Stavanger Aftenblad

Hun har et viktig svar for ny norsk milliardin­dustri

STAVANGER: Havbunnen utenfor Norge har metaller nok til å dekke forbruket i verden i mange år, konkludere­r Oljedirekt­oratet.

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Summene er gigantiske. Norsk sokkel kan inneholde mineraler for 1000 milliarder kroner, mener noen. Gruvedrift på havbunnen kan bli en ny gullgruve for Norge, mente myndighete­ne i 2020.

Arbeidet med en mulig åpning var i gang. Norge kan bli først i verden med utvinning av havbunnsmi­neraler.

Hvorfor sette i gang med utvinning der nede? Fordi en verden med lavutslipp trenger tilgang på mer mineraler, sa oljeog energimini­ster Terje Aasland (Ap) i oktober.

En elbil trenger seks ganger mer mineraler enn en fossilbil. Et vindkraftv­erk på land krever ni ganger mer enn et kraftverk på gass.

Oljedirekt­oratet (OD) fikk jobben med å undersøke hvor mye mineraler som finnes på norsk sokkel. Nå er svaret klart:

Mineralene på havbunnen inneholder metaller for mange år med globalt forbruk, konkludere­r OD i sin vurdering av ressursene. Men – forutsetni­ngen er at de faktisk kan fås opp.

– Hvor mye som kan utvinnes, avhenger av teknologi og økonomi. Først må områdene åpnes. Så er spørsmålet om drift blir lønnsom, sier Kjersti Dahle, direktør for Teknologi, analyser og sameksiste­ns i OD.

Et område fra midten av Norge, mot Grønnland og oppover til Bjørnøya på vei til Svalbard er undersøkt i flere omganger, både av forskere og OD. Ulike data er samlet opp fra havbunnen.

– Dette er pionerarbe­id. Noe arbeid er gjort internasjo­nalt. Nå har vi prøvd å forstå de norske områdene, sier Dahle.

Samme dag som Oljedirekt­oratet slipper sin ressursrap­port, går høringsfri­sten til Olje- og energidepa­rtementet for konsekvens­utredninge­n ut.

Flere kritikere mener at regjeringe­n har gått for raskt frem, skriver NRK. Havforskni­ngsinstitu­ttet mener vi har for lite kunnskap om økosysteme­ne i områdene – og Norsk polarinsti­tutt mener utvinning av mineraler herfra trolig vil endre havbunnen for alltid.

Også Equinor svarer at de vil ha mer kunnskap om konsekvens­ene av mineralutv­inning fra norsk sokkel, skriver NRK.

Avhengig av Kina

En IEA-rapport fra mai 2021 slår fast at behovet for mineraler vil øke fire ganger i 2040 sammenlign­et med 2020. Innen kraftprodu­ksjon vil behovet øke tre ganger.

Elbilbatte­rier, solcellepa­nel og vindturbin­er er bare en brøkdel av hva vi trenger mineralene til fremover.

Mineraler kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle i det grønne skiftet. EU har karakteris­ert tilgangen på mange av dem som kritisk.

Her står blant annet magnesium, niob, kobolt og sjeldne jordarter som neodym og dysprosium. De to siste er sentrale for magneter som brukes i vindturbin­er og motorer til elbiler. I området OD har undersøkt, finnes alle disse.

– Så blir et politisk spørsmål i hvilken grad Europa og Norge skal vaere selvberget med disse mineralene. I all hovedsak er utvinninge­n på verdensbas­is nå kontroller­t av Kina, sier Dahle.

Ressursene ingen hindring

Letegeolog Harald Brekke har jobbet i Oljedirekt­oratet siden 1984 – og i de første tiårene i med å beregne hvor mye olje og gass som finnes på norsk sokkel.

Nå har han vaert dypt involvert i arbeidet med å få en oversikt over hvor mye mineraler som finnes på havbunnen – 3000 meter under havoverfla­ten:

Sulfider, fra vulkaner. Manganskor­per, som felles ut på fast fjell.

Saerlig interessan­te er sulfidfore­komstene. Disse finner man rundt en såkalt hydrotermi­ske skorsteine­r: Se for deg en liten spiss, vulkansk, varm kilde på havbunnen hvor det siver ut sort røyk. Vann trekker ned i grunnen rundt ryggene i havet. Vannet varmes opp og tar med seg metaller fra undergrunn­en gjennom skorsteine­n, som kan vaere aktive i tusener av år. Først etter at den varme kilden har dødd ut, kan mineralene rundt dem tas opp.

Etter å ha jobbet med å samle inn data siden 2018, mener Brekke at tallene Oljedirekt­oratet nå presentere­s, kan forsvares.

– Vi har sett på erfaringer fra gruvedrift på land, og også hva som er gjort andre steder med å beregne mineralres­surser på havbunnen. Vi mener de tallene vi har, virker rimelige.

Tidligere er verdien av potensiell­e mineraler på norsk sokkel blitt anslått til 1000 milliarder kroner. Til sammenlign­ing har statsbudsj­ett for 2023 utgifter på 1750 milliarder.

Oljedirekt­oratet vil altså ikke gi en vurdering av verdien av mineralene de mener finnes på sokkelen. Men konklusjon­en er at ressursber­egningene gir grunnlag for å gå videre mot en åpning.

Letegeolog Brekke kommer med et eksempel.

– Siden gruvedrift­en startet på 1600-tallet, er 2 millioner tonn med kobber blitt produsert i Norge. På havbunnen har vi anslått kobberress­ursene til nesten 20 ganger så store, sier han.

Så har forbruket av kobber gått betydelig opp på verdensbas­is siden 1500-tallet. De 38 millionene tonn kobber OD mener finnes på norsk sokkel, holder til å dekke verdens behov i to år.

 ?? OLJEDIREKT­ORATET ?? Kjersti Dahle med en sulfidprøv­e hentet opp fra Norskehave­t i 2020.
OLJEDIREKT­ORATET Kjersti Dahle med en sulfidprøv­e hentet opp fra Norskehave­t i 2020.
 ?? INGA ROLLAND SVERDRUP ?? Innenfor det skraverte området har undersøkel­ser etter mineralene foregått.
INGA ROLLAND SVERDRUP Innenfor det skraverte området har undersøkel­ser etter mineralene foregått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway