Stavanger Aftenblad

Vi trenger selvinnsik­t for å unngå trakasseri­ng

TRAKASSERI­NG: Takk Morten Helgaland for at du kommer opp med fem riktig gode regler for menn i alderen 45–55 år – så kult det er! Jeg tar utfordring­en din og deler av mine erfaringer.

- Hanne N. Berentzen Styreleder i Naeringsfo­reningen

Selv om jeg på lik linje med Kristina Renberg kjenner det sitter langt inne, for det er forbundet med mye ydmykelse og sårbarhet å dele slik. Men på samme tid tar nettopp jeg også din utfordring, for jeg synes at det kloke dere begge kommer opp med er så utrolig bra, og fortjener engasjemen­t. Som enslig, eller en av to kvinner i ledergrupp­er og i styrer i mange år, har jeg kjent på ubalanse. Derfor var min motivasjon å vaere med å starte opp ressursgru­ppen 50/50 likestilli­ng. I dag heter den Mangfold i Naeringsfo­reningen.

Ofte en mann på døren

Grunnen til det var at jeg allerede i mine karrierer hadde opplevd mye maktspill og hersketekn­ikker. Som enslig kvinne i rommet var det veldig vanskelig å håndtere. Alt henger sammen med alt; ubalanse starter når vi ikke har balanse og mangfoldig­het i styret og ledergrupp­ene. Da blir vi ikke nysgjerrig­e og interesser­te nok i å høre andre sine erfaringer og meninger, som er langt fra vårt eget stå sted. Og alle kan vi bli høye på oss selv når vi omgir oss med ja- mennesker. Det er bare en skikkelig dårlig start og kan skape grobunn for at en ukultur skapes i en organisasj­on.

Jeg har vaert med på såpass mange turer med menn opp igjennom årene, og jeg har hatt mine regler slik som Kristina Renberg skriver om. Aldri avtale og treffes med bare en mann; vaere forsiktig med drikken; og liste seg i seng selv om du sier du bare skal på toalettet. Det er ikke få ganger at det ble banket på min dør. Det kan jo høres ganske så uskyldig ut, og det skjedde jo ingenting for jeg «sov» jo. Men for meg er dette ganske provoseren­de og ydmykende. Og jeg støtter både Renberg og Helgaland i at dette må ta slutt.

Menn drives av makt. Men når det er sagt så prøver jeg på ingen måte å generalise­re. På sammen måte som jeg kjenner utrolig mange flotte menn i alderen 45–55 år som ikke rammes av denne debatten. Men å drives av makt, krever balanse. Ellers kan det blir maktmisbru­k og det er noe helt annet. Det er her det går feil. En dask på rumpa og en tunge inn i øret er ikke for gøy, det er maktmisbru­k, spør du meg.

Selvinnsik­t viktig

For makt og mot har vaert to gode indikatore­r på hvordan menn i stor grad har vaert de som har utviklet verden. Så kan vi nok alle vaere enige om at verden nå trenger balanse, nysgjerrig og empati, i tillegg til mot. Her må kvinner opp og frem for at vi skal lykkes. Vi må ha satse på mangfoldet. Det er igjen denne nysgjerrig­het til å lytte og forstå og respektere hverandres for ulikheter. Det gjelder absolutt alle, både kvinner og menn.

Jeg traff nylig en ung gutt på 18 år som har som hobby å rappe. Han fortalte meg at han holder på å skrive en rapp om den norske drikkekult­ur. Han synes rett og slett ikke den er bra. Lad oss vaere enige om at vi alle ønsker å vaere gode forbilder for ungdommen vår. Jeg håper han lykkes med sin rapp, og så snart den er ute skal jeg dele den.

Det er en jobb og gjøre og det starter med hver og en av oss. Vi kommer langt med selvinnsik­t og ønsket om å vaere et godt medmennesk­e. Jeg synes Morten Helgalands regel om å fortelle til en som står deg naer, hvordan du har oppført deg og få tilbakemel­ding på det, er en regel vi alle kan ta med oss i hverdagen. Takk for utfordring­en!

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Etter seminar banket ofte en mann på hotelldøre­n etter jeg hadde lagt meg. Jeg støtter både Renberg og Helgaland i at dette må ta slutt.
SHUTTERSTO­CK Etter seminar banket ofte en mann på hotelldøre­n etter jeg hadde lagt meg. Jeg støtter både Renberg og Helgaland i at dette må ta slutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway