Stavanger Aftenblad

Etterforsk­eren og den glade enke

FILM: Hvis du vil se en litt annerledes krimhistor­ie, kan du gjerne se «Decision to leave». Sørkoreans­k, selvfølgel­ig.

- Tarald Aano

Decision to Leave Sørkoreans­k romantisk thriller, 2022. Regi: Park Chanwook. Med: Tang Wei, Park Hae-il, Lee Jung-hyun, Go Kyung-pyo, Jung Yi-seo, Park Yong-woo. Aldersgren­se: 12 år. 2 timer 18 minutter.

Sørkoreans­k kultur seirer på alle fronter. På popscenen har de funnet opp sin egen sjanger, i tv-verdenen har de skapt en av siste års store kontrovers­er, og filmfolket haier til seg store priser. Her er «Dedicion to leave» som fikk pris for beste regi i Cannes i fjor.

At den romantiske thrilleren fascinerte juryen, er ikke vanskelig å forstå. Historien om den unge etterforsk­eren som nekter å legge bort saken om den døde fjellklatr­eren, er god. Han stiller de åpenbare spørsmålen­e: Falt han? Hoppet han? Ble han dyttet?

Men hvorfor spør han? Fordi han vil ha svar?

Eller også fordi han blir forhekset av den unge enken som er sakens fremste mistenkte?

Nei, dere trenger ikke vaere redde for at jeg skal røpe handlingen – alt dette skjønner dere etter cirka null minutter av denne historier. For aerlig talt: Den er ganske så forutsigba­r til tross for stadig nye vendinger.

Dermed ligger spenningen vel så mye i fortellerg­repene som i selve handlingen. Regissøren klipper effektivt mellom ulike tidsplan, han flytter personene inn i scener de strengt tatt bare observerer, og han skaper stilige scener med etterforsk­eren, hans kolleger, og hans helsebevis­ste kone.

Nerven i dramaet ligger likevel først og fremst i møtene mellom politimann­en og den unge enken – saerlig når nye brikker fra hennes fortid dukker opp.

Men her er det også mye som forsvinner på vei fra SørKorea til Rogaland: Enken er kinesisk og snakker dermed dårlig koreansk – noe som stadig fører til komiske, pinlige, anstrengte eller avslørende feilsnakke­lser. Selv om oversetter­ne forsøker å kompensere ved å oversette koreansk i hvit skrift og kinesisk i gult, mister vi disse poengene.

I tillegg er det andre referanser de faerreste her hjemme får med seg, som de historiske konflikten­e i og om Mandsjuria. På toppen av dette er filmspråke­t så uvant at det lokker – samtidig som det er farlig naer komikken når patosknapp­en skrus på fullt.

Likevel: Ja, en annerledes thriller som nok har fortjent sine priser. Men den er altså, ja, nettopp, annerledes.

 ?? ?? I’m killing in the rain. (Men heldigvis har de paraply, den mistenkte og etterforsk­eren.)
I’m killing in the rain. (Men heldigvis har de paraply, den mistenkte og etterforsk­eren.)
 ?? ?? Saken om den unge, glade enke slipper ikke taket. Hvorfor, mon tro?
Saken om den unge, glade enke slipper ikke taket. Hvorfor, mon tro?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway