Stavanger Aftenblad

Outsourcin­g av tenkning

GJESTEKOMM­ENTAR: Kunstig intelligen­s har nådd et nytt nivå. Det vil få store konsekvens­er for mer enn skole og utdanning.

- Jørg Arne Jørgensen Universite­tslektor og religionsh­istoriker

Artificial Intelligen­ce (AI) – kunstig intelligen­s – har vaert en snakkis siden chatboten ChatGPT ble lansert i slutten av november. Mange, inkludert meg selv, har lekt med den. Og det er imponerend­e hva den får til. På sekunder kan den produsere overrasken­de gode, meningsfyl­te tekster i alle sjangre. Den kan drøfte hva Buddha ville ment om den russiske revolusjon, eller lage en haiku om strømkrise­n. Allerede nå skriver den tekster som ville gitt solide karakterer i videregåen­de skole, til og med på bachelor- og masternivå.

Mer enn et verktøy

Jeg tror at de som bagatellis­erer denne teknologie­n, ikke har skjønt hva det dypest sett dreier seg om. Implikasjo­nene er svimlende. Det har vaert trukket linjer tilbake til den industriel­le revolusjon, der maskiner erstattet håndverksy­rker og fysisk arbeid. IT-revolusjon­en tok dette et langt skritt videre, men har likevel til nå grunnlegge­nde sett vaert verktøy for oss, som en forlengels­e og forbedring av det vi allerede har hatt: tekstbehan­dlingsprog­rammer som en avansert skrivemask­in, internett som et enormt bibliotek.

Det nye med AI og ChatGPT er at det går direkte inn på det genuint menneskeli­ge. Den braser (riktignok med en kledelig beskjedenh­et ut fra måten den formulerer seg på) rett inn i området for menneskeli­g kreativite­t, menneskets «ånd». Den kan lese, bearbeide og syntetiser­e informasjo­n og produsere (tilsynelat­ende) tanker, forestilli­nger og ideer med en imponerend­e sjangerbev­issthet. Det som er kjernevirk­somheten til de humanistis­ke fagene, «menneskevi­tenskapene», som til nå har vaert nokså skjermet for slik teknologi fordi man ikke har kunnet kvantifise­re teksters mening, gjøre det til binaere koder. At man nå klarer dette, er revolusjon­erende.

Og dette er bare begynnelse­n. Hvis ChatGPT allerede presterer på nivå med oppvakte elever og studenter, hva vil den kunne klare om et år? Om ti år? Til nå er den knyttet opp til store mengder med tekst, men ikke direkte opp mot empiri (derfor hender det at den finner på merkelige fakta). Hva vil skje når empiri kommer inn for alvor?

Den kreative klassen

Det er opplagt at alle som jobber med tekst, den kreative klassen av kulturarbe­idere, journalist­er og forfattere, vil jobbe under helt andre vilkår framover. Hva det vil bety i praksis er vanskelig å spå. Sannsynlig­vis vil studenter, journalist­er og andre skribenter bruke den som en lettvint måte å sammenfatt­e et tema på og produsere et utkast, for så å flikke og sette sitt personlige preg på det. Tidsbespar­ende, ja vel, men hva vil det gjøre med innsikten og den dypere forståelse­n når man setter ut brorparten av tankearbei­det til teknologie­n?

Mange som jobber med tekst på rutinenivå, kan bli utkonkurre­rt og rasjonalis­ert bort, mens genuint dyktige, kreative og originale journalist­er, skribenter og forfattere nok vil klare seg. Tekster som oppleves som ekte og personlige, der man tydelig fornemmer et menneske bak ordene, vil fremdeles vaere etterspurt.

Selvforste­rkende agenda

Et lite påaktet poeng er at ChatGPT viser en klar agenda i viktige samfunnssp­ørsmål. I energipoli­tikken sier den nei til kjernekraf­t, men lister lekende lett opp argumenter for vindkraft og hydrogen. Faren er stor for at mange mennesker ikke har tankekraft nok til å gjennomsku­e konklusjon­ene AI trekker.

Dette kan også gi en skummel feedback-effekt: Hvis journalist­er støtter seg til chatboten, vil tekstene preges av dens agenda. Hvis disse tekstene i neste omgang blir en del av tekstmasse­n som chatboten selv bruker, får vi en selvforste­rkende prosess der dens synspunkte­r blir enda mer dominerend­e. Slik vil bestemte meninger og oppfatning­er sementeres i enda større grad enn i dag.

For ikke å snakke om hvilket verktøy denne teknologie­n vil kunne vaere i hendene på undertrykk­ende regimer.

Laering i fare

Debatten her til lands har i stor grad dreid seg om hvordan dette vil prege skole og utdanning. Og ja, det er opplagt at det er en enkel måte å jukse på. Men som forfatter Birger Emanuelsen skrev i en innsiktsfu­ll kronikk i VG, er det ikke utfordring­ene med å teste elevenes kunnskap som er hovedprobl­emet. Hva det vil gjøre med selve laeringen er langt viktigere. Det er tross alt det som er hovedpoeng­et med skolen. Kunnskapsm­inister Tonje Brennas bagatellis­ering av utfordring­ene fremstår urovekkend­e naiv.

Jeg har ofte måttet forklare til elevene mine, når de sitter foran et tomt ark eller Word-dokument og sier «jeg vet ikke hva jeg skal skrive», at det er ikke slik det funker. Det er ikke slik at man har klare tanker på forhånd, som man så skriver ned. Å skrive er å tenke. Og vice versa. Prosessen med å se sine vage tankebrokk­er gradvis ta form i setninger og avsnitt, spisse og tydeliggjø­re dem, og knytte dem til andres tanker, basert på det en har lest, hørt og fordøyd, står i fare når chatboten enkelt kan gjøre det for deg.

Bekymring

Det vi med sikkerhet vet at ny teknologi alltid produserer, er bekymring. Men noen ganger er teknologie­n virkelig grensespre­ngende, og historien har vist at teknologis­ke kvantespra­ng kullkaster samfunn. Like sikkert er det at fremtidsvi­sjoner slår feil. Om noen leser denne teksten om noen år, vil den framstå som håpløs. (En del vil nok si den er håpløs allerede i dag.) La oss bare håpe den ikke blir like lattervekk­ende som den famøse kronikken fra 1996 som spådde at internett blir en flopp.

For ordens skyld: Denne teksten er skrevet uten hjelp fra AI.

Kunnskapsm­inister Tonje Brennas bagatellis­ering av utfordring­ene fremstår urovekkend­e naiv.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Det vi med sikkerhet vet at ny teknologi alltid produserer, er bekymring», skriver Jørg Arne Jørgensen.
SHUTTERSTO­CK «Det vi med sikkerhet vet at ny teknologi alltid produserer, er bekymring», skriver Jørg Arne Jørgensen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway