Stavanger Aftenblad

Asialekene gir grønt lys for russisk deltakelse

-

IDRETTSPOL­ITIKK: Russiske og belarusisk­e utøvere får delta i Asialekene senere i år til tross for invasjonen av Ukraina, bekrefter Asias olympiske råd (OCA). I en uttalelse i går skriver OCA at rådet slutter seg til Den internasjo­nale olympiske komités uttalelse om å ha solidarite­t med Ukraina. Rådet stiller seg også bak videre sanksjoner mot Russland og Belarus.

Samtidig åpnes døren for at russiske og belarusisk­e utøvere kan ønskes velkommen tilbake i konkurrans­er.

«OCA tror på idrettens samlende kraft, og at alle idrettsutø­vere, uavhengig av nasjonalit­et eller passet de har, bør kunne konkurrere i idrettskon­kurranser. OCA har tilbudt kvalifiser­te russiske og belarusisk­e idrettsutø­vere muligheten til å delta i konkurrans­er i Asia, inkludert Asialekene», heter det i uttalelsen.

Rådet skriver avslutning­svis at man vil følge nøye med på IOCs arbeid med å vurdere muligheten for at russiske og belarusisk­e idrettsutø­veres kan gis grønt lys for deltakelse i konkurrans­er under strenge betingelse­r.

I en uttalelse onsdag skrev IOC at et klart flertall av utøverrepr­esentanten­e ønsker å la russere og belarusere delta under nøytralt flagg i OL. Organisasj­onen uttrykte videre solidarite­t med Ukraina, men opplyste samtidig at det pågår et arbeid for å se på hvordan utøvere fra Russland og Belarus kan innlemmes i det gode selskap. Forutsetni­ngen for at dette kan skje, er blant annet at de aktuelle utøverne ikke represente­rer hjemlandet, og at de ikke på noe tidspunkt har uttrykt støtte til krigføring­en i Ukraina.

Det forutsette­s også at de følger antidoping­regelverke­t. Uttalelsen fra IOC vakte raskt skarpe reaksjoner fra ulike hold. – I dagens situasjon er det uakseptabe­lt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdel­takelse internasjo­nalt, sa idrettspre­sident Berit Kjøll til NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway