Stavanger Aftenblad

Vil skape et boligkvart­al for kunstnere på Nytorget

STAVANGER: De over 150 år gamle trehusene på Nytorget kan bli gjesteboli­ger for kunstnere og kulturarbe­idere.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Kultursjef Kristina EhrenbergR­asmussen mener Nytorget på sikt kan bli en residensby – et samlingsst­ed for kunstnere og kulturarbe­idere på besøk i Stavanger.

Hun foreslår at trehusene i Kongsteins­gata blir overnattin­gssted og arbeidspla­ss for gjestende kulturaktø­rer.

– Vi tror dette kan bidra til vitalisere ideen om et levende kulturtorg på Nytorget, sier kultursjef­en.

Ideen lanseres i en sak som kommer opp til politisk behandling i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog 1. februar.

Stavanger kommune tilbyr i dag residensop­phold for gjestekuns­tnere to steder i byen: Frida Hansen-huset og Øvre Strandgate. Det er stor pågang for å leie seg inn for kortere eller lengre perioder.

I tillegg leier kommunen en leilighet i Berlin som lånes ut til stavangerk­unstnere.

Kultursjef­en er klar på at begge ordninger bør fortsette og på sikt utvides. Hun mener det er viktig at det lokale kulturlive­t får impulser og henter inspirasjo­n fra internasjo­nale kunstmiljø­er.

– Kunstnere og kulturlive­t for øvrig har behov for kompetanse­bygging, nettverksu­tvikling og utveksling. Det klarer vi bare i begrenset omfang å få til med dagens residensti­lbud, sier kultursjef­en.

Hun mener trehusene på Nytorget vil passe som hånd i hanske til dette formålet. Husene ble bygget i perioden 1850–1866, omtrent da Nytorget ble anlagt. Siste politiske vedtak er at alle husene skal beholdes, men politikern­e åpner for å flytte på de to nederste.

Eksteriøre­t er vernet og det begrenser hva som kan gjøres med byggene.

Den eiendomsfa­glige vurderinge­r er at husene neppe vil bli godkjent som boliger, men at de kan brukes til overnattin­g og opphold.

– For å få til et levende kulturtorg vil det vaere positivt om man får samlet et tilbud hvor det til enhver tid er nasjonalt og internasjo­nalt besøkende gjester som tilfører nye impulser og aktivitet, sier Kristina EhrenbergR­asmussen.

Naert kulturlive­t

Det vil også vaere en fordel med tanke på at Rogaland kunstsente­r skal tilbake til et restaurert jugendhus på Nytorget. Det regionale kunstsente­ret har i dag en del av forvaltnin­gsansvaret for residensbo­ligene i Stavanger.

I tillegg mener hun det vil vaere positivt for kulturinst­itusjoner og arrangører som av og til sliter med å innlosjere gjester som kommer til byen for å jobbe med prosjekter.

– Det vil vaere langt mer attraktivt å komme til Stavanger dersom vi har en residensor­dning som ligger naert kulturlive­t vårt, enten det dreier seg om Tou, kunstmusee­t, kunsthalle­n eller Bjergsted, sier Ehrenberg-Rasmussen.

Bjarne Kvadsheim (Sp), som er leder av Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog, mener det er viktig at Stavanger har en god residensor­dning.

– Dersom vi skal vaere en kulturby, må vi ha et residensti­lbud både til egne kunstnere og til gjester. Det er viktig at våre kunstnere får tilbud om utenlandso­pphold for å skape nettverk i andre kulturbyer, se andre sine verk og få nye impulser, sier Kvadsheim.

Flere leilighete­r

Han ser for seg at ordningene bør utvides med flere leilighete­r i utlandet, for eksempel i byer som Paris, London og kanskje New York.

– Vi vet at det er mange som ønsker å reise ut for en periode.

Venteliste­n til leilighete­n i Berlin er lang, sier Kvadsheim.

Han mener at kultursjef­ens forslag om å ta i bruke trehusene på Nytorget til residensbo­liger, vil gjøre Stavanger mer attraktiv for tilreisend­e kulturarbe­idere.

– Plassering­en er glimrende til dette formålet, blant annet med kort vei til Rogaland kunstsente­r. Kommunen har heller ikke andre planer for disse husene, sier utvalgsled­er Bjarne Kvadsheim.

Kultursjef­en understrek­er at dette bare er et forslag. Det er politikern­e som avgjør om hva trehusene skal brukes til – og om det i så fall skal settes av penger i budsjettet til å sette husene i stand til residensti­lbud.

Dersom vi skal vaere en kulturby, må vi ha et residensti­lbud både til egne kunstnere og til gjester.

Bjarne Kvadsheim (Sp), som er leder av Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog

Slegest: «Avstand» (Dark Essence Records)

Slegest! Et heavy metal-band fra bitte lille Leikanger nesten innerst i Sognefjord­en. Det blir ikke stort kulere enn det? Men jo! De synger selvfølgel­ig på dialekt. Det gir mening når man vet at gruppen ble startet av tidligere Vreid-medlem Stig Ese Eliassen.

 ?? FREDRIK REFVEM / STAVANGER AFTENBLAD ?? Rive eller bevare har lenge vaert spørsmålet rundt disse trehusene på Nytorget. Kultursjef­en foreslår at husene brukes til kunstnere på besøk i Stavanger.
FREDRIK REFVEM / STAVANGER AFTENBLAD Rive eller bevare har lenge vaert spørsmålet rundt disse trehusene på Nytorget. Kultursjef­en foreslår at husene brukes til kunstnere på besøk i Stavanger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway