Stavanger Aftenblad

Lukas ble født tre måneder før tiden. Han har det best tett inntil mamma eller pappa

STAVANGER: Ny forskning, blant annet fra SUS, konkludere­r med at hudkontakt er bedre enn moderne kuvøser rett etter fødsel for barn født før tiden.

- Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

– Hei, sier Irene Stornes og ser ned i de store, åpne øynene til sønnen Lukas. Han ligger på brystet hennes og ser opp på moren sin.

Sånn sitter de nesten hele dagene. På foten har Lukas en måler som holder oversikt over og oksygenmet­ning. Tallene vises på en skjerm naer foreldrene­s seng.

I nesen har han både tilførsel av oksygen og en sonde han får morsmelk gjennom.

Han skulle blitt født 22. februar, men allerede 18. november kom Lukas til verden. Det var mer enn tre måneder før tiden. Han veide 880 gram og var 32 centimeter lang.

Langt flere overlever

Kengurumet­oden, altså å holde den nyfødte babyen hud mot hud, er brukt i flere tiår.

– Vi har visst i flere tiår år at kengurumet­oden for stabile preøker overlevels­e med hele 40 prosent, forklarer Siren Rettedal, professor i nyfødtmedi­sin ved Stavanger universite­tssjukehus.

– Problemet er at det ofte tar flere dager og uker før de blir stabile. De fleste nyfødte som ikke overlever på verdensbas­is dør i løpet av de første dagene, og vil dermed ha gått glipp av muligheten for øyeblikkel­ig hud mot hud med foreldre, sier Rettedal.

I 2017 startet Verdens helseorgan­isasjon (WHO) et studium i fem lavinntekt­sland for å se om hud mot hud umiddelbar­t etter fødsel ville føre til at flere premature overlevde. Dødelighet­en sank dramatisk.

– Overlevels­en økte med 25 prosent. Studien ble stoppet før den var ferdig, fordi man mente det ville vaere uetisk å fortsette ikke å legge barn hud mot hud, siden så mange flere overlevde hud mot hud, sier hun.

– Fantastisk

En parallell skandinavi­sk studie ble gjennomfør­t ved Stavanger universite­tssjukehus og Karolinska institutet i Stockholm. Premature født mellom uke 28 og 33 ble lagt hud mot hud rett etter fødsel, altså før de ble stabile. Der skulle de ligge minst seks timer uavbrutt.

De første publiserte resultatep­uls ne fra undersøkel­sene i Norge og Sverige viser at også i land der man har tilgang på avanserte kuvøser, er hud mot hud best rett etter fødsel. Verdens helseorgan­isasjon har nå endret retningsli­njene sine, og anbefaler hud mot hud rett etter fødsel for premature.

– Er ikke det fantastisk? Jeg syns det er nokså tankevekke­nde at selv i et land som Norge er det best å ligge hud mot hud hos mor eller far, sier Rettedal, som er prosjektle­der for studien ved SUS.

51 SUS-barn undersøkt

I Norge overlever nesten alle premature

mature. Forskerne ville likevel se på hvilke andre effekter hud mot hud rett etter fødsel kunne føre til.

– Vi har verdens laveste morbarn-dødelighet, god sykepleieo­g legedeknin­g, topp moderne utstyr. Vi ville sjekke om det likevel var bedre med hud mot hud de første seks timene etter fødsel, overlege Karoline Lode-Kolz.

Mens studien pågikk fikk familier som skulle føde prematurt spørsmål om de ville vaere med. Ved loddtrekni­ng ble det bestemt om barnet skulle behandles i kuvøse eller hud mot hud på mor eller far rett etter fødsel og kontinuerl­ig i seks timer. 98 barn har vaert med, 51 av dem ved Stavanger universite­tssjukehus.

– De fikk samme medisinske behandling og overvåking, forskjelle­n var bare om den skjedde hud mot hud eller i en kuvøse, sier hun.

Dette viste de første resultaten­e fra SUS: Barna som ble lagt rett på mor eller fars bryst pustet mer stabilt, hadde mer stabil hjertefrek­vens og mer stabil temperatur.

– Hva er forklaring­en på det?

– Vi vet ikke helt. Vi tror det handler om at det kjennes trygt å ligge hud mot hud i stedet for å vaere separert fra mor eller far.

Barna kjenner foreldrene­s pust, stemme og hjertefrek­vens, sier Rettedal.

Barna i studien er blitt fulgt opp til de er to år gamle. Forskerne skal blant annet se om det er forskjell på de to gruppene når det gjelder dette:

Tilknytnin­g mellom mor og barn.

Nivå av stresshorm­oner. Søvnmønste­r.

Hjernens modning. Påvirkning av gener. Motoriske avvik. Språkutvik­ling.

Først i løpet av august 2023 gjøres de siste undersøkel­sene, da de yngste barna har blitt to år.

Forskerne skrev i november en kronikk i Aftenblade­t om det samme temaet.

Husket bare barnet

Hanne Markhus Pike, overlege i barnemedis­in, er en av dem som har vaert med på å ta imot barna i studien.

– Det har vaert veldig sterkt å snakke med foreldrene som har fått barna hud mot hud. I stedet for at barnet forsvinner ut døren i en kuvøse, har de barnet hos seg. De husker bare barnet sitt fra disse timene, ikke alle oss hvitkledde som var rundt, sier hun.

– Vi vet at å ligge hud mot hud reduserer stress. De første timene etter fødselen skal en del prosedyrer gjøres. Barnet skal kanskje ha antibiotik­a og pustestøtt­e. Hvis hud mot hud kan vaere med på å redusere smerte og stress, kan det også skape grobunn for en bedre hjerneutvi­kling, sier hun.

Nyfødtsyke­pleier og fagsykeple­ier Kirsten Engevik fulgte familiene både etter fødsel og videre på nyfødt intensiv.

– Var det keisersnit­t, ble babyen lagt rett på fars bryst. Hud mot hud ble de kjørt opp til avdelingen, og så snart mor kom, ble barnet flyttet over på mor. Foreldrene som holdt barnet de førs

 ?? ?? Mamma Irene Stornes merker godt på Lukas (to måneder) at han har det best hud mot hud. Lukas ble født i uke 26 + 5 dager av svangerska­pet, altså tre måneder før tiden.
Mamma Irene Stornes merker godt på Lukas (to måneder) at han har det best hud mot hud. Lukas ble født i uke 26 + 5 dager av svangerska­pet, altså tre måneder før tiden.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway