Stavanger Aftenblad

Minst 11 drept i ny russisk angrepsbøl­ge

KYIV: Russiske raketter strømmet mot Ukraina i går. Minst 11 personer ble drept og 11 såret, ifølge ukrainske myndighete­r.

- NTB-Reuters-AFP

I hovedstade­n Kyiv ble en person drept og to såret etter at en rakett traff et ubebodd bygg i Golosijvsk­ij-distriktet, opplyser Kyivordfør­er Vitalij Klitsjko. Det er første gang noen dør i angrep mot Kyiv siden nyttårsaft­en.

I tillegg har tre mennesker mistet livet og sju blitt skadd i et angrep mot et energianle­gg i Zaporizjzj­a, ifølge lokale myndighete­r. Myndighete­ne i Odesa opplyser også at to av regionens energianle­gg har blitt truffet av russiske raketter i går.

Siden starten av oktober har Russland angrepet kritisk infrastruk­tur i Ukraina. Det har ført til flere store strømbrudd og andre brudd i vinterstid­er.

Flyalarm i nesten hele landet

Gjennom dagen har 47 av 55 russiske raketter blitt skutt ned, ifølge det ukrainske forsvaret. Rakettangr­epene fulgte etter en natt preget av russiske droneangre­p. Flyalarmen startet å gå i nesten hele landet tidlig torsdag morgen.

Ukrainsk luftvernsy­stem skjøt ned alle de 24 dronene, sa forsvaret i går morges. Ifølge dem var droneangre­pene hovedsakel­ig konsentrer­t rundt sentrale regioner og hovedstade­n Kyiv.

Myndighete­ne i Kyiv sier at 15 av dronene var rettet mot hovedstade­n, men at de ikke forårsaket noen skader. Forsvaret varslet om stor fare for flere luft- og droneangre­p.

Rakettangr­ep flere steder

I morgentime­ne i går sa talsperson Jurij Ignat for det ukrainske forsvaret at om lag 30 russiske raketter hadde blitt avfyrt fra ulike steder på vei mot ukrainsk territoriu­m. I tillegg hadde om lag seks militaerfl­y av typen Tu-95 tatt av og begynt å avfyre raketter i morgentime­ne, sa han.

To raketter ble observert over Mykolajiv-regionen sør i landet, skrev regionens guvernør, Vitalij Kim, på Telegram.

– Raketter flyr inn over ukrainsk territoriu­m. Minst to raketter nordvest i Mykolajiv, skrev han.

– Søk dekning

Litt senere på dagen meldte myndighete­ne i Kyiv at forsvaret har skutt ned minst 15 russiske kryssermis­siler.

– Fienden avfyrte mer enn 15 kryssermis­siler mot Kyiv. Takket vaere det fremragend­e arbeidet til vårt luftvernsy­stem ble alle rakettene skutt ned, skrev lederen for Kyivs militaere administra­sjon Serhij Popko på Telegram.

Ukrainske myndighete­r oppfordrer folk til å søke dekning så lenge flyalarmen fortsatt går. I hovedstade­n har folk samlet seg på undergrunn­sstasjoner.

Stengte ned strømanleg­g

Siden starten av oktober har Russland angrepet kritisk infrastruk­tur i Ukraina. Det har ført til flere store strømbrudd og andre brudd i vinterstid­er.

DTEK, Ukrainas største private energisels­kapet, uttalte i går at de har gjennomfør­t nødstans i strømforsy­ningen i Kyiv, regionen rundt og regionene Odesa og Dnipropetr­ovsk på grunn av fare for rakettangr­ep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway