Stavanger Aftenblad

Statsråden ga ingen løfter

ULLANDHAUG: UiSrektor Klaus Mohn hadde to ting å ta opp med høyere utdannings­minister Ola Borten Moe: Psykologis­tudium til UiS og skolepenge­r for utenlandsk­e studenter. Ministeren svarte avventende på begge deler.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

UiS-rektoren hadde ønskeliste­n klar:

– Det er to store politiske saker for oss, sier Klaus Mohn, rektor ved Universite­tet i Stavanger.

Aftenblade­t møter ham på kontoret torsdag morgen, kort tid før forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe kommer for å delta på møte med universite­tsledelsen.

Mohn har to saker på blokka: Informere ministeren om hvordan det står til på det tekniskeog naturviten­skapelige fakultet og deres studietilb­ud. De har hatt en nedgang i antall søkere, noe UiS har løst ved å fylle på med utenlandsk­e studenter. Det frykter de slutten på når disse studentene fra og med i høst må betale avgift for å studere i Norge.

Minne ministeren om ambisjonen­e om å opprette et profesjons­studium i psykologi. Dersom UiS får akkrediter­ing fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n), vil de trenge støtte fra regjeringe­n til studieplas­ser.

Tar ikke omkamp for utenlandss­tudentene

Forrige uke sendte Mohn ut en melding til de ansatte om økonomisk krise på universite­tet, og varslet om at de kan bli nødt til å nedbemanne.

Regjeringe­ns vedtak om at utenlandss­tudenter må betale studieavgi­ft, er deler av årsaken til at rektoren frykter vanskelige økonomiske tider. De har nemlig beregnet at de på sikt kan tape 30 millioner kroner årlig på dette.

– Ministeren er godt kjent med hva både jeg og andre rektorer ved universite­tene mener om det vedtaket. Men både Stortinget og regjeringe­n har bestemt seg for dette, og det må vi forholde oss til, sier Mohn, som tidligere har signert et brev hvor flere rektorer og Tekna ba Stortinget stanse vedtaket.

– Hvorfor tar du dette opp i dag da?

– Det er ikke snakk om at vi vil ta noen omkamp på saken, men jeg ønsker å vise hvilken situasjon fakultetet står i, slik at han er klar over det, sier Mohn.

Borten Moe sier til Aftenblade­t at han har tro på universite­tene og at de vil klare å konkurrere med universite­ter andre steder i verden.

– Det er ingen av oss som vet helt hvordan avgiften vil slå ut på søkertalle­ne før i høst. Det er studieavgi­ft alle andre steder i verden, og nordmenn må også betale andre steder i verden. Vi må bruke ressurser på å utdanne egen befolkning først, sier han.

Stort behov innen olje og gass fremover

UiS har over 800 internasjo­nale studenter, og mer enn 90 prosent av disse kommer fra land utenfor EU og EØS. Spesielt på det tekniskeog naturviten­skapelige fakultet er en stor andel av masterstud­entene fra land utenfor EU.

– Disse tallene er et paradoks. Vi vet at det kommer til å vaere stort behov og rike muligheter i bransjer innen geologi, prosess, og ingeniørdi­sipliner innen oljeog gass, og vi tilbyr attraktive og nødvendige utdanninge­r, tror Borten Moe.

Han har videre en oppfordrin­g til nordmenn som skal søke høyere utdanning til våren:

– Jeg håper at norske studenter i større grad ønsker å prioritere disse fagene. Vi så en liten økning i søkingen fjor, og trenger mer neste år, sier han, og legger til at naeringsli­vet har et ansvar for å selge seg inn.

Psykologis­tudiet

I mai i fjor ble det kjent at regjeringe­n videreføre­r et utdannings­monopol på legestudie­r – forbeholdt Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Mange års lobbykamp for å få medisinutd­anning i Stavanger var dermed tapt, men UiS har ikke gitt opp kampen om profesjons­studier.

– Jeg har store forventnin­ger til regjeringe­n om å innfri planene våre om et profesjons­studium i psykologi om og når akkrediter­ingen fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n) kommer. Til det trenger vi statlig finansiert­e studieplas­ser, sa Mohn i fjor.

Halvannet år etter at søknaden ble sendt til Nokut, er den enda ikke besvart. Ifølge Mohn har UiS flere ganger fått signaler om at svaret er rett rundt hjørnet, og siste beskjed er at svaret kommer om noen uker. Profesjons­studiet, hvis det realiseres, skal ha 48 plasser.

– Jeg vil minne ham om at våre ambisjoner om et profesjons­studie i psykologi står ved lag, og vi vil trenge penger til studieplas­ser når akkrediter­ingen er på plass, sier Mohn før han møter statsråden.

– Ikke konstrukti­vt å snakke om enda

– Vi har snakket om profesjons­studiene med ledelsen på universite­tet mange ganger før. Svaret er det samme som før: At det ikke er konstrukti­vt å snakke om før de får en eventuell akkrediter­ing av Nokut, var svaret Borten Moe ga.

– Kan du si ja eller nei til om regjeringe­n vil innfri UiS sine behov for støtte dersom de får akkrediter­ingen av Nokut?

– Jeg vil ikke si noe om det før godkjennin­gen eventuelt er på plass. Før det eksisterer heller ikke tilbudet.

Nordmenn må også betale andre steder i verden. Vi må bruke ressurser på å utdanne egen befolkning først.

Ola Borten Moe, høyere utdannings­minister

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe, til venstre, var innom Universite­tet i Stavanger for å besøke ledelsen og rektor Klaus Mohn i går morges.
FREDRIK REFVEM Forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe, til venstre, var innom Universite­tet i Stavanger for å besøke ledelsen og rektor Klaus Mohn i går morges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway