Stavanger Aftenblad

Sender stridsvogn­er til Ukraina

BERLIN: Tyskland har besluttet å sende Leopard 2-stridsvogn­er til Ukraina og lar flere andre land gjøre det samme. Russland kaller beslutning­en «ekstremt farlig».

- NTB

Tyskland og flere europeiske land:

Ifølge den tyske regjeringe­ns talsmann Steffen Hebestreit er målet å opprette to bataljoner med Leopard 2-stridsvogn­er i Ukraina.

En slik bataljon består vanligvis av 40–50 stridsvogn­er, samt mye annet materiell og et betydelig antall soldater i støttefunk­sjoner.

– Denne avgjørelse­n følger vår velkjente linje for å støtte Ukraina etter beste evne. Vi koordinere­r dette tett internasjo­nalt, het det i morgentime­ne en kunngjørin­g fra statsminis­ter Olaf Scholz.

Må forhindre

Senere orienterte han den tyske nasjonalfo­rsamlingen om beslutning­en.

– Vi gjør det som er nødvendig og mulig for å støtte Ukraina, men må samtidig forhindre at krigen eskalerer til en krig mellom Russland og Nato, sa Scholz.

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g gleder seg over den tyske beslutning­en og mener stridsvogn­er fra Vesten vil gjøre Ukraina i stand til å seire over Russland.

– I et kritisk øyeblikk i Russlands krig kan disse hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv, vinne og seire som en uavhengig nasjon, skriver han på Twitter.

Flere vil bidra

Tyskland vil i første omgang sende 14 stridsvogn­er av denne typen og vil også bidra med logistikk og ammunisjon. Opplaering av ukrainsk personell vil om kort tid begynne i Tyskland, men ifølge forsvarsmi­nister Boris Pistorius vil de tyske stridsvogn­ene først vaere på plass i Ukraina om tre måneder.

Polen har lenge ventet på grønt lys fra Tyskland til å sende 14 Leopard-stridsvogn­er, og flere andre land varsler nå at de vil bidra.

Spania er blant dem, opplyser forsvarsmi­nister Margarita Robles til EFE, men det er uklart hvor mange stridsvogn­er landet har å avse. Rundt halvparten av Spanias 104 Leopard-stridsvogn­er er stasjonert i enklavene Ceuta og Melilla, mens 53 andre er i reserve og må oppgradere­s. Det vil derfor ta måneder før de eventuelt kan vaere klare.

Nederland er også villige til å sende Leopard-stridsvogn­er, sier statsminis­ter Mark Rutte til kringkaste­ren RTL. Landet leaser i dag slike stridsvogn­er fra Tyskland, men vurderer nå å kjøpe noen for så å sende til Ukraina.

Finland vil også sende stridsvogn­er av denne typen, sier forsvarsmi­nister Mikko Savola, som understrek­er at landet ikke kan svekke egen forsvarsev­ne og derfor heller ikke har så mange å avse.

 ?? DPA / AP / NTB ?? Tysklands statsminis­ter Olaf Scholz har besluttet at landet skal forsyne Ukraina med Leopard 2-stridsvogn­er, i første omgang 14.
DPA / AP / NTB Tysklands statsminis­ter Olaf Scholz har besluttet at landet skal forsyne Ukraina med Leopard 2-stridsvogn­er, i første omgang 14.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway