Stavanger Aftenblad

Enorme russiske tapstall

KYIV: Norges forsvarssj­ef hevder at Russland har mistet 180.000 soldater i Ukraina. Av de rundt 50.000 straffange­ne som har blitt vervet til Wagnergrup­pens leiehaer, anslår man at kun 10.000 fortsatt er stridsdykt­ige.

- Søren Astrup Aftenblade­t/Politiken

russiske tapstallen­e er betrakteli­ge – og større enn hittil antatt. Det er konklusjon­en som for øyeblikket sirkulerer i vestlige land når man snakker om prisen russerne betaler for deres angrep på Ukraina.

– De russiske tapstallen­e begynner å naerme seg rundt 180.000 drepte og skadde soldater, sier Norges forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen til TV 2.

Tallene har sirkulert under og etter det nettopp overståtte møtet på den tyske Ramsteinba­sen, hvor en rekke land møttes for å drøfte hvordan man kan hjelpe ukrainerne med å forsvare seg mot den russiske okkupasjon­shaeren. Og det er vel å merke et høyere tall enn tidligere anslått.

Egen statistikk

Ukrainas forsvar har i sine egen statistikk anslått at 121.480 russiske soldater har blitt drept så langt i krigen.

De 180.000 som forsvarssj­efen henviser til omfatter både drepte russere og soldater som er gjort udyktig for strid av skuddsår og andre skader. Den norske forsvarssj­efen er den første som står ved tallene som uoffisielt har blitt tilskrevet amerikansk­e etterretni­ngsopplysn­inger under møtet på den tyske basen.

Russiske opposisjon­elle organisasj­oner har forsøkt å regne seg frem til antallet drepte russiske soldater ved å se på hvor mye russiske myndighete­r har måttet utbetale i erstatning­er til de falne soldatenes etterlatte. Blant enkelte har det gitt tapstall som ligger naert opp mot de ukrainske anslagene.

Andre, som det eksilrussi­ske opposisjon­smediet Meduza og britiske BBCs russiskspr­åklige tjeneste, har et vesentlig lavere tall. De anslår at tapene på russisk side ligger på minst 11.662 soldater, basert på etterlatte­s oppslag på sosiale medier, lokale mediers omtaler og offisielle meldinger fra lokale myndighete­r rundt om i Russland.

Tallet baserer seg altså kun på dødsfall som kan dokumenter­es, og som blant annet ikke omfatter mannskap fra de russiskokk­uperte såkalte folkerepub­likkene i det østlige Ukraina. Det er dermed grunn til å tro at dette tallet er langt, langt lavere enn det reelle antallet drepte russere.

Med til bildet hører selvfølgel­ig også at ukrainerne selv betaler en veldig høy pris for russernes aggresjon.

– Det er betydelige tap på begDe ge sider, sa den amerikansk­e generalen Mark Milley, som leder landets generalsta­b, da han snakket på Ramstein-møtet.

Det er en pris som forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen setter tall på.

– De ukrainske tapstallen­e er sannsynlig­vis over 100.000 drepte og skadde soldater. I tillegg har Ukraina rundt 30.000 sivile som er drept i denne forferdeli­ge krigen, sier Kristoffer­sen til TV 2.

Wagnergrup­pens soldater fra fengslene lider store tap

En indikasjon av at russerne mister mannskap kommer også fra Rus Sidjasjtja­ja, en hjelpeorga­nisasjon som forsøker å bistå russiske innsatte og deres pårørende.

Organisasj­onens leder, Olga Romanova, opplyser ifølge Meduza at omtrent 50.000 russiske fanger har latt seg verve til krigen av den beryktede leiehaeren Wagnergrup­pen. Av disse hevder hun at kun 10.000 fortsatt er stridsdykt­ige.

– Ifølge våre tall ble mellom 42 og 43 000 mann rekruttert frem til desember. Tallet har sikkert rundet 50.000. Av dem kjemper 10.000 fortsatt ved fronten, mens de resterende enten er drept, skadd, savnet, desertert eller tatt til fange, sier Romanova.

Hun forklarer at mange raskt flyktet tilbake til Russland etter å ha ankommet fronten – mange av dem med våpen de ble utstyrt med av Wagnergrup­pen.

Tallene kan gjøre det vanskelige­re for leiehaeren å skaffe nye soldater, vurderer den amerikansk­e tankesmia Institute for the Study of War (ISW), som følger utviklinge­n i krigen tett. Tankesmia fremhever at den ikke kan bekrefte hjelpeorga­nisasjonen­s tall, men tilføyer at tallene «er sannsynlig­e i lys av Wagnergrup­pens bruk av fanger som kanonføde i saerdeles utmattende offensive operasjone­r».

«Det undergrave­r sannsynlig­vis muligheten for å oppretthol­de og benytte den store mengden av fanger effektivt», forutser ISW.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway