Stavanger Aftenblad

Lettet Kristian Valen dømt til 120 dagers betinget fengsel

OSLO: Kristian Valen er dømt til 120 dagers betinget fengsel for ulovlig våpenbesit­telse og oppbevarin­g av narkotiske piller. Retten trodde likevel på komikerens forklaring.

- NTB

Da saken var oppe i retten, la påtalemynd­igheten ned påstand om ett år ubetinget fengsel for artisten.

Valen selv nektet straffskyl­d på alle punkter i tiltalen. I dommen fra Oslo tingrett i går ble komikeren kjent skyldig i ulovlig våpenbesit­telse for ett våpen og for ulovlig oppbevarin­g av 499 narkotiske Rivotril-tabletter.

Valen ble derimot frifunnet for ulovlig besittelse av ytterliger­e 48 våpen og våpendeler, og for over 300 valiumtabl­etter, men får likevel inndratt totalt fem våpen, en politibato­ng og Rivotril-tablettene.

Hørt på av retten

– Jeg tror han er lettet over at han er ferdig for denne runden. Han er glad for at han i det store og hele er blitt trodd på av retten, sier advokat Bernt Heiberg som forsvarte Valen i Oslo tingrett.

Han sier Valen nå vil vurdere om han skal la dommen bli stående, eller om den skal ankes.

– Men dette er en ren betinget dom som ikke vil ha noen praktiske følger for Valen dersom han velger å la den bli stående, sier Heiberg.

Når det gjelder de utskrevne medikament­ene, har retten frifunnet Valen for deler av beslaget, som var på over 800 tabletter.

Valen sto tiltalt for ulovlig oppbevarin­g av våpen og våpenkopie­r, samt for besittelse av flere hundre narkotiske tabletter. I retten holdt han fast på at våpnene, så langt han visste, var plombert og funksjonsu­dyktige. Han omtalte våpnene konsekvent som rekvisitte­r som han brukte i sin kunstneris­ke virksomhet.

– Dommen sier at han ikke kan klandres for å ha stolt på politiet og kyndige våpensmede­r som sa at våpnene var plombert og uskadeligg­jort. Den sier videre at han ikke skjønte at han hadde et uplombert våpen i samlingen sin, men at han burde ha skjønt det, sier Heiberg til NTB.

Mister våpnene

Oslo tingrett dømmer Valen bare for ulovlig oppbevarin­g av ett av våpnene, men velger likevel å inndra ytterliger­e fire som var omtalt i det første punktet i tiltalen.

– Når det gjelder våpnene i post I, har retten kommet til at Valen kun skal dømmes for oppbevarin­g av et halvautoma­tisk gevaer kaliber 223, ukjent fabrikat, modell AR-15. Når det gjelder de øvrige våpen, har retten kommet til at det subjektive vilkåret for straff ikke er oppfylt. Dette er imidlertid ikke til hinder for inndragnin­g, skriver tingrettsd­ommer Yngvil Thue i dommen.

Politiadvo­kat Andreas MeegBentze­n la også ned påstand om såkalt forebyggen­de inndragnin­g av 49 våpenligne­nde gjenstande­r. Han argumenter­te med at Valens livssituas­jon er «preget av rus og ustabilite­t», og at det er naerliggen­de og konkret fare for at gjenstande­ne vil bli brukt til en straffbar handling.

Disse argumenten­e fikk derimot ikke støtte fra retten, som også trakk fram at komikeren fikk behandling for alkoholmis­bruk.

– Etter rettens syn er det ikke holdepunkt­er i bevisførse­len for at det foreligger «fare» for at Valen vil benytte disse gjenstande­ne ved en straffbar handling, skriver dommeren.

Jeg tror han er lettet over at han er ferdig for denne runden. Han er glad for at han i det store og hele er blitt trodd på av retten.

Bernt Heiberg, advokat

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Komiker Kristian Valens forsvarer, advokat Bernt Heiberg, i Oslo tingrett da saken var oppe til behandling i begynnelse­n av januar.
LISE ÅSERUD / NTB Komiker Kristian Valens forsvarer, advokat Bernt Heiberg, i Oslo tingrett da saken var oppe til behandling i begynnelse­n av januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway