Stavanger Aftenblad

Flere lokale firmaer svindlet for 20 millioner

STAVANGER: I løpet av få uker har flere firmaer Rogaland anmeldt bedragerie­r i Sør-Vest politidist­rikt. Politiet ber firmaer sjekke sine egne rutiner.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Politiet advarer mot fakturabed­ragerier:

«Hei. Vi har fått ny bankforbin­delse», skrivere leverandør­en i en epost til kunden. Det er iallfall det kunden tror. Firmaet betaler til den nye bankkontoe­n, men kom pengene frem til leverandør­en?

Nei. Pengene gikk rett til personen eller personene som nettopp har gjennomfør­t et nytt vellykket fakturabed­rageri.

– Informasjo­n om nye bankforbin­delser bør få varsellamp­ene til å lyse. Ikke betal! Ta en telefon til leverandør­en og spør om informasjo­nen i e-posten virkelig stemmer. Én telefon vil vaere nok for å gjennomsku­e disse bedragerie­ne, sier politiinsp­ektør Sturle Smith.

Rett til bedrageren

I slutten av desember og i begynnelse­n av januar har Sør-Vest politidist­rikt mottatt flere bedrageri-anmeldelse­r. Firmaene mener seg utsatt for fakturabed­rageri. Enkelt forklart gjennomfør­es fakturabed­rageri på følgende måte:

1. Bedrageren blir kjent med en forretning­sforbindel­se mellom en leverandør og en kunde.

Ved å opprette e-postadres2. ser som ligner på partenes klarer bedrageren å lure seg inn i kommunikas­jonen mellom dem.

3. Bedrageren henvender seg til kunden og utgir seg for å vaere leverandør­en. I e-posten skriver den falske leverandør­en at firmaet har inngått avtale med en ny bank, og oppgir den nye bankkontoe­n. Det er denne kontoen som skal benyttes nå.

4. Når kunden så betaler er det ikke leverandør­en som får pengene, men bedrageren. For i realiteten er det bedrageren­s konto.

Vaer sikker

Politiinsp­ektør Smith, som er seksjonsle­der for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt, har flere ganger de siste årene gått ut i media og advart mot ulike former for svindel. Flere fakturabed­ragerier gjør at han nok en gang vil advare firmaer.

– Det viktigste arbeidet vi gjør er å forebygge. Jeg vet ikke om rutiner i firmaer som blir utsatt for slike bedragerie­r er fulgt eller ikke, eller om firmaer mangler gode rutiner. Mitt råd er å ta en ekstra sjekk om opplysning­er om nye bankforbin­delser dukker opp i en e-postutveks­ling. I disse sakene er all kommunikas­jon på nettet. Kan du da vaere helt sikker på at den du kommuniser­er med virkelig er den som den gir seg ut for å vaere?

Smith mener svaret gir seg selv.

– Svaret er nei. Når du tenker deg om, vil du innse at du faktisk ikke kan vaere helt sikker. Beklagelig­vis stoler mange altfor mye på e-poster, sier han.

Utenlandsk­e banker

Da Aftenblade­t snakker med seksjonsle­deren har han nettopp hatt et møte med en av de bedrageriu­tsatte bedriftene. Ifølge anmeldelse­ne skal fakturabed­ragere ha lurt til seg 20 millioner kroner fra bedrifter i Rogaland de siste ukene. Noen overføring­er har politiet klart å stanse, men mye er allerede overført til banker i for eksempel Russland og i Kina. Da blir jobben mye vanskelige­re.

– Vi ser at banker i land med mindre strenge regler ofte blir brukt av svindlere. Vi kaller dem gjerne hvitvaskin­gsbanker. Disse bankene gjør ikke noe feil i henhold til regelverke­t i landet de opererer fra. For å si det slik: De drives lovlig i deres jurisdiksj­on. Det er vanskelig å få informasjo­n fra disse bankene, sier Smith.

Han understrek­er at politiet er tidlig i etterforsk­ningen og at han av den grunn ikke kan si så mye om hver enkelt sak.

– Nå håper jeg først og fremst å forhindre at andre lar seg lure, sier seksjonsle­deren.

Små forskjelle­r

Men noe kan han si.

Blant annet at svindleren eller svindlerne som står bak fakturabed­rageriene må ha god datakompet­anse. For de bedrageriu­tsatte bedriftene fremsto e-postadress­en som ble benyttet identisk med leverandør­ens.

– Om en tar seg tid til å se naermere etter vil en likevel oppdage ulikheter. Det kan for eksempel vaere at en «i» har blitt til en «j» eller at én «k» har blitt til to. Om informasjo­n om en ny bankkonto kommer i en e-post, bør absolutt mottakeren sjekke dette, sier politiinsp­ektøren.

For å vite hvilke firmaer som skal kontaktes, og hvordan eposter skal utformes må svindlerne nødvendigv­is vite hvilke firmaer som har en avtale. Hvordan vet de dette?

Flere muligheter

Smith peker på flere måter kriminelle kan få tilgang til nyttig informasjo­n. Mye informasjo­n kan svindlere finne ved å søke i åpne kilder.

– De kan finne informasjo­n i for eksempel aviser eller ved å skanne firmaers nettsider. Det er ikke uvanlig at det her skrives om store kontrakter og avtaler som er inngått. Det er selvfølgel­ig mulig for svindlere å google seg frem til både telefonnum­re og eposter til ansatte i et firma, og forsøke å få ut informasjo­n på den måten, sier politiinsp­ektøren.

Datainnbru­dd er også en mulighet. Eller så kan kriminelle få nyttig informasjo­n fra en utro tjener hos leverandør­en eller kunden.

– Det er på nåvaerende tidspunkt ingenting som underbygge­r utro tjenere i sakene vi har fått inn til oss de siste ukene, sier Smith. Han ber folk handle raskt om de oppdager at de har blitt svindlet.

– Det første du må gjøre er å kontakte din bank. Dernest må du melde fra til politiet, sier politiinsp­ektøren.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Politiadvo­kat Rune Gjertsen og seksjonsle­der Sturle Smith for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt.
PÅL CHRISTENSE­N Politiadvo­kat Rune Gjertsen og seksjonsle­der Sturle Smith for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway