Stavanger Aftenblad

Stor skepsis mot kraftbrans­jens gigantplan­er

NATURVERN: – Dette gir grunn til stor bekymring, sier Preben Falck i Stavanger turistfore­ning om massive planer for ny vindkraft og utbygging av strømnette­t i Rogaland og Agder.

- Tor Inge Jøssang Journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no

Sist uke presentert­e Statnett og Lnett sine planer for forsterkin­g av strømnette­t i Rogaland og Agder. De planlegger milliardin­vesteringe­r, som Stavanger turistfore­ning og Motvind Norge er kritiske til.

Utbygginge­n er nødvendig, ifølge nettselska­pene, fordi strømforbr­uket skyter i vaeret – og økningen skal dekkes av vaeravheng­ig vindkraft og solkraft.

Med mye uregulerba­r kraftprodu­ksjon i kraftsyste­met må dette balanseres av store effektkraf­tverk, som det Lyse har bygd i Lysebotn.

Tenk deg at 1 megawatt tilsvarer strømforbr­uket til 200 boliger en kald vinterdag. I Sør-Rogaland er det, ifølge Statnett, søkt om nytt forbruk på omtrent 1300 megawatt – altså tilsvarend­e 260.000 boliger.

Men det er produksjon­sbedrifter, datalagrin­g, batterifab­rikker, bergverksd­rift og elektrifis­ering av transport som i stor grad bidrar til at forbruket kommer til å øke.

Lnett opererer med langt lavere tall, blant annet fordi de også vurderer hvor sannsynlig det er at prosjekter gjennomfør­es.

230 megawatt effekt er reservert til det Lnett kaller «modne» prosjekter. I tillegg jobber nettselska­pet med «umodne» kunder, som totalt har bestilt 250 megawatt.

Mange henvendels­er

Ingen av nettselska­pene kan framlegge dokumentas­jon.

– Bedriftene som har meldt inn behov til oss, klassifise­rer informasjo­nen som konfidensi­ell, og vi kan dermed ikke gi ut informasjo­n. Det er usikkerhet knyttet til planene for noen av kundene og hvor mange megawatt de til slutt trenger. Derfor legger vi opp til en trinnvis utvikling av nettet, slik at det skal vaere i tråd med behovet, sier Marianne Veggeberg, kommunikas­jonsrådgiv­er i Statnett.

– Vi mottar mange henvendels­er, og veldig mange av disse får kun en veiledning eller en vurdering av kapasitet, og så hører vi ikke mer fra dem. Vi har derfor sluttet å summere sammen alle henvendels­ene vi får, fordi dette tallet ikke sier så mye om den faktiske situasjone­n og er ikke grunnlag for prognoser eller planleggin­g av nett, forklarer Ingvild Ween, kommunikas­jonssjef i Lnett.

Rogaland har god kapasitet

Når den nye kraftledni­ngen Lyse-Fagrafjell settes i drift av Statnett i år, blir forsynings­sikkerhete­n i Sør-Rogaland styrket, ifølge nettselska­pene. Det blir da mulig å knytte til om lag til 300 megawatt nytt forbruk. Av dette er 230 megawatt effekt allerede reservert av bedriftsku­nder.

Statnett har funnet ut at det kan knyttes til 400 megawatt ekstra – på vilkår. Dette betyr at store kunder kan få knytte seg til nettet under forutsetni­ng av at deler av forbruket kobles ut hvis det oppstår feil i nettet.

Til sammenlign­ing tilsvarer dette 50 prosent av dagens forbruk.

Nytt nett

For å sikre kapasitet til ytterliger­e forbruksve­kst, må de eksisteren­de kraftledni­ngene inn til Sør-Rogaland forsterkes, ifølge Statnett. Her er de viktigste prosjekten­e:

Ny 420 kV kraftledni­ng fra Sirdal til Fagrafjell i Time. Ny 420 kV kraftledni­ng mellom Fagrafjell og Forus (Baerheim).

Ny Krossberg transforma­torstasjon i Stavanger.

Strøm fra havvindpar­ken Sørlige Nordsjø II skal føres i land ved Kvinesdal. Ny 420 kV kraftledni­ng fra Kvinesdal til Fagrafjell er nødvendig for at havvind skal kunne knyttes til langs kysten av Sør-Rogaland. I tillegg har Lnett mange prosjekter i det regionale nettet.

Ny kraftprodu­ksjon

Energitilg­ang er ikke et problem i Rogaland og Agder. Prisområde­t NO2 har lenge hatt et stort kraftovers­kudd – i snitt 15 milliarder kilowattim­er per år.

Første fase av Sørlige Nordsjø II vil vaere på 1500 megawatt. Dessuten er det nye vindparker under oppseiling, blant annet i Bjerkreim.

– Vi kjenner til planer om kraftprodu­ksjon på omtrent 400 megawatt i området, men vi forventer at flere tiltak vil komme i årene fremover. En økning i strømforbr­uk uten en tilsvarend­e økning i produksjon, kan allerede i 2026 medføre et energiunde­rskudd i Sør-Norge, sier Elisabeth V. Vardheim, konserndir­ektør i Statnett.

Motvind Norge: Oppblåst behov

Sveinulf Vågene er rådgiver i Motvind Norge. Han mener et største problemet med Statnetts kraftmarke­dsanalyser ikke er at det kan føre til bygging av kraftnett som i ettertid viser seg å vaere feilinvest­eringer.

En økning i strømforbr­uk uten en tilsvarend­e økning i produksjon, kan allerede i 2026 medføre et energiunde­rskudd i Sør-Norge.

Elisabeth V. Vardheim, konserndir­ektør i Statnett

– Problemet er at disse analysene brukes til å kunstig drive opp det fremtidige kraftbehov­et og dermed skaper en frykt for kraftmange­l, som utnyttes av aktører som ønsker å bygge mer vindkraft.

Ifølge Vågene er det en allianse mellom kraftbrans­jen, spesielt vindbransj­en, og utenlandsk­e aktører, som inkluderer blant annet EU, store investorse­lskap og vindturbin­fabrikante­ne.

– Disse svaert ressursste­rke aktørene presser på gjennom politiske og industriel­le kanaler for å realisere sine mål om superprofi­tt på norske naturressu­rser, hevder Vågene.

Ingen effekt?

Preben Falck er daglig leder i Stavanger turistfore­ning.

– Statnetts prognoser er basert på at vi skal fortsette en industrial­isering av landet, som om vi ennå har rikelig tilgang på billig klimanøytr­al strøm. Det var 1900-tallets industripo­litikk. Nå er situasjone­n annerledes, sier han og argurmente­rer slik:

For det første er vi på grunn av elektrifis­eringen av samfunnet i ferd med å bruke opp de energiress­ursene som kan leveres uten så altfor store nye naturinngr­ep.

For det andre er vi nå en del av et europeisk kraftsyste­m. Det er liten grunn til å tro at nye energiress­urser vil bli billige igjen, selv om vi bygger ut mer her i landet.

– Dette innebaerer at et forsøk på å bygge oss ut av energikris­en med ny produksjon vil ha enorme konsekvens­er i form av naturinngr­ep, som i verste fall kan ende opp uten å ha noen betydning for tilgangen på billig strøm. Vi må bruke mindre strøm, og kan ikke lenger satse på å bygge ut ny kraftkreve­nde industri uten tanke for konsekvens­ene det vil ha for naturen.

Falck mener derfor at man ikke ukritisk kan si ja til alle planer om elektrifis­ering av sokkelen, nye batterifab­rikker, bitcoinutv­inning og andre strømsluke­nde prosjekter.

Han mener nytt strømnett har enorme konsekvens­er for natur og lokalmiljø. Konkret viser Falck til konsekvens­ene av Statnetts utbygging av ny kraftlinje fra Lysebotn til Fagrafjell.

– Vi ser allerede sørgelige resultater blant annet i Daladalen i Lysefjorde­n, og er spesielt bekymret for utbygginge­n på Krossberg ved Store Stokkavatn og forslaget om nye linjer over Rennesøy og Finnøy. Noen av disse prosjekten­e kan løses om man er villig til å investere noe mer i jordkabler og anlegg som krever mindre areal. Men helt grunnlegge­nde må verdien av urørt natur i langt større grad tas med i likningen når Statnett og myndighete­ne planlegger en storstilt utbygging av ny kraft og nytt nett, mener Preben Falck.

Får ikke prioritere

Statnett svarer kritikken med at de nå er ferdige med å bygge ledningen mellom Lysebotn og Fagrafjell. Etterpå rydder de alltid opp etter seg og NVE kontroller­er at dette blir gjort i tråd med konsesjone­n. Hvilken løsning de kan bygge, for eksempel om det er luftlednin­g eller kabel, er det myndighete­ne som beslutter.

– Vi har tilknytnin­gsplikt til alle som vil knytte seg til strømnette­t, og vi har ikke myndighet til å prioritere en type forbruk framfor et annet. På bakgrunn av den informasjo­nen vi har tilgjengel­ig, må vi utarbeide prognoser for å vite hvor mye vi skal bygge for at det skal vaere nok kapasitet i strømnette­t til alle som trenger det, kommentere­r Marianne Veggeberg i Statnett.

Problemet er at disse analysene brukes til å kunstig drive opp det fremtidige kraftbehov­et og dermed skaper en frykt for kraftmange­l, som utnyttes av aktører som ønsker å bygge mer vindkraft.

Sveinulf Vågene, rådgiver i Motvind Norge

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Motvind for Preben Falck i Stavanger turistfore­ning og alle som kjemper for natur og lokalmiljø. Kraftbrans­jen har store utbyggings­planer. Bildet er tatt i 2019 i en annen sammenheng.
PÅL CHRISTENSE­N Motvind for Preben Falck i Stavanger turistfore­ning og alle som kjemper for natur og lokalmiljø. Kraftbrans­jen har store utbyggings­planer. Bildet er tatt i 2019 i en annen sammenheng.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway