Stavanger Aftenblad

Mastersyke­n er usunn

LEDER: For mange arbeidsgiv­ere krever for høye kvalifikas­joner. Det fører til at vi som samfunn ikke utdanner unge til de yrkene vi egentlig trenger.

-

Nylig skrev fagtidsskr­iftet Khrono at når universite­tene lyser ut stillinger som kontorjobb­er, krever de at søkerne skal ha en mastergrad i «hva som helst».

En master gjør deg ikke nødvendigv­is bedre stilt til å utføre oppgavene i disse stillingen­e, sa Henrik Dalstø, som selv har to mastergrad­er. Han mener at en del av de som ansettes i disse stillingen­e, ender med å vaere overkvalif­iserte.

«Ofte er det ingen tungtveien­de grunner, ut fra jobbinnhol­det som sådan, til at lista skal legges på masternivå», sa Steinar Thunestved­t, administra­sjonssjef ved Institutt for filosofi og førsteseme­sterstudie­r ved Universite­tet i Bergen (UiB).

Det åpner igjen for å diskutere det mange kaller «mastersyke­n», troen på at høyest mulig utdanning er det beste uansett.

Er det for mange i dette landet som egentlig er overkvalif­isert for arbeidsmar­kedet, og utdanner vi folk feil hvis vi tenker på hva samfunnet egentlig trenger?

I 2020 ble det fullført 54.000 utdanninge­r ved norske universite­ter og høgskoler. 59 prosent av disse var bachelorut­danninger, og 27 prosent var masterutda­nninger, ifølge SSB.

Ifølge Kandidatun­dersøkelse­n fra 2022, er det klart mest overutdann­ing blant humanisten­e. 40,5 prosent av disse svarte at de har et arbeid som ikke krever masterutda­nning.

Rødt-politiker Mímir Kristjánss­on sa til Khrono at han tror mange føler seg presset til å ta høyere utdanning i dagens samfunn. Han mener vi har glemt at det meste av laering skjer i arbeidsliv­et.

Det vi trenger framover er først og fremst at mange flere tar mer praktisk rettede utdanninge­r, som laerere, håndverker­e og ikke minst helsearbei­dere.

I 2019 var det 314.657 personer som jobbet med helse og omsorg i Norge. Avhengig av hvilke forutsetni­nger som legges til grunn, antar SSB at dette vil måtte øke til et sted mellom 500.000 og over 1 million innen 2060.

Kravene for mange stillinger har blitt for høye, og mange av kravene står ikke i samsvar med det jobben innebaerer. Det blir også ganske meningsløs­t for samfunnet hvis målet er å ta en mastergrad «i hva som helst» bare for å få en jobb.

Det er også kostbart for samfunnet når unge mennesker bruker mange år på å ta en utdannelse de egentlig ikke trenger før de kan begynne å jobbe.

Kravene for mange stillinger har blitt for høye, og mange av kravene står ikke i samsvar med det jobben innebaerer.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Utdanner vi for mange med master?
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Utdanner vi for mange med master?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway