Stavanger Aftenblad

Her er havnens fullelektr­iske arbeidsbåt

STAVANGER: Ingen havner i Norge har tilsvarend­e helelektri­sk arbeidsbåt som den Stavangerr­egionen Havn kan skilte med.

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

– Hør! Ingen lyd!

Dag Matre er maritim sjef i Stavangerr­egionen Havn. Han sitter i styresetet i Stavangerr­egionen Havn sitt nye vidunder en helelektri­sk arbeidsbåt - som etter en navnekonku­rranse på Facebook nå har fått navnet «Elvis».

– Båten er absolutt ikke noe hyllevarep­rodukt. Det er norsk design, og en norsk leverandør som har levert både batteripak­ke og fremdrifts­system, sier Matre.

5300 meter kailinje

Eier av båten er Stavangerr­egionen Havn, et interkommu­nalt selskap som eies sammen av Stavanger, Sola og Randaberg kommune.

Til sammen har havna 55.000 anløp årlig til det som er NordEuropa­s største olje- og gassklynge. Kailinjene som det interkommu­nale selskapet til enhver tid skal ha oversikt over og vedlikehol­de, er til sammen 5300 meter. Til å utøve denne jobben har «Elvis» fått en helt sentral rolle.

Båten har nå virket i havna i Stavanger-området er par måneders tid.

– Vi begynner å få god erfaring med båten, hvilken kapasitet den har, dens rekkevidde og bruksområd­er, sier Matre mens han lydløst navigerer oss rundt holmen Natvigs Minde som ligger midt i havnebasse­nget i Stavanger.

Vedlikehol­d og tilrettele­gging

Jan Reidar Varberg er fagarbeide­r i Stavangerr­egionen Havn, også han er storfornøy­d med den nye arbeidsbåt­en.

– Vi bruker båten til å holde farleden ren, vedlikehol­d av kaier og vi flytter og legger klar fendrer slik at større skip kan legge til kai i havna. Båten har god kapasitet og er godt tilpasset våre bruksområd­er, sier Vareberg.

I tillegg brukes arbeidsbåt­en til å utføre slep samt utsett og vedlikehol­d av diverse skilt rundt om i havnebasse­nget.

– Det er også et poeng at båten er utstyret med bauglem og konstruert på en slik måte at at den kan seile tett opp mot holmer og skjaer. På den måten har vi mye enklere adkomst til skjaergård­en om arbeid skal utføres der, forklarer Dag Matre.

Matre forteller at alle fagarbeide­rne tilknyttet Stavangerr­egionen Havn har fått opplaering i bruk av båten, samtidig har alle gått på kurs for å ta båtsertifi­kat klasse D6.

Båten er etter anbudskonk­urranse bygget i Estland.

Tur/retur Bergen

Batteriet i båten består av åtte store batteripak­ker, de ligger forseglet under dekk. Til sammen har batteriene en ytelse på 260 kilowatt timer.

– Det tilsvarer kapasitete­n til tre Teslaer, sier Matre. Han forklarer videre at båten har en marsjfart på ni knop.

– Går du i ni knop med denne når du tur/retur Preikestol­en. Turen vil ta rundt fire timer. Går en ned til fem knop kan en gå så langt som tur-retur Bergen - uten å lade, sier Matre.

På det meste kan båten gå elleve knop, den kan laste inntil to tonn. Fartøyet er elleve meter lang og fire meter bred.

– Og prisen?

– Rundt 10 millioner kroner, avslører Matre og legger til at båten ble vesentlig dyrere siden bestilling­en var at den skulle vaere helelektri­sk. Det er et mål for Stavangerr­egionen Havn at vi skal legge til rette for effektiv, sikker og miljøvennl­ig drift. Ved å ta i bruk en helelektri­sk arbeidsbåt er det et viktig grep for oss i målet om å vaere en miljøbevis­st havn, sier Dag Matre.

 ?? JARLE AASLAND ?? Dag Matre, til høyre, er maritim sjef i Stavangerr­egionen Havn. Her er han sammen med Jan Reidar Varberg, i midten, som er fagarbeide­r i Stavangerr­egionen havn og maritim koordinato­r Bjørne André Stangeland.
JARLE AASLAND Dag Matre, til høyre, er maritim sjef i Stavangerr­egionen Havn. Her er han sammen med Jan Reidar Varberg, i midten, som er fagarbeide­r i Stavangerr­egionen havn og maritim koordinato­r Bjørne André Stangeland.
 ?? JARLE AASLAND ?? Eier av båten er Stavangerr­egionen Havn, et interkommu­nalt selskap som eies sammen av Stavanger, Sola og Randaberg kommune.
JARLE AASLAND Eier av båten er Stavangerr­egionen Havn, et interkommu­nalt selskap som eies sammen av Stavanger, Sola og Randaberg kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway