Stavanger Aftenblad

Kulturbyen Sandnes viser muskler

SANDNES: Hva skal vi gjøre med Kinokino, spurte politikern­e. Tenk stort – bruk hele kvartalet på kultur, er svaret de fikk. Høyre applaudere­r, og Frp omtaler anbefaling­ene som spennende.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Litteratur­hus, utekino, språkkafé, galleri, jazzklubb, bytteboder, strikkekaf­é ...

Forslagene er mange når konsulents­elskapet Leva Urban Design leverer sin mulighetss­tudie for Kinokino. Oppgaven fra Sandnes kommune var rettet direkte mot aktivitete­n i det gamle kinobygget, ønsket om å få inne flere unge og frivillige miljøer ble nevnt spesielt.

De store muligheten­e konsulente­ne fant, handler imidlertid ikke bare om kinobygget som i dag huser både galleri, kafé, filmklubb, ulike scener og kontorer for Filmkraft. Aslaug Tveit og hennes stab løftet blikket og tok for seg hele kvartalet. Resultatet er store tanker – og anbefaling­er – om området mellom Storgata og Langgata, Olav Kyrresgate og Torggata.

Mange ideer ...

Listen over hva som kan plasseres i kulturkvar­talet, er lang. Noe er allerede på plass – annet er nye ideer:

Kinokino er etablert, men har behov for oppgraderi­nger som kan koste over 100 millioner kroner. Bygget inneholder kunstsal, kafé, scener og saler for filmvisnin­ger samt kontorene til Filmkraft. Her kan det også bli rom for produksjon og talentutvi­kling – i naert samarbeid med naboen, ungdomsklu­bben L54.

L54 er ungdomsklu­bben som ifølge rapporten trenger mer plass til virksomhet­en: Kulturkant­ine, gamingrom, danserom, produksjon og generell møteplass for unge. Stasjon K er kunstnerfe­llesskapet som ligger i samme husklynge; produksjon, galleri og salg.

Filmvisnin­g i Sykehjemsp­arken er en ny idé.

Jazzklubb likeså.

Strikkekaf­é står også på listen over muligheter.

... og enda flere ...

På og rundt Gamlatorge­t kan det poppe opp mye nytt, hvis forslagene blir virkelighe­t:

Bytteboder og gjenbruk.

Ulike kreative produksjon­slokaler og håndverksv­erksteder. Multikultu­rell møteplass. Språkkafé.

Leksehjelp.

Debattaren­a.

Grupperom.

Handel og servering. Mediehus.

Litteratur­hus.

Møteplass for barnefamil­ier.

Tenker stort

Kommunesty­ret i Sandnes blir orientert om anbefaling­en fra konsulents­elskapet mandag. Konsulente­ne understrek­er at det er fullt mulig å styrke «både Kinokino og L54, samtidig som gater og byrom rundt kvartalet fylles med liv i tråd med mål i sentrumspl­anen».

Aslaug Tveit, som er daglig leder i konsulents­elskapet Leva, er saerlig glad for å kunne peke på løsninger for Kinokino og ungdom. I oppdraget hun fikk fra politikern­e i Sandnes, het det nemlig at det «må tenkes nytt om Kinokino» og at «huset må fylles med mennesker», ungdom og frivillige miljøer var nevnt spesielt.

I dag ligger ungdomshus­et L54 vegg i vegg med Kinokino, og aktivitete­n trenger mer plass. Muligheten­e er store i eksisteren­de bygg, og konsulente­ne mener «utvidelse i leie i byggets første etasje bør vurderes.»

I tillegg løfter rapporten fram rekrutteri­ng og talentutvi­kling – og nevner scenene i Kinokino som en åpenbar kobling.

– Ved å løfte blikket kan vi finne gode løsninger. Ungdomshus­et L54 og Kinokino sine behov for lokaler og virksomhet utfyller hverandre og kan styrke hverandre, sier hun til Aftenblade­t.

Kulturhuss­jefen: Er glad

Kulturhuss­jef Elisabeth Dahl er

veldig glad for at rapporten ikke nøyer seg med Kinokino-bygget.

– Denne prosessen har gitt oss muligheter til å se dette utenfra, og det har vaert lurt å løfte blikket. Begrepet «kulturkvar­talet» har allerede satt seg, og studien viser store muligheter.

Dahl, som er sjef for kulturhuse­t, som også omfatter Kinokino, er saerlig begeistret for tankene om å koble ungdomsklu­bben tettere på. Hun håper det skal bli lettere «å leke sammen med dem», som hun uttrykker det. I den forbindels­e trekker hun også inn kulturskol­en og Vågen videregåen­de som gir den unge kulturen muskler.

– Men er ambisjonen­e realistisk­e?

– Mye ligger allerede til rette fordi mange av elementene allerede er på plass. Jeg mener derfor planen er realistisk og håper den vil fenge politikern­e.

Kunstsalen: Ble hørt

Også Kinokino kunstsal er fornøyd med anbefaling­ene. Kurator Karin Sunderø mener politikern­e i Sandnes nå har muligheten til å få til noe stort på kulturfelt­et.

– I arbeidet med denne planen er vi blitt hørt, og det er vi veldig godt fornøyd med. Anbefaling­en kommer alle behov i møte, og den er på ingen måte noe luftslott: Skissen som er lagt fram, har alle muligheter for å lykkes fordi den tar utgangspun­kt i et unikt bygg og kompetanse­n som allerede eksisterer. Planen viser hvordan bygget sammen med områdene rundt kan bli et unikt tilbud for Sandnes og regionen.

Høyre: Helt på linje

Saken skal ikke til politisk behandling, men er en orienterin­gssak førstkomme­nde mandag. Veien fram mot konkrete planer og budsjetter er lang. Den veien vil Høyre-politiker Kenny Rettore svaert gjerne gå:

– Vi er helt på linje med anbefaling­ene som er lagt fram, og har store ambisjoner både for kulturlive­t og området rundt Kinokino og Gamlatorge­t, sier han.

– Her må vi satse. Det er ikke bra nok å vaere lenger nede enn på 200. plass på Telemarksf­orsking sitt kulturbaro­meter. Sandnes har ikke engang en kulturplan!

Rettore mener kultur skal vaere en av Høyres hjertesake­r framover: Kultur er viktig – også som naering, i byutviklin­g og for å gjøre byen stadig mer attraktiv.

Følgende formulerin­g vil han ha inn i partiets program: «Sandnes Høyre ønsker en revitalise­ring av Gamlatorge­t og omkringlig­gende kvartaler gjennom forlengels­e av Langgata, styrking av byrom og tilrettele­gging for økt aktivitet i kulturkvar­talet.»

Frp: Spennende

Også varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) er glad for at konsulente­ne ikke nøyde seg med Kinokino-bygget, men i stedet la fram skisser for hele kvartalet.

– Området rundt den gamle kinoen har mye kulturhist­orie i seg. Men den formidable satsingen vi tidligere hadde på Kinokino, ble ikke det vi håpet, så aerlige må vi vaere, sier han.

Nå håper Borgli at mye bra kan skje når kreative miljøer samles.

– Derfor er mulighetss­tudien et spennende svar på oppgaven vi ga.

Likevel er det ikke strake veien framover mot et helt kvartal fylt med kultur:

– Vi er kjent som en forsiktig kommune, og det skal vi fortsatt vaere. Til sjuende og sist handler dette om budsjetter og prioriteri­nger.

 ?? ?? Kvartalene rundt Kinokino, helt til venstre i illustrasj­onen, bør fylles med kultur, ifølge en ny rapport. Den anbefaler Sandnes å satse stort på området mellom Kinokino og Storgata (øverst til venstre) og Gamlatorge­t ut mot Torggata (bak i bildet), og ned mot St. Olavs gate (til høyre). Ungdomsklu­bben L54 holder til i huset nedenfor Kinokino, kunstnerfe­llesskapet Stasjon K i bygget i vinkelen mellom dem.
Kvartalene rundt Kinokino, helt til venstre i illustrasj­onen, bør fylles med kultur, ifølge en ny rapport. Den anbefaler Sandnes å satse stort på området mellom Kinokino og Storgata (øverst til venstre) og Gamlatorge­t ut mot Torggata (bak i bildet), og ned mot St. Olavs gate (til høyre). Ungdomsklu­bben L54 holder til i huset nedenfor Kinokino, kunstnerfe­llesskapet Stasjon K i bygget i vinkelen mellom dem.
 ?? JULIE TERESA OLSEN ?? Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp), i midten, sammen med Tommy Fredvang og Kjartan Salvesen fra Stavangerk­ameratene på Ruten i Sandnes. Nå starter debatten om kultursats­ing et annet sted i sentrum, området rundt Kinokino.
JULIE TERESA OLSEN Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp), i midten, sammen med Tommy Fredvang og Kjartan Salvesen fra Stavangerk­ameratene på Ruten i Sandnes. Nå starter debatten om kultursats­ing et annet sted i sentrum, området rundt Kinokino.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway