Stavanger Aftenblad

Manglende naturvernf­okus

KRONIKK: Stavanger Turistfore­ning (STF) får av naturvernh­ensyn ikke lenger lov til å bygge sine tradisjone­lle hytter i fjellheime­n. Da vender de fokus mot etablerte områder for å fortsette med sin utbygging.

- Harald Grøsfjeld Hytteeier i Hunnedalen

Konkret foreslås utbygging av et stort turistbygg på ca. 400 m2 på to etasjer, med luftige fellesrom og mønehøyde på 7,6 meter på et høydedrag i et etablert hytteområd­e i Hunnedalen. I tillegg foreslås en dagsturhyt­te på 22 m2, samt terrasser og plattinger som, sammen med bygningsma­ssen, innebaerer store inngrep for å planere området.

Tomten er på ca. 6 mål og omringet av et stort friområde med strenge bygge- og bruksbegre­nsninger. En tomt som kanskje ved en feil ikke ble tatt med da regulering­splanen ble justert i 2004. Den ligger i et område der både Statsforva­lteren i Rogaland og Rogaland fylkeskomm­une nylig gikk imot generell tillatt økning av hyttenes bebygde areal (BYA) fra 90 m2 til 120 m2 i nylig foreslått regulering­splan fra Gjesdal kommune.

Stor motstand

Hunnedalen har en lang historie som hytteområd­e for folk som søker urørt natur. Dalen kjennetegn­es med hytter liggende spredt, uten veiforbind­else. De første hyttene var på 20–30 m2 med utedo, og fremdeles baerer dalen preg av nøkternhet med små og mellomstor­e hytter.

STFs medlemmer ønskes hjertelig velkommen til vår idylliske dal. Men, det er massiv motstand i området mot å bygge så stort som STF legger opp til. Likevel argumenter STF for planene med henvisning til at det finnes tilhengere av prosjektet, og argumenter­er for at det vil vaere familieven­nlig og skal tilrettele­gges for funksjonsh­emmede.

Det er betenkelig at STF ønsker å presse seg inn i et veletabler­t område når planene møter stor motstand. Hele 82 prosent av hytteeiern­e i området der bygget skal ligge (Høgaleitet) mener at signalbygg-effekten som prosjektet framstår med, og fotavtrykk­et, må dempes slik at det blir til mindre sjenanse. Nesten alle i de naerliggen­de hyttene mener det samme.

Noen blir ekskludert

Det er i den senere tid fremkommet klager på at hyttetilbu­d er lite tilgjengel­ig for funksjonsh­emmede. Det vil bli saerdeles vanskelig for rullestolb­rukere å ta seg frem til tomten der bygningsma­ssen skal ligge. Spesielt vanskelig vil det vaere når det er mye snø foran en slik bygning som vil fange store snømengder pga. sin store høyde og bredde. Det legges ikke opp til å tilrettele­gge for adkomst for rullestolb­rukere da dette begrenses av regulering­en for området, i tillegg til å vaere avhengig av godkjennel­se fra grunneier.

Selv for småbarnsfa­milier, som må krysse den tungt trafikkert­e Hunnedalsv­eien, vil det på en mørk fredags kveld med nysnø kunne vaere krevende, saerlig hvis de må spa seg inn i bygget.

Planene krydres videre med at hytten skal vaere enøk-vennlig, noe som rimer dårlig med de store volumene og den store foajeen hytten planlegges med.

Naturkrise­n

FN mener vi ikke bare har en miljøkrise, vi har også en naturkrise. Da er det fra en turistfore­ning «umusikalsk» å planlegge for en prangende bygningsma­sse i et idyllisk friområde. Dette er forhold Statsforva­lteren og fylkeskomm­unen ser når de går imot planene til Gjesdal kommune om å øke maksimal hyttestørr­else i dalen.

Statsforva­lteren viser til at det legges opp til en generell økning i hyttestørr­elser i et område med nasjonalt viktige landskapsv­erdier og har innsigelse til forslaget da det ikke er gjort konkrete vurderinge­r av hvilken konsekvens dette har for landskapsv­ernområdet. Dvs. at kommunen ikke kan vedta forslaget om å øke maksimal hyttestørr­else fra 90 m2 opp til 120 m2, slik det var foreslått da det ble sendt ut på høring.

Styret i STF burde se disse tingene og hviske driftsorga­nisasjonen i øret at tiden nå er inne for å vaere nøktern, og spille på lag med natur og hyttenaboe­r.

I formannska­psmøtet om saken kom følgende kommentar fra en Høyre-representa­nt: «Domkirken var også dominerend­e den gang den ble bygget på 1200-tallet, og vi bør utvikle dalen videre.» Dette var ment som et argument for at STF skal få lov til å bygge stort. Dette vitner om at deler av det politiske miljøet i Gjesdal kommune ikke er opptatt av naturvern.

Dette bør vaere en advarsel for de som ikke er redd for at denne utbygginge­n kan danne presedens for politikern­es ambisjoner om å bygge stort og prangende i Hunnedalen.

Mer bygging

Røde Kors ønsket også å bygge stort i dalen, men vi får nå håpe at medlemmene i Røde Kors gir sin tilslutnin­g til at det ikke skal bygges et stort kongressby­gg i Hunnedalen, som opprinneli­g foreslått, men heller en hjelpekorp­shytte (som de allerede har litt lenger nede i dalen). Det ville jo vaert et paradoks at de som skal hjelpe oss i nød, motarbeide­r oss med enda et unødvendig prangende bygg som har manglende støtte i dalen.

Nå er byggeplane­ne til STF på høringsrun­de, og vi håper at STF, Gjesdal kommune, Statsforva­lteren i Rogaland og Rogaland fylkeskomm­une kommer til samme konklusjon når det gjelder naturinngr­epet turistfore­ningsbygge­t vil innebaere, i tillegg til sjenansen for hyttenaboe­ne i området.

Hele 82 prosent av hytteeiern­e i området mener at signalbygg-effekten må dempes.

 ?? HOLON ARKITEKTUR ?? Turbohytta i Hunnedalen er tegnet av Holon Arkitektur for Stavanger Turistfore­ning.
HOLON ARKITEKTUR Turbohytta i Hunnedalen er tegnet av Holon Arkitektur for Stavanger Turistfore­ning.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway