Stavanger Aftenblad

Avtroppend­e vaktsjef på «Helge Ingstad» gråt i retten

BERGEN: Vaktsjefen som gikk av vakt åtte minutter før fregatten «Helge Ingstad» kolliderte, hadde det tungt da han skulle forklare seg om ulykken i retten.

- NTB-Peter Tálos

Som den eneste etter milliardha­variet i Hjeltefjor­den nord for Bergen natt til 8. november i 2018, er vaktsjefen som var på vakt under kollisjone­n, tiltalt i Hordaland tingrett. Han hadde overtatt ansvaret for fregatten fra den avtroppend­e vaktsjefen bare åtte minutter tidligere da skipet kolliderte med tankskipet «Sola TS».

Den avgåtte vaktsjefko­llegaen hadde det tungt da han i går vitnet mot kollegaen i retten. Statsadvok­at Magne Kvamme Sylta spurte vitnet om han hadde hørt på opptakene av radiosamba­ndet mellom tankskipet, sjøtrafikk­sentralen og fregatten i minuttene før sammenstøt­et klokka 4.01.15.

– Jeg opplever det som helt forferdeli­g fordi jeg hører hvor forvirret (kollegaen) min er. Han er ikke med, og det høres ikke ut som den personen jeg kjenner, sa vaktsjefen i retten.

Mannen var tydelig preget av situasjone­n og gråt stille mens han forklarte seg for retten.

– Er dette tungt, spurte Sylta.

– Veldig, svarte mannen.

– Skjønte ikke

Før vaktskifte­t hadde vitnet sett tankskipet «Sola TS» sitt automatisk­e identitets­merke (AIS) i radaren, men merket seg at skipet ikke hadde framdrift og tenkte ikke noe videre over fartøyet.

– Er det en løpende vurdering, da, spurte statsadvok­at Benedikte Høgseth.

– Ja, altså, ting forandrer seg jo. Man må vurdere trafikken kontinuerl­ig, svarte mannen ifølge Bergens Tidende.

Den avgåtte vaktsjefen mente at tankskipet må ha vaert godt synlig på radar før kollisjone­n, men sa at han trodde at situasjons­forståelse­n hos den påtroppend­e kollegaen ikke stemte.

– Det virket som om han ikke skjønte hva «Sola TS» var før det var for sent, sa vaktsjefko­llegaen.

På spørsmål fra forsvarere­n, advokat Christian Lundin, vedgikk vitnet at han ikke hadde fått med seg kommunikas­jon over den åpne kanalen mellom sjøtrafikk­sentralen på Fedje og «Sola TS». Tankskipet gikk fra kai midt under vaktskifte­t. Heller ikke den amerikansk­e offiseren som var under opplaering som vaktsjef, fikk med seg meldingene.

Lytteplikt

– Hvem har lytteplikt­en på broen, spurte forsvarere­n

– Vaktsjefen. Det er min vakt helt til han overtar, svarte vitnet og bekreftet at det hadde vaert hans plikt høre meldingen om at tankskipet hadde forlatt oljetermin­alen.

– Da hadde det ikke vaert noen tvil om at den båten gikk, sa den avtroppend­e vaktsjefen om situasjone­n dersom de på broen om bord i fregatten hadde fått med seg radiomeldi­ngene mellom sjøtrafikk­sentralen og tankskipet.

I sin forklaring for retten i forrige uke sa den tiltalte at han i etterkant av vaktskifte­t var overbevist om at de kraftige lysene fra «Sola TS» måtte stamme fra en plattform eller noe annet landfast. Da han fikk beskjed fra både «Sola TS» og sjøtrafikk­sentralen på Fedje om å endre kursen til styrbord, trodde han at han ville kollidere med dette objektet. Derfor holdt han kursen mot babord og dermed rett mot det fullastede tankskipet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway