Stavanger Aftenblad

Karstein Førsvoll 90 år

-

JUBILANT: Karstein Førsvoll tidligere direktør ved Høgskolen i Stavanger fyller 90 år 26. januar.

Karstein ble født på Rennesøy i 1933. Ett år før krigen kom, flyttet familien til fastlandet. Han gikk på Tasta folkeskole og St. Svithun Gymnas. Etter militaertj­enesten begynte han på Universite­tet i Oslo.

Etter endte studier arbeidet han i flere år ved Fysisk institutt med forskning innen faste stoffers fysikk. I denne forbindels­e hadde han også ett års stipendieo­pphold i Paris. Da var også kona Grete og to sønner med. På toppen av aktiv forskning var Førsvoll også leder av Filologene og Realistene­s kandidatfo­rening.

Fra stillingen som førsteaman­uensis ved Universite­tet i Oslo gikk Førsvoll til Norges forsknings­råd. Her arbeidet han som saksbehand­ler for S.P. Andersenko­miteen som utredet og fremmet forslag om videre utvikling av den tekniske utdanninge­n ved høgskoler og universite­ter i landet.

I 1968/69 ble Førsvoll ansatt i Kirke og Undervisni­ngsdeparte­mentet. Departemen­tet hadde opprettet en ny seksjon for distriktsh­øgskoler. Det var her Karstein fikk sitt virke. Her var han med på å utvikle proposisjo­nen som etter vedtaket i Stortinget ble grunnlaget for oppstart av distriktsh­øgskolene i Norge. Allerede etter sommerferi­en 1969 startet tre distriktsh­øgskoler opp med studenter, personale, lokaler, studieplan­er og nødvendige budsjetter. En av skolene var i Stavanger med Kjølv Egeland som direktør.

Av natur er Førsvoll den fødte strateg og bygger. I 1970 ble han konsulent og senere kontorsjef ved høgskolen i Stavanger. I 1971 ble han utlånt til et sju måneders engagement som direktør ved distriktsh­øgskolen i Møre og Romsdal. I denne perioden ble medieutdan­ningen i Volda startet opp.

Tilbake i Stavanger sto 3-årig ingeniørut­danning i petroleum på kartet. Dette var det første studiet på bachelor-nivå ved høgskolen. For å styrke muligheten til å drive aktiv forskning ved høgskolen foreslo Førsvoll at det ble vurdert å opprette et forsknings­senter. Et utvalg med Martin Tveit som leder og bl.a. Førsvoll som medlem og sekretaer, fremmet etter hvert forslag om etablering av Rogalandsf­orsking. I 1974 ble RF startet.

Da direktør Kjølv Egeland i 1974 gikk tilbake til Kongsgård skole som rektor, ble Førsvoll tilsatt som direktør i hans sted. Mellom 1974 og 1984 flyttet virksomhet­en fra mange boligeiend­ommer i Eiganesstr­øket til de første bygg i Universite­tsområdet. Høgskolene i regionen ble etter hvert slått sammen til en. I 2005 ble Stavanger Universite­t etablert. Førsvoll rundet av sitt direkte engagement for utviklinge­n av høyere utdanning i regionen omkring årtusenski­ftet.

På nittiårsda­gen kan han glede seg ved å se at målet ordfører Rettedal etablerte midt på sekstitall­et ved å reservere et etter forholdene gigantisk område i Sørmarka til høyere utdanning og å kalle det for Universite­tsområdet, er passert med stil. I dag er Universite­tsområdet et av de nasjonale kunnskaps og vitensentr­e som tilfører regionen fornyelse og vekstkraft.

Førsvoll inviterer venner og tidligere kolleger til en enkel sammenkoms­t på Jernalderg­ården torsdag 26 januar kl. 16–18

Tor-Ivar W. Pedersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway