Stavanger Aftenblad

– Veldig tungvint å reise til Bryne

KVERNALAND: Folk på Kvernaland drar heller til Sandnes, som ligger mye lengre vekke enn Bryne. Busstilbud­et forklarer mye. – Skal rutetilbud­et utvides et sted, må det reduseres et annet sted, svarer Kolumbus.

- Klaus Gustafsson Journalist klaus.gustafsson@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

Nina (17) blir kjørt overalt:

– Det blir veldig mye kjøring.

Klokken er snart 14 på Øksnavadpo­rten stasjon. Cathrine Aasland Grønvold (54) sitter i bilen og venter. På datteren som kommer med toget fra Stavanger.

Hun skal bare hjem til Kvernaland en tur. Før pianotimen og kulturskol­en på Bryne.

Flere busser til Sandnes

Det bor rundt 3700 på Kvernaland, nord for Frøylandsv­atnet i Time kommune. I tillegg bor det 4300 på Orstad i Klepp. De to tettsteden­e har vokst helt sammen.

Herfra går det bare fem direktebus­ser i døgnet til kommunesen­teret Bryne, og ingen i helgene. Til sammenlign­ing går det 36 busser til Sandnes.

Alternativ­et er buss fra Kvernaland sentrum til Øksnavadpo­rten i Klepp og toget derfra.

Flere av gårdene og husene på Kvernaland ligger imidlertid flere kilometer fra sentrum, og det er ikke alltid buss og tog korrespond­erer.

– Det er veldig tungvint å reise til Bryne på egen hånd. Det er bare ikke tilgjengel­ig, sier Nina Aasland Grønvold (17).

Derfor blir det fort Sandnes hvis hun og storesøste­ren skal shoppe og gå på kino eller kafé.

– Bestevenni­nnen min er fra Bryne, men vi møttes ikke før vi var 18. Selv om vi har bodd kjempenaer­me hverandre, sier Ellen Aasland Grønvold (20).

Hun skaffet førerkort og bil for å komme seg til Universite­tet i Stavanger (UiS) og jobben på McDonald’s i Klepp.

– Ganske oppgitt

– Det er selvfølgel­ig kortere å kjøre til Bryne enn Sandnes, men jeg tenker på ungdommen. De er avhengig av oss. Når sønnen vår skal til tannlegen på Bryne, må vi ta fri fra jobb, sier mamma Cathrine. Hun peker ut vinduet. På busstoppet som ligger 30 meter fra huset. Her har familien bodd i 15 år.

Likevel var det først da hun begynte å ta buss til jobben på Biltema på Forus, at hun startet en underskrif­tskampanje for ringbuss rundt Frøylandsv­atnet.

Foreløpig har 239 personer signert.

– Det er kjempebra. Jeg ble ganske oppgitt, sier hun.

– Kan dere ikke sykle mer? Latter.

Så svarer pappa Kjartan Aasland (57).

– Det er akkurat litt for langt til å hive seg på en sykkel og komme seg rundt.

– Er det ikke forståelig at det ikke går kjempemang­e busser når det tross alt ikke bor så mange på Kvernaland?

– Jo, men det blir litt sånn høna og egget. De kan ikke øke frekvensen på bussene fordi folk ikke tar buss, men folk tar ikke buss fordi det ikke er tilbud, sier familiefar­en.

– Et mareritt

Nabo Annelin Salta Graadal (36) flyttet til Kvernaland for to år siden. Hun lot seg heller ikke imponere av kollektivt­ilbudet.

– Det «kjekkeste» er når du må til Bryne, for eksempel på helsestasj­onen. Det er et mareritt og et dagsprosje­kt. Du kan ta bussen til Øksnavadpo­rten og toget til

Det blir litt sånn høna og egget. De kan ikke øke frekvensen på bussene fordi folk ikke tar buss, men folk tar ikke buss fordi det ikke er tilbud.

Kjartan Aasland

Bryne, men det korrespond­erer aldri. Så jeg tar heller bussen til Sandnes og toget derfra.

Hun jobber på Ikea på Forus, og har ikke førerkort. Derfor er hun avhengig av å reise kollektivt.

– Det tar 45 minutter til jobb hvis alt klaffer, men det gjør det aldri. Da er jeg heldig. Kveldene er verst. Da kan jeg fort bruke to timer hjem.

Ba om ringbuss i 2005

– Jeg vet ikke om buss rundt Frøylandsv­atnet eller fra Øksnavadpo­rten til Bryne er mest fornuftig, men kollektivt­ilbudet på Kvernaland må forbedres, sier Time-ordfører Andreas Vollsund (H) til Aftenblade­t.

Tilbake i 2005 gikk ordførerne i Time og nabokommun­en Klepp sammen om et brev til Kolumbus, hvor de ba om buss rundt Frøylandsv­atnet.

Året etter varslet Kolumbus oppstart av ruten i 2008.

Likevel har ingenting skjedd. – Det er nok et større problem for Time enn Klepp, men hadde vi fått til et opplegg rundt Frøylandsv­atnet, er det ingenting som er bedre, sier Klepp-ordfører Sigmund Rolfsen (Ap).

– Det kommer bysykler

Time-ordføreren opplyser at han var i møter med Kolumbus om kollektivt­ilbudet på Kvernaland før jul, og kommer med en trøstende nyhet til de som venter på flere busser til Bryne.

– Det kommer bysykler i Kvernaland sentrum til våren.

– På tross av at Bryne er kommunesen­ter, går de største reisestrøm­mene nordover, og rutetilbud­et gjenspeile­r dette, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Morten Nesvik i Kolumbus i en epost til Aftenblade­t.

Han opplyser at det jobbes med et nytt anbud og rutetilbud for Jaeren og Dalane, som vil gå ut på høring i kommunene.

– Skal rutetilbud utvides et sted, må det reduseres et annet sted. Fra Kvernaland til Bryne er det kollektivt­ilbud med tog og buss to ganger per time, skriver han.

Aftenblade­t har ikke fått svar på hva som skjedde med planene om buss rundt Frøylandsv­atnet i 2008.

– Slo det fort fra meg

– Jeg hadde tatt bussen til Bryne mye mer dersom den gikk oftere, sier Maren Grønlie Olsen (20).

Hun har vaert på skolen, og går av bussen i Kvernaland sentrum.

20-åringen valgte å gå på videregåen­de i Sandnes.

– Jeg tenkte faktisk på å gå på videregåen­de på Bryne, men slo det fort fra meg da jeg så busstidene.

 ?? ?? Nina Aasland Grønvold (17) går på videregåen­de i Stavanger. Her blir hun hentet av mamma Cathrine (54) på Øksnavadpo­rten stasjon.
Nina Aasland Grønvold (17) går på videregåen­de i Stavanger. Her blir hun hentet av mamma Cathrine (54) på Øksnavadpo­rten stasjon.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway