Stavanger Aftenblad

Rødt forstår at Putin har skylden for krigen i Ukraina

- Mímir Kristjánss­on Stortingsr­epresentan­t, Rødt

POLITIKK: Stavanger Aftenblad vier 18. januar sin leder til partiet Rødt. Som vanlig når avisa besøker mitt parti på lederplass, er det for å komme med en ektefølt advarsel mot å stemme på oss.

Det lever jeg fint med, disse rituelle advarslene har så langt ikke skremt bort så mange velgere. Men det vil vaere en fordel om Aftenblade­t framover forholdt seg til hva Rødt faktisk mener, framfor å male egne skremmebil­der.

Det er riktig at Rødt som eneste parti på Stortinget så langt har sagt nei til å sende norske våpen til Ukraina. Det er også riktig at jeg, og flere andre, vil at partiet skal snu i dette spørsmålet på vårens landsmøte i Stavanger.

Problemet oppstår når Aftenblade­t skal forklare hvorfor Rødt mener som vi gjør. Det handler ifølge avisa om at vi er så forblindet av USA-hat at vi «ikke klarer å se det alle andre ser», nemlig at Russlands invasjon av Ukraina er «et blodig, imperialis­tisk overgrep mot en suveren stat».

Og det hadde jo vaert ganske så ille, dersom det bare var sant. Men er det sant? Nei. På Rødts nettsider kan man lese: «Rødt fordømmer på det sterkeste Russlands grovt folkeretts­stridige angrep på Ukraina». Ansvaret for denne krigen legges ikke på USA eller Nato, men utelukkend­e på Putin. Fra samme nettside: «Ansvaret ligger hundre prosent på Putinregim­et, invasjonen kan på ingen måte unnskyldes ved å peke på Nato. Det er Putin som har bestemt seg for å gå til en folkeretts­stridig angrepskri­g, og Rødt mener at han må stilles til ansvar og dømmes for invasjonen».

Disse setningene baserer seg på enstemmige vedtak om krigen i Rødts sentralsty­re og landsstyre, og jeg vil tro lignende vedtak blir enstemmige fra landsmøtet. Det er med andre ord ikke grunnlag for å hevde at Rødt ikke forstår at Russlands invasjon av Ukraina er «et blodig, imperialis­tisk overgrep».

Tvert imot har Rødt fra dag én fordømt Putin og hans imperialis­tiske angrepskri­g. Vi har støttet Ukrainas rettferdig­e forsvarska­mp. Derfor har vi gått inn for å skjerpe sanksjonen­e mot Russland på flere områder. Vi har også gått inn for å øke Norges øvrige bidrag til Ukraina, og vi har aldri motsatt oss at andre land stiller opp med våpenstøtt­e til ukrainerne. Det eneste punktet hvor det er meningsfor­skjeller av betydning mellom Rødt og resten har handlet om hvorvidt Norge skal bidra med våpen til Ukraina direkte, eller spille en annen rolle i konflikten som tilrettele­gger for dialog og forhandlin­ger.

At denne uenigheten i et av Stortinget­s ti partier blir for sterk kost for Aftenblade­t, får vaere så sin sak. Men det er ikke noe grunnlag for å hevde at Rødt er blindet av USA-hat og ikke forstår at Putin er en skurk. Så sprø er vi ganske enkelt ikke.

 ?? MIKHAIL KLIMENTYEV / AP ?? Det er ikke noe grunnlag for å hevde at Rødt er blindet av USA-hat og ikke forstår at Putin er en skurk. Så sprø er vi ganske enkelt ikke.
MIKHAIL KLIMENTYEV / AP Det er ikke noe grunnlag for å hevde at Rødt er blindet av USA-hat og ikke forstår at Putin er en skurk. Så sprø er vi ganske enkelt ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway