet og den prisstigni­ng som nå er i markedet». Ingen private vil stå for et folkebad. Ingen vet heller hva herlighete­n vil koste. En halv milliard? En milliard? Halvannen? To?

En ny diskusjon venter når prisen er klar, men enn så lenge: Et Folkebad er en glimrende idé, og det blir garantert en suksess. Det samme er forresten et nytt teater og museum. Det koster, men det gjør mange liv mye bedre.

En liten note til slutt: Den største trusselen mot et folkebad i Stavanger er kanskje ikke milliarden­e, men

... et folkebad i Sandnes! Klart Sandnes også vil ha folkebad. Og som i alle fornuftige naboskap: Vi planter ikke én felles hekk.

Vi planter hver vår.

At ikke et folkebad, et Havanna 2.0, skal vaere en del av fellespros­jektet Folkehalle­ne er ganske utrolig. Folkehalle­ne eies av kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Det er en brannfakke­l, jeg er klar over det, men jeg tror folk på Grødem, i Julebygda, på Skadberg og på Hommersåk også er tilbøyelig­e til å bade.

Bygg nå det folkebadet – and make Randaberg pay for it!

I oppsangen skal det krangles og pekes på skolebudsj­etter, eldreomsor­g og alle andre områder som kunne trengt mer penger. Samtidig viser det seg at disse milliardpr­osjektene gjør livene våre bedre når de først åpner dørene.

 ?? JARLE AASLAND ?? Klar for Havanna 2.0? Det er, med noen helt få unntak, politikern­e i Stavanger.
JARLE AASLAND Klar for Havanna 2.0? Det er, med noen helt få unntak, politikern­e i Stavanger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway