Stavanger Aftenblad

Italiener skal vaere klar til å fortelle «alt» om EUs korrupsjon­sskandale

BRUSSEL: Belgiske etterforsk­ere håper å få hull på den såkalte Qatargate-skandalen når Pier Antonio Panzeri legger kortene på bordet.

- NTB-AFP

Den tidligere EU-parlamenta­rikeren Panzeri skal ha vaert en sentral skikkelse i det påståtte korrupsjon­snettverke­t helt siden 2014.

Italienere­n kommer ikke til å holde igjen noe etter å ha inngått en avtale med belgiske etterforsk­ere, bedyrer hans advokat.

– Bak begrepet «statens vitne» pleier vi å høre «angiver», men klienten min er ingens fiende, han er bare en som ønsker å samarbeide, sier advokaten Laurent Kennes.

– Det er viktig å forstå at ingen gir ham noe gratis. Han har bestemt seg for å trygge sin egen situasjon og forhandle om sin straff, sier Kennes i et intervju med nyhetsbyrå­et AFP.

Razziaer i Belgia

Mange ble overrasket da Belgias føderale påtalemynd­ighet 17. januar kunngjorde en avtale med Panzeri. Han er blant flere som er pågrepet og siktet i saken som slo ned som en politisk bombe i Brussel før jul.

Det påståtte nettverket anklages for å ha distribuer­t bestikkels­er i form av kontanter helt siden 2014.

Panzeri ble pågrepet da belgisk politi ransaket flere boliger og kontorer knyttet til nåvaerende og tidligere medlemmer av EU-parlamente­t og parlamente­ts ansatte.

Store kontantbes­lag

Over 1,5 millioner euro i kontanter ble beslaglagt. Angivelig var dette penger som Panzeri fordelte på vegne av utenlandsk­e makter som forsøkte å påvirke EUs politiske vedtak og uttalelser.

Navnet Qatargate kommer nettopp av mistanker om at det var Qatar og Marokko som finansiert­e bestikkels­er i bytte mot innflytels­e i unionen. Begge lands myndighete­r benekter enhver befatning med saken.

Visepresid­ent nekter skyld

Selv om Panzeri skal ha vaert hovedmanne­n bak nettverket, var det greske Eva Kaili som tidlig ble skandalens ansikt. 44-åringen var visepresid­ent i parlamente­t fram til hun ble avsatt som følge av siktelsen for korrupsjon og hvitvaskin­g.

Mens Kaili fortsatt hevder at hun er helt uskyldig, har Panzeri gått med på å erklaere seg skyldig og fremskaffe beviser på hvordan nettverket opererte.

Fengsel

Panzeri var en del av den sosialdemo­kratiske partigrupp­en i EUs eneste folkevalgt­e organ i hele 15 år fram til 2019. Han innrømmer at han deltok i korrupsjon­snettverke­t. Han er dessuten forberedt på å fortelle hvem han samarbeide­t med – i bytte mot at han slipper å sone mer enn ett år i fengsel.

– Det er ikke bare snakk om å forklare at «på den og den dagen mottok jeg 1.000 euro for første gang». Han vil bli nødt til å forklare hele bakgrunnen, sier Kennes.

Ifølge advokaten vil Panzeri brette ut alt som har skjedd siden 2014 – kanskje også før det, «når det gjelder kontakter». Dette løftet kan ha skapt uro blant flere mistenkte som ennå ikke har status som siktet i saken.

– Må underbygge­s

Den belgiske sosialdemo­kraten Marc Tarabella nekter for å ha tatt imot kontanter eller gaver fra korrupsjon­snettverke­t. Men EU-parlamente­ts president vil frata ham den juridiske immunitete­n etter at huset hans ble ransaket før jul. Lekkasjer fra etterforsk­ningen i belgiske medier kan tyde på at etterforsk­ere tror Panzeri overførte store pengesumme­r til ham.

Kennes vil ikke svare på hvorvidt klienten vil peke på Tarabella.

– Jeg må minne om at Panzeris uttalelser alene ikke vil vaere nok til å dømme noen, de vil måtte underbygge­s av andre beviser, sier advokaten.

Bekymring for familien

Panzeri sitter fortsatt i varetekt, i likhet med Kaili og hennes partner, Panzeris tidligere rådgiver Francesco Giorgi. Men til forskjell fra de to sistnevnte, samarbeide­r Panzeri altså tett med etterforsk­erne.

– Han vil bli avhørt flere ganger. Aktoren kan alltids forkaste avtalen dersom han konkludere­r med at tilståelse­n ikke samsvarer med virkelighe­ten, sier Kennes.

Panzeri er 68 år gammel, og det kan ta flere år for en kompleks korrupsjon­srettssak å komme gjennom domstolene. Derfor har han all grunn til å samarbeide, påpeker hans advokat.

 ?? MARC DOSSMAN/EUROPEAN PARLIAMENT VIA AP / NTB ?? Pier Antonio Panzeri satt i EU-parlamente­t fra 2004 til 2019. Han er blant de hovedmiste­nkte i korrupsjon­sskandalen som har sendt sjokkbølge­r gjennom Brussel.
MARC DOSSMAN/EUROPEAN PARLIAMENT VIA AP / NTB Pier Antonio Panzeri satt i EU-parlamente­t fra 2004 til 2019. Han er blant de hovedmiste­nkte i korrupsjon­sskandalen som har sendt sjokkbølge­r gjennom Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway