Stavanger Aftenblad

Kjedene er truet med 21 milliarder kroner i bøter. Det kan bli 3 milliarder til

DAGLIGVARE: Prisen på mat har steget med over 10 prosent siden Konkurrans­etilsynet i 2020 varslet de store dagligvare­kjedene om milliardbø­ter. Bøtene Norgesgrup­pen, Rema 1000 og Coop risikerer, har nå steget enda mer.

- Roar Valderhaug roar.valderhaug@aftenposte­n.no

Februar måned kan gi en skikkelig prissmell for norske husholdnin­ger. Dette hvis de tre store kjedene innen dagligvare­r øker prisene på mat kraftig, slik mange frykter.

Men vinteren 2023 kan også fort ende med en real baksmell for Norgesgrup­pen, Rema 1000 og Coop.

Det siste vil skje dersom Konkurrans­etilsynet velger å stå fast på sitt tidligere varsel fra desember 2020 om milliardbø­ter til de tre.

Dersom tilsynet lander på et vedtak lik varselet fra 2020, vil bøtene til og med stige med opptil 3 milliarder kroner mer enn først sagt.

Vedtaket fra den gangen baseres nemlig på prosentsat­s av salgsinnte­ktene. Om det videreføre­s vil de samlede bøtene bli på sensasjone­lle 24 milliarder kroner.

Snart oppgjørets time

Det har nå gått over tre år siden tilsynet varslet om mulige milliardbø­ter til de tre dagligvare­kjempene. Og det har snart gått 12 måneder siden de tre leverte inn sine aller siste klager (kalt merknader) på tilsynets varsel.

Bakgrunnen for varselet var at tilsynet mener å ha funnet bevis på at de tre har misbrukt ordning som var kjent og etablert. Den gikk ut på at såkalte prisjegere kunne gå i butikker og sjekke prisene til konkurrent­ene.

Tilsynet opplyser at det er ingen formell tidsfrist for hvor lenge tilsynet kan behandle en slik sak.

Men det er i alles interesse at ikke saksbehand­lingen trekker ut i evighet før tilsynet tar en avgjørelse. Trolig er den ikke veldig langt unna.

– Konkurrans­etilsynet behandler slike saker effektivt og med sikte på å treffe beslutning­er innenfor forsvarlig­e tidsrammer, skriver seniorrådg­iver Jan Kristoffer Høiland i en e-post.

Det er tre mulige utfall: Tilsynet kan fatte et vedtak helt i tråd med sitt varsel. De kan vedta bøter på et lavere nivå enn først varslet.

Tilsynet kan ende med å henlegge hele saken.

Coop – en vinner og mulig taper

Dersom tilsynet i et endelig vedtak står fast på sitt, så øker også bøtene deres tilsvarend­e mye i prosent som økningen i salget siden 2019.

Totalt blir det da en økning av bøtene på ca. 3 milliarder kroner. For Norgesgrup­pen som er klart størst, blir det snakk om naer 1,2 milliarder kroner i økt bot.

For de to andre kan det bli 900 millioner kroner ekstra. Boten til Rema 1000 er basert på salgsinnte­ktene i hele Reitan-konsernet. Derfor er den større enn for Coop, selv om Coop omsetter for mer enn Rema 1000 isolert.

Coop er vinneren blant de tre målt i økt omsetning siden 2019. Men Coop har også desidert dårligst økonomi til å tåle en mulig gigantbot. En bot vil kunne utradere 80 prosent av Coop-konsernets egenkapita­l.

Bøtene som er varslet er så store at mange har svaert vanskelig for å tro at de vil bli endelige.

Hvis tilsynet lander på et endelig vedtak om bøter, kan Norgesgrup­pen og de andre først anke til en nemnd.

Og om det ikke blir medhold der, kan de ta en bot inn for rettsvesen­et. Da venter flere år i norske rettssaler. Saken ender da garantert i Høyesteret­t.

Men først gjenstår det å se hva tilsynet lander på.

 ?? STEIN J. BJØRGE ?? Styreleder Knut Hartvig Johannson (t.h.) og nevø og storeier Johan Johannson i Norgesgrup­pen venter på Konkurrans­etilsynets avgjørelse i prisjeger-saken.
STEIN J. BJØRGE Styreleder Knut Hartvig Johannson (t.h.) og nevø og storeier Johan Johannson i Norgesgrup­pen venter på Konkurrans­etilsynets avgjørelse i prisjeger-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway