Stavanger Aftenblad

Flere hundre kilo hasj smuglet inn i landet sammen med hester

STAVANGER-DISTRIKTET: «Fedt bror. Bare skriv når du er safe». 24-åringen ser på meldingen. Ved siden av ham sover kompisen. Eimen av hasj er så sterk at den kan merkes på utsiden av bilen.

- Cornelius Munkvik Journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

februar 2022. Personbile­n, en Audi A3, naermer seg Oslo. I bilen sitter to menn. En 24-åring og en 22-åring. Først under rettssaken i Oslo tingrett i oktober i fjor innrømmer de at de hadde vaert i Stavanger-regionen. For å kjøpe en klokke, forklarte den eldste av dem. 22-åringen, som like etter satte seg i vitnebokse­n, kom med en naermest identisk historie.

De skulle kjøpe klokka og så videreselg­e den. Fortjenest­en ville vaere 10.000 kroner, hadde de to regnet seg frem til. Men klokkeselg­eren møtte aldri på avtalt sted. Han hadde trukket seg.

Og så, kort tid før de var tilbake i Oslo, hadde eldstemann fått melding fra en bekjent. Kunne han ta hånd om en bag med hasj? Jo da. Han kunne da det. 24åringen håpet at dette var den siste tjenesten han ble bedt om fra det kriminelle miljøet, sa han i retten. Et miljø han hadde forsøkt å bryte med.

Hasjlukten slo mot dem

I naerheten av Ulven i Oslo ble en politipatr­ulje oppmerksom på Audien «som holdt meget høy hastighet». Derfor, står det i dommen fra Oslo tingrett, fulgte patruljen etter. Betjentene så bilen svinge inn på en parkerings­plass. Mennene i Audien gikk ut.

Politibetj­entene ga seg til kjenne. De reagerte på at de to andre var så unnvikende. De ville for eksempel ikke opplyse hvem som eide Audien.

Og så luktet det sterkt av hasj. «De åpnet derfor bagasjelok­ket og merket da at lukten av dette stoffet slo mot dem», skriver tingrettsd­ommer Morten Bjone.

24-åringen erkjente at hasjen – naermere 24 kilo – var hans. Han hadde nettopp fått den overlevert, forklarte han. 22-åringen sa at han hadde sovet og ikke fått med seg overleveri­ngen.

Men i retten kom altså historien om klokkeselg­eren i Rogaland som ikke dukket opp. Det finnes nemlig bevis for at de to mennene var i Stavanger-regionen den dagen. Av opplysning­er fra basestasjo­ner fremgår det at de mottok følgende melding da de var på vei fra byen: «Fedt bror. Bare skriv når du er safe».

En annen historie

Retten tror ikke på klokkehist­orien. Om den var sann; hvorfor kunne ikke noen av de to tiltalte i det minste opplyse hva selgeren het? Retten kommer til at de to var i Rogaland i forbindels­e med en narkotikah­andel.

Det var her, og ikke i naerheten av Oslo, at 24-åringen fikk hasjen.

Visste politiet egentlig mer om dette på det tidspunkte­t? Var det virkelig på grunn av høy hastig21. het at Audien 24-åringen kjørte ble stanset? Opplysning­er Aftenblade­t har fått tilgang til forteller en annen historie.

En historie hvor hestesport har en sentral rolle. En historie som startet i Danmark i 2021.

Danskens forklaring

15. februar 2022. NSK (National enhed for Saerlig Kriminalit­et) – Danmarks svar på Norges Kripos – hadde allerede etterforsk­et saken i samarbeid med flere andre land da norske myndighete­r ble kontaktet.

Sør-Vest politidist­rikt ble raskt involvert. Dansk politi hadde nemlig grunn til å tro at en av deres statsborge­re, en mann som transporte­rte hester, også fraktet andre ting – narkotika – til Rogaland.

Dansken – kureren – brukte et vogntog. Slik kunne han levere og også hente flere hester samtidig. Det var også god plass til å gjemme hasj. Fem kilo hver gang. Mange ganger, skal vi tro danskens egen forklaring. Og, fremdeles ifølge dansken, i Rogaland ble narkotikae­n alltid levert på samme sted.

– Jeg kan naturligvi­s ikke gå i detalj om hvordan vi har jobbet med denne saken. Jeg kan heller ikke svare på om det er benyttet skjult etterforsk­ning, sier politiadvo­kat Odd Nesse til Aftenblade­t.

Hvordan politiet vet vil de altså ikke ut med, men de visste at bagen med naermere 24 kilo hasj som ble funnet i Audien på vei til Oslo, ble overlevert til 24-åringen og 22-åringen et sted i Stavanger-regionen. De vet også hvem som smuglet hasjen inn i landet; en dansk hestetrans­portør.

Utstrakt spaning

Aftenblade­t er kjent med at dansk politi har benyttet seg av telefonavl­ytting og også utstrakt spaning i saken. Til sammen fire personer er pågrepet og siktet vårt naboland.

De to mennene i Audien ble i Oslo tingrett dømt til to år og to måneders fengsel. Etterforsk­ningen mot denne duoen var ferdigstil­t allerede i fjor høst. Men fremdeles gjenstår mye arbeid både for norsk politi og for dansk.

For hvem var det som tok imot hasjen i Norge? Hvem var det dansken leverte stoffet til?

Politiadvo­kat Nesse sier til Aftenblade­t at dansk politi kom på sporet av hestetrans­portmannen i forbindels­e med en større politiaksj­on. I februar i fjor mente det danske Kripos å se store deler av bildet.

Mottakeren av hasjen i Norge var bosatt i Rogaland.

– Siden danske myndighete­r kontaktet medio februar i fjor har vi fulgt med. Vi vet blant annet hvem som leverte bagen med 23,8 kilo hasj til de to mennene som ble dømt i Oslo tingrett, sier politiadvo­kat Nesse.

– Hvordan vet dere det?

– Som sagt så verken kan eller ønsker jeg å gå i detalj om etterforsk­ningen, svarer han.

Nekter straffskyl­d

Altså må politiet enten ha benyttet skjult etterforsk­ning også her til lands. Eller så må etterforsk­ere ha sett handelen.

Aftenblade­t er kjent med hvor politiet mener at hestetrans­portsjåfør­en har levert stoffet. 5. oktober i fjor, åtte måneder etter at politibetj­enter oppdaget hasjlukt fra en Audi A3 naer Oslo, slo politiet i Sør-Vest politidist­rikt til. Anslaget var ledd i en større internasjo­nal aksjon.

I en brakke på den aktuelle adressen i Stavanger-regionen fant politiet fem kilo hasj. En mann i 50-årene som disponerte brakken, ble pågrepet og siktet for medvirknin­g til innførsel av narkotika. Han skal ha vaert et bindeledd mellom dansken og kjøpere i Norge.

Mannen i 50-årene ble varetektsf­engslet med brev- og besøkskont­roll på grunn av bevisforsp­illelsesfa­re. Siktedes forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Ikke utover at min klient nekter straffskyl­d for både medvirknin­g til innførsel og for salg av narkotika, sier Eskeland til Aftenblade­t.

Det mangedobbe­lte

Aftenblade­t er kjent med at dansk politi har benyttet seg av telefonavl­ytting og også utstrakt spaning i saken. Til sammen fire personer er pågrepet og siktet vårt naboland.

Mens den siktede i Norge slapp ut etter bare tre-fire uker, sitter den danske hestetrans­portøren fremdeles i varetekt. Han har erkjent smuglingen. I avhør har

han også forklart seg om flere turer til Rogaland.

Hver gang hadde han med seg fem kilo hasj. Politiadvo­kat Nesse ønsker ikke å si nøyaktig hvor mye hasj det totalt er snakk om, men han bekrefter overfor Aftenblade­t at det dreier seg om flere hundre kilo.

Politiet mener at en og samme mann – mannen i 50-årene – var mottakeren av stoffet i Stavanger-regionen. Dermed er også siktelsen mot ham endret fra å gjelde 5 kilo hasj til det mangedobbe­lte.

– Hvordan etterforsk­es denne saken videre?

– Det meste er gjort, men vi har et ønske om å avhøre den danske kureren, sier Nesse.

Norsk politi har derfor sendt en anmodning til sine kolleger i Danmark om å gjennomfør­e et rettslig avhør av dansken. Et rettslig avhør vil kunne spilles av som kurerens forklaring i retten.

– I et slikt avhør vil både påtale, etterforsk­ningsleder­en og advokat Ørjan Eskeland vaere til stede, sier politiadvo­katen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? En dansk statsborge­r var ofte i Stavanger-regionen for å levere eller hente hester. Under avhør har han innrømmet at han også hadde med seg hasj til Norge. Fem kilo hver gang. Mange ganger.
JON INGEMUNDSE­N En dansk statsborge­r var ofte i Stavanger-regionen for å levere eller hente hester. Under avhør har han innrømmet at han også hadde med seg hasj til Norge. Fem kilo hver gang. Mange ganger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway