Stavanger Aftenblad

Bryne skifter farge på shortsen: – Var selv fortvilet og redd for å blø gjennom

FOTBALL: Bryne endrer på draktsette­t. – Skal vaere like lett for en dame å spille en god kamp som for en mann.

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

– Jeg syns det er helt fantastisk at klubben nå tar grep og lytter til spillerne på kvinneside­n som har opplevd dette som vanskelig og prestasjon­shemmende, sier Bryne-spiller Karina Fløysvik Haeåk.

I går offentligg­jorde klubben at de skifter farge på shortsene sine. De er kjapt ute med å presisere at shortsendr­ingen gjelder kvinner og menn.

– Jeg opplevde selv som 14åring før en finale i kretsmeste­rskapet at jeg var fortvilet dagen før, og på selve kampdagen. Det eneste jeg tenkte på før og under kampen var «tenk hvis jeg blør gjennom», legger Haeåk til.

Nyheten kommer bare en uke etter at Klepp elite gjorde det samme for kvinnelage­t.

– Vi har fått tilbakemel­dinger over lengre tid om at jenter synes det er ubehagelig å spille i hvit shorts. Vi har også hørt jenter som sier at de hater å spille i hvit shorts. Dette er et signal om at vi tar dem på alvor, sier markedssje­f i Bryne FK, Bjørn Hagerup Røken.

– Flaut og skambelagt

– Hvorfor tror du dette skjer nå, Karina?

– Dette har lenge vaert tabu å snakke om, men det har blitt mer åpenhet rundt det den siste tiden. Jeg er langt fra den eneste som har opplevd dette som ubehagelig som ung, men jeg snakket aldri om det fordi det var flaut og skambelagt. Det er veldig godt at klubben tar det på alvor. Trygghet, komfort og prestasjon­smulighete­r skal trumfe tradisjon, sier hun og tilføyer:

– Det er veldig flott at herrene også stiller seg bak dette. Det betyr at hele klubben anerkjenne­r og respektere­r utfordring­en på kvinneside­n.

– Det skulle bare mangle at vi på herrelaget er med på dette, sier Bryne-spiller Rogvi Baldvinsso­n, som også var til stede under torsdagens pressekonf­eranse.

Like muligheter

Endringen gjelder i første omgang A-laget til kvinner og menn, samt andre- og juniorlage­ne. På sikt skal også resten av breddelage­ne over til røde shortser. Av økonomiske hensyn vil akkurat det ta noe lengre tid, forteller klubben.

– Dette er noe vi først og fremst gjør for å skape et bedre prestasjon­smiljø for alle jenter i klubben. Det skal ikke vaere ubehagelig å spille kamp for Bryne, og jentene skal få slippe å tenke på menstruasj­on og hvilken farge de har på shortsen når de spiller. Det skal vaere like muligheter i klubben, og like lett for en dame å spille en god kamp, som for en mann, sier Hagerup Røken.

Den nye, røde shortsen blir tatt i bruk fra og med 2023sesong­en. Bryne FK forsikrer samtidig supportern­e om at resten av draktsette­t, med tanke på farger, blir likt som før.

Bryne, og Klepp forrige uke, er blant de første i landet som skifter farge på shortsen for å gjøre spillerne mer komfortabl­e på banen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Rogvi Baldvinsso­n og Karina Fløysvik Haeåk presentere­r klubbens nye draktsett.
KRISTIAN JACOBSEN Rogvi Baldvinsso­n og Karina Fløysvik Haeåk presentere­r klubbens nye draktsett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway