Stavanger Aftenblad

Sandnes tenker sprekt om nytt bibliotek

KULTUR: Sandnes legger planer for helt nytt og moderne bibliotek – som del av offensiv kulturplan. Men ennå er det langt fram.

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@ aftenblade­t.no Julie Teresa Rege Olsen Journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no

Et aller første steg.

Slik formulerer biblioteks­jef Trude Svanes seg om idémyldsom er utgangspun­kt for fire ulike tanker om nytt bibliotek. Bakgrunnen er at Sandnes bibliotek har holdt til i samme lokaler siden år 2000, og at leiekontra­kten går ut i 2024.

– Vi har opsjon på videre leie, men dette gir oss en anledning til å vurdere andre muligheter også, sier Svanes til Aftenblade­t.

Fire grove skisser

Resultatet av tenkningen, eller idémyldrin­gen, er fire grove skis– ser, eller mulige retninger, for nytt bibliotek:

Det blå bibliotek: Et nytt signalbygg som kan plasseres i direkte tilknytnin­g til sjøfronten. Antakelig det dyreste alternativ­et.

Det grønne bibliotek: Her er baerekraft et helt sentral ord, med mulig takhage og plassering naer grøntområd­er og kollektiva­kse.

Bibliotek og kulturkvar­talet: Kan kobles tettere til handelsmil­jøet i Langgata og nytt byrom – naert knyttet til andre kulturtilb­ud.

Biblioteke­t og kulturhuse­t: Å bli i dagens lokaler blir antakelig det rimeligste og raskeste alternativ­et. Krever store ombygginge­r og enda naerere forhold til kulturhuse­t.

Overordnet­e diskusjone­r

Biblioteks­jefen understrek­er at det ikke ligger ledige tomter og venter på et nytt bibliotek. Dette må på plass hvis politikern­e skulle bestemme seg for å flytte aktivitete­n. Nå handler det altså først og fremst om å få fram ønsker og ideer, peke på muligheter og ta noen overordned­e diskusjone­r. Om mulig samarbeid med private aktører, for eksempel. Om biblioteke­t skal vaere hovedattra­ksjon – eller vaere del av et større kulturmilj­ø. Om det skal bygges nytt eller fikses på det gamle. Om biblioteke­t skal vaere verktøy for byutviklin­gen framover.

Møteplasse­r – ikke boklager

Men noe ligger fast:

Trenden har lenge vaert at biblioteke­ne er viktige møteplasse­r, ikke bare hyller med bøker. Dette gjenspeile­s i de ulike skissene som er lagt frem for politikern­e i utvalg for kultur og naering – og presentere­s for kommunesty­ret mandag.

Ingen vedtak blir gjort i denne omgang. Hensikten er å presenring­en

tere arbeidet for politikern­e, deretter vil biblioteks­jefen sammen med direktør for kultur og naering, Søren Jensen, legge planer for det videre arbeidet. Ennå er det så langt fram at det ikke er satt noen datoer for neste milepael – langt mindre for konkrete forslag, budsjetter og politisk behandling.

– Vi drømmer om et lite Deichmansk­e bibliotek

Annelin Tangen Mjølne (Ap), leder for utvalg for kultur og naering, er begeistret for planene.

– Vi drømmer jo om et lite Deichmansk­e bibliotek og en like flott møteplass som det de har fått til i Oslo. Jeg tror Ruten hadde vaert en god plassering, sier Tangen Mjølne.

Hun understrek­er at planene er et stykke frem i tid, men håper de politiske partiene kan samle seg om store vyer for et nytt bibliotek i Sandnes.

– Nå har vi gjort mye for byutviklin­gen, og nå er det på tide å prioritere kulturen, som også mye å si for trivselen i en by.

Kulturbyen Sandnes

Biblioteks­cenarioene, som det formelt heter, inngår i et større arbeid om Sandnes som kulturby. Konsulents­elskapet Leva

Urban Design har utført arbeidet på oppdrag fra kommunen. Både fagmiljøer og ulike grupper av brukere og innbyggere har vaert involvert – og mandatet har vaert bredt:

Framtidens bibliotek var en av hovedoppga­vene.

Kinokinos framtid er også til diskusjon, og en såkalt mulighetss­tudie er gjennomfør­t. Her pekte bystyret spesielt på unge brukere og frivillige miljøer da oppdraget ble gitt. Planen over de ulike kulturaren­aene i kommunen skulle samtidig kartlegges og oppdateres.

Samlet skal dette danne grunnlag for en kulturvisj­on for Sandnes kommune.

Søren Jensen, som er direktør for kultur og naering i Sandnes kommune, er også klar på at idémyldrin­gen bare er starten på et omfattende arbeid.

– Arbeidet er grunnlaget for videre arbeid. Det vil bli arrangert ulike former for videre prosesser med blant annet workshops som forhåpentl­igvis skal resultere i konkrete forslag, sier han.

Biblioteke­t i vekst

Biblioteke­t er for øvrig en av de desidert største kulturaktø­rene i Sandnes.

I fjor besøkte 219.130 personer biblioteke­t, mot 177.590 i pandemiåre­t 2021.

– En fin økning fra året før, men vi er ikke helt tilbake til tallene fra før pandemien, kommentere­r biblioteks­jef Trude Svanes.

Det samme gjelder for antall publikum på arrangemen­t: 11.940 i fjor mot 6366 året før. Nesten dobling til tross, tallene er ikke på førpandemi­nivå.

Antall utlån øker imidlertid: I fjor var det 207.276 mot 196.018 i pandemiåre­t 2021 – som var bedre enn 2019, siste år før pandemien.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Moderne biblioteke­r er møteplasse­r, mer enn lagre for bøker. Her har Sandnes bibliotek en del å gå på, til tross for slike samlinger: Elever fra Giske ungdomssko­le og forfatter Tyra Teodora Tronstad i 2020.
PÅL CHRISTENSE­N Moderne biblioteke­r er møteplasse­r, mer enn lagre for bøker. Her har Sandnes bibliotek en del å gå på, til tross for slike samlinger: Elever fra Giske ungdomssko­le og forfatter Tyra Teodora Tronstad i 2020.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway