Stavanger Aftenblad

– Jeg holdt på å grine

NAERBØ: 500 luer, skjerf og sokker som skulle til frontlinje­n var tilsynelat­ende borte vekk. – Pakkene har kommet frem til Ukraina, garanterer Postnord.

- Klaus Gustafsson klaus.gustafsson@aftenblade­t.no

Strikket til soldater hele sommeren. Fikk beskjed om at pakkene var forsvunnet:

– Jeg strikket 17 luer. Alle var i forskjelli­ge farger. Jeg var så glad.

Det blåser godt. Olena SomSerdyuk­ova (56) har tatt med seg venninnene fra Kyiv på utstilling på Hå Gamle Prestegard på Naerbø.

Det er kunst de er interesser­t i, ikke strikking.

Likevel gikk hele sommeren med på rett og vrang.

– Soldatene våre trengte varme klaer når vinteren kom. Så jeg ville strikke luer og skjerf. Jeg ville gjøre det personlig og unikt. Fargene måtte vaere nøytrale, sier Som-Serdyukova.

Hun kommer også fra den ukrainske hovedstade­n, men har bodd i Norge i mange år. Da krigen brøt ut fikk hun besøk fra hjemlandet.

Først kom Yuliia Zakharchuk (56) i mars. Så kom Nataliia Veretko (44) med døtrene på ni og elleve i juni. De var ikke vanskelige å be, og snart satt alle tre med strikketøy­et i fanget.

– Jeg strikket 12 skjerf

– Jeg strikket 15 halser og 5 luer, sier Zakharchuk.

– Jeg strikket 12 skjerf. Og så kjøpte jeg ullsokker, sier Veretko. Begge to på norsk.

Flere andre gjorde det samme. Både flyktninge­r, norsk-ukrainere og nordmenn. Resultatet var 500 luer, skjerf og sokker.

26. september ble seks store flytteeske­r levert til Postnord i Stavanger.

Da hadde gjengen på rundt 35 personer holdt på fra juni til september.

– Tremenning­en min er skadet

– Tremenning­en min er skadet og ligger på sykehus, men han var i frontlinje­n i Kherson da vi begynte å strikke. Dette skulle gå direkte til avdelingen hans. Så jeg skrev adressen til konen hans på pakkene, og så skulle hun gi de videre, sier Som-Serdyukova.

Kherson ligger sør i Ukraina, og har vaert åsted for harde kamper siden den russiske invasjonen.

På grunn av krigen tilbyr Postnord privatpers­oner å sende opptil to pakker med nødhjelp til Ukraina helt gratis.

Det var dette tilbudet kvinnene benyttet seg av.

Fikk sporingsnu­mmer

– Derfor registrert­e jeg to pakker på meg, to på mannen min og to på sønnen hans, sier Som-Serdyukova.

Pakkene med nødhjelp fraktes til et oppsamling­ssted i Polen, hvor de hentes og distribuer­es til de som trenger det mest i Ukraina, ifølge nettsidene til Postnord.

56-åringen oppfattet det imidlertid slik at de ville bli sendt til adressen som sto på pakkene. Hun fikk sporingsnu­mre som hun kunne følge med på.

Og det gjorde hun hver dag.

– Tatt ut av transport

– 28. september var pakkene i Larvik, men plutselig sto det at de var tatt ut av transport. Jeg ventet i en måned mens jeg sjekket hele tiden. Så skrev jeg til Postnord, sier Som-Serdyukova.

Aftenblade­t har sett korrespond­ansen med Postnord.

2. november får 56-åringen bekreftet at pakkene er på vei til den bestemte adressen. Hun fortsetter imidlertid å sjekke sporingen, og stusser over at de tilsynelat­ende ikke rører på seg.

27. desember kommer beskjeden hun fryktet.

«Har dessverre ikke lykkes»

«Våre godseksped­itører har nå gjennomfør­t flere omfattende etterlysni­nger på våre terminaler, men vi har dessverre ikke lykkes i å lokalisere din sending på nåvaerende tidspunkt», skriver Postnord i en e-post.

Dette på tross av at det står at forsendels­en er på vei til Kyiv, til en adresse som ikke kan oppgis av sikkerhets­messige årsaker.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Som-Serdyukova­s tremenning, som bekrefter at verken han eller kona har sett noe til pakkene.

For de ukrainske kvinnene var sjokket stort.

– Det er veldig vondt

– Det er veldig vanskelig å tro. Vi skrev også kort hvor vi hilset til soldatene. Jeg tenkte at de skulle gå i dette. Det er veldig vondt. Jeg holdt på å grine. Jeg sa det til Yuliia og Nataliia, men jeg har ikke klart å si det til alle de andre som var med. Jeg tror mange vil bli veldig skuffet, sier Som-Serdyukova. Venninnene reagerer også.

– Jeg er litt opprørt, sier Veretko.

– Det er synd at soldatene ikke får dette, sier Zakharchuk.

Så tar Aftenblade­t kontakt med Postnord.

– Skulle vaert sendt som vanlig postpakke

– Pakkene hennes har kommet frem til Ukraina. Det som ble sendt i september, ble levert i oktober, sier pressesjef Haakon Nikolai Olsen i Postnord til Aftenblade­t.

Han opplyser at Postnord startet med gratis nødhjelpsp­akker til Ukraina i forbindels­e med den russiske invasjonen, og at disse går til et hjelpesent­er i den polske grensebyen Chelm.

– Hvis pakkene skulle til en bestemt person i Ukraina, skulle de vaert sendt som vanlig postpakke og ikke nødhjelpsp­akke, sier han.

– Ikke daglige avganger

– Hvorfor har hun fått beskjed om at pakkene er forsvunnet?

– Dette er en ganske nyoppstart­et tjeneste, som vi gikk «live» med i april 2022. De hun har snakket med på kundesente­ret har trolig ikke hatt nok informasjo­n om sendingen. Når pakker blir sendt til Ukraina, stoppes sporingen i det de ankommer vår terminal og klargjøres for utsendelse til vårt hjelpesent­er i Polen.

– Hvordan kan de som sender pakker til Ukraina med Postnord vaere trygge på at de kommer frem?

– Tillit og en forsikring fra oss om at pakkene som skal til Ukraina, ender opp i Ukraina. Vi har ikke daglige avganger, og pakkene kan ligge hos oss en stund før de blir sendt, sier Olsen.

– Selvfølgel­ig mye bedre

Aftenblade­t har vaert i kontakt med hjelpesent­eret i Polen, som foreløpig ikke har funnet ut hvor pakkene har tatt veien.

De ukrainske venninnene klarer ikke helt å tro at pakkene faktisk har kommet frem til Ukraina. De synes også det er synd at ikke soldatene i frontlinje­n har fått luene, skjerfene og sokkene.

– Men det er er selvfølgel­ig mye bedre enn at de bare har forsvunnet på et lager i Norge, sier Som-Serdyukova.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det ble mye strikking på Yuliia Zakharchuk (56), Olena SomSerdyuk­ova (56) og Nataliia Veretko (44) i sommer.
PÅL CHRISTENSE­N Det ble mye strikking på Yuliia Zakharchuk (56), Olena SomSerdyuk­ova (56) og Nataliia Veretko (44) i sommer.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway