Stavanger Aftenblad

– Det er jo en forhistori­e her

SANDNES: De går ikke med på noen lade-krig. Amina trekker på skuldrene av kritikken fra Easee og Zaptec: – Det er flatterend­e, sier Amina-sjefen om den uhederlige omtalen.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Amina avviser Easee og Zaptec-kritikk:

– Jeg synes det er ganske kult at de alltid nevner oss. De er store i europeisk sammenheng. Det er flatterend­e for et ett år gammelt selskap.

Det sier Amina-gründer Eirik

Jørgensen til Aftenblade­t torsdag. Han står bak det tredje, og siste av Stavanger-regionens elbillader-selskap.

Sammen gikk sjefene for de to andre selskapene, Easee og Zaptec onsdag ut mot Jørgensen og hans selskap. Amina benytter seg av en «dum» teknologi, som skaper større problemer for strømnette­t, hevdet toppene.

Nykommeren er en del av problemet, mener de.

– Gjort noe riktig

Jonas Helmikstøl i Easee og Peter Bardenflet­h-Hansen i Zaptec håpet at Amina skulle «komme etter» med en smartere teknologi, slik deres selskap bruker.

Amina-sjefen trekker på skuldrene. Han lar seg ikke pille på nesen.

– Når to store aktører går sammen og peker på den tredje som en utfordring, så har man gjort noe riktig, fastslår han.

Fra sine kontorer på Fomo på Forus har han startet et selskap i vekst. 2022 var selskapets første leveår. På den tiden gikk de fra én til 35 ansatte, og en ordrebok verdt over 100 millioner kroner.

De mener de tilbyr en enkelhet til kunden som Zaptec og Easee ikke kan. I tillegg er laderen deres langt billigere. Det beste alternativ­et, mener Amina.

Fremfor å lansere sin egen app, for å styre ladingen, vil Amina-kunder måtte bruke appen for bilen eller strømselsk­apet for å lade smart.

Amina har for eksempel avtaler med både Lyse og Haugaland Kraft. På mandag begynner Lyse å selge Amina-ladere.

Null problem, og faktisk enklere, sier Amina-sjefen.

– Folk flest vil ikke ha én app for hver ting i huset. Når laderne våre kan styres gjennom partnernes apper så slipper man omtrent 40 prosent av kostnaden på kjøp av lader. Derfor; faerre apper, og samme funksjon som hos de andre, sier Jørgensen.

– Tallenes tale er klar

Og legger til:

– Vi synes det er like lett å styre ladingen gjennom bilappen eller strømselsk­apets app.

Nettopp derfor mener Jørgensen at de to lade-gigantene fra byen lar seg bekymre av den ferske utfordrere­n fra Forus. Likevel har han ikke noe til overs for det han mener er usannheter.

– Jeg forstår at de ser på oss som sin felles fiende, men det blir feil å si at vi ikke har de samme funksjonen­e. Det er ikke riktig.

Av de som lader elbilen smart i Norge bruker rundt halvparten appen fra bilselskap­et. 13 prosent bruker strømselsk­apets app. Derfor bruker godt over halvparten andre funksjoner enn ladeselska­pets app.

Lnett, som har ansvaret for store deler av nettet i Rogaland sier at det aller beste er om elbilbruke­re lader sakte om natten. Hvis mange plugger inn elbilen når de kommer hjem fra jobb blir belastning­en større, og strømnette­t vil slite.

Lnett eies av Lysekonser­net. Det er flere som har fått opp øynene for Amina. Blant investoren­e er Nysnø, Lyse, Ståle Kyllingsta­d (IKM) og Tore Gjedebo (Investore Finans).

– Tallenes tale er klar. Nysnø, som er statens klimainves­teringssel­skap, har sagt at dette er en god måte å gjøre ting på. Lyse og Eviny, som er to av de største strømselsk­apene i Norge, har investert i oss.

– Unødvendig

Jørgensen lar seg ikke vippe av pinnen. Han ønsker ikke noe ladekrig mellom tre av Stavangers teknologis­ke storsatsin­ger. Likevel sliter han med å forstå hvorfor kritikken kommer.

– Hvordan opplever du det?

– Det virker unødvendig. Vi har bygget opp en god bransje her i området. Vi satser på dette. Stavanger har blitt elbillader­hovedstade­n i verden, sier den daglige lederen.

– Det må vel vaere mer enn unødvendig å snakke misvisende om konkurrent­en?

– Det er jo en liten forhistori­e her, svarer Jørgensen kontant.

Selv har han jobbet som utvikler i Zaptec. Selskapets produktsje­f Siren Ertzeid jobbet i samme rolle i Easee frem til i høst, da hun ble snappet opp av Amina. Og selskapets tekniske sjef, Fredrik Østrem, kom fra Zaptec for drøye tre uker siden.

– Det er jo helt klart kniving mellom dere tre?

– Forbrukern­e får stå for valget. Vi mener at vi har et godt produkt som appellerer med mange. Om de vil konkurrere eller «knive» får vaere opp til dem, utdyper Jørgensen.

– Har du snakket med Jonas eller Peter etter artikkelen kom? – Nei.

– Har du tenkt å gjøre det?

– Det har jeg ikke.

 ?? ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Amina-sjef Eirik Jørgensen, teknisk sjef Fredrik Østrem og produktsje­f Siren Ertzeid lar seg ikke vippe av limpinnen av Easee og Zaptec.
FREDRIK REFVEM Amina-sjef Eirik Jørgensen, teknisk sjef Fredrik Østrem og produktsje­f Siren Ertzeid lar seg ikke vippe av limpinnen av Easee og Zaptec.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway