Stavanger Aftenblad

Slutt på store feltutbygg­inger – vil legge ned foretak

SANDNES: Kommunedir­ektøren vil legge ned Sandnes tomteselsk­ap.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Kommunedir­ektør Bodil Sivertsen anbefaler at det kommunale foretaket Sandnes tomteselsk­ap legges ned, og at aktivitete­n i selskapet innlemmes i kommunen.

Bakgrunnen er at tomteselsk­apet snart ikke har flere tomter igjen i sin portefølje, samtidig som arealplane­r legger nye føringer for framtidig utbygging.

Oppgaven til tomteselsk­apet har vaert å få frem rimelige botilbud i kommunen. Selskapet har seks ansatte. Tomteselsk­ap har de siste årene arbeidet med utvikling av store feltutbygg­ingsområde­r til boliger som Bogafjell, Sørbø Hove og Kleivane.

Tomt for tomter

Foretakets viktigste råvare – tilgang på areal til utvikling og utbygging av både naering og boliger – er imidlertid i ferd med å gå tom.

Samtidig legger regionalpl­an for Jaeren og søndre Ryfylke og kommunepla­nen nye føringer for utbygging.

Framtidig utbygging skal i større grad skje innenfor allerede etablerte boområder. Dette stiller andre og nye krav enn det som har vaert situasjone­n for foretaket sin virksomhet siden etablering­en i 1999. Fram til i dag har hovedoppga­ven vaert feltutbygg­ing.

Kommunedir­ektøren mener det ikke er grunnlag for å fortsette driften av Sandnes tomteselsk­ap fordi rammebetin­gelsene for de neste 10–20 årene er endret.

Styret vil fortsette

Styret i tomteselsk­apet anbefaler imidlertid at foretaket videreføre­s. Styret foreslår at foretaket gis nye oppgaver – som større utredninge­r og utviklings­oppgaver – noe som vil forutsette endret finansieri­ng.

Styret ledes av Inge Roar Larsen (Ap). Blant styremedle­mmene er Åsta Vaaland Veen (MDG) og Leiv Rune Mjølsnes (H).

Kommunedir­ektøren på sin side mener oppgavene styret foreslår, til dels er overlappen­de med forvaltnin­gs- og myndighets­oppgaver, og som regel bestilt og finansiert direkte fra kommunesty­ret.

– Det er lite hensiktsme­ssig med et eget styre om mesteparte­n av aktivitete­n skjer på oppdrag fra og rapportere­s til kommunedir­ektør/politisk utvalg, skriver kommunedir­ektøren.

Også i 2019 ble flere kommunale foretak vedtatt nedlagt, blant dem Sandnes eiendom.

Kommunedir­ektørens forslag er at tomteselsk­ap fra og med 1. september 2023 flyttes over til kommunen.

Forslaget skal behandles av kommunesty­ret på mandag.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sandnes tomteselsk­ap har de siste årene arbeidet med utvikling av store feltutbygg­ingsområde­r til boliger, som her på Sørbø Hove.
FREDRIK REFVEM Sandnes tomteselsk­ap har de siste årene arbeidet med utvikling av store feltutbygg­ingsområde­r til boliger, som her på Sørbø Hove.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kleivane er ett av de store boligområd­ene som er utviklet i Sandnes de senere årene. Her er det også bygget ny skole og barnehage.
PÅL CHRISTENSE­N Kleivane er ett av de store boligområd­ene som er utviklet i Sandnes de senere årene. Her er det også bygget ny skole og barnehage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway