Stavanger Aftenblad

Sokndal-ordfører leverte biler til Ukraina – vil tilbake

ZALIZTSI: Etter overleveri­ngen av de norske bilene, er Sokndal-ordføreren klar for å gi mer hjelp. – De er jo livredde for at vi skal glemme dem. At vi skal bli lei av å støtte Ukraina.

- Ida Marie Larsen Korsen ida.marie.larsen.korsen@aftenblade­t.no

uke kjørte en gruppe frivillige fra Dalane til krigsherje­de Ukraina for å overlevere biler til forsvaret. Bilene fylte de opp med aggregater, rullestole­r, varme klaer og sko, dyner og soveposer. Ordfører i Sokndal kommune, Jonas Andersen Sayed, var en av de som satt seg bak rattet.

– Det er en åpenbar symbolikk i det. Når jeg som ordfører reiser ned, kan jeg med tyngde si til dem at i kommunen min, støtter vi dem, sier Sayed.

Ordføreren hadde i tiden før reisen blitt invitert av to ordførere fra to kommuner utenfor den ukrainske byen Ternopil, som også besøkte Sokndal før jul. Det endelige valget om å vaere med ble tatt i lys av deres engasjemen­t.

– Det vi gjør er ikke så stort i den store sammenheng­en, men det betyr så utrolig mye for de vi hjelper. Det er ikke bare store organisasj­oner og land som kan bidra – støtten fra enkeltmenn­esker, små organisasj­oner og kommuner har også verdi, sier Sayed.

Stor takknemlig­het

– Det var en enorm takknemlig­het som ble uttrykt. De er jo livredde for at vi skal glemme dem. At vi skal bli lei av å støtte Ukraina. Det var tydelig at det var stort behov for den hjelpen vi tilbyr. Den første tanken som slo meg i det jeg kom over grensen til Polen på vei hjem, var «Når kan jeg dra tilbake?», sier ordføreren.

Denne turen er den sjette i rekken som organisasj­onen «Biler til Ukraina» har arrangert. Kjell Rek har vaert med å arrangere turene, og han kjørte selv ned med SoknForrig­e dal-ordføreren forrige uke. Med denne turen har de levert totalt 31 biler til Ukraina, og ifølge Rek har de ikke kjørt sin siste tur enda.

– Jeg regner med at vi allerede har fått en ny bil som vi skal gjøre klar når vi kommer hjem. Vi har en god befolkning i Sokndal som hjelper til, sier Rek.

Alt er frivillig

Bilene er kjøpt med hjelp fra både enkeltpers­oner og bedrifter

– frivillige som ønsker å hjelpe. Når de mottar bilene, går de over de for å se til at den er i god stand før den overlevere­s til forsvaret.

– Alt det arbeidet vi gjør er på en frivillig basis, det er ingen administra­tive kostnader. Alt som vi gjør der nede er frivillig, sier Rek.

Ordføreren forteller at engasjemen­tet for å gi er enormt, og at mange ønsker å støtte på sin måte.

– På onsdagen da vi skulle kjøre nedover, kokte den ene bilen over. Da fant vi en ny bil på Finn, og fikk avslag på prisen på den da selgeren fant ut av hva som var hensikten med bilen, sier Sayed.

Sokndal-ordføreren oppfordrer flere norske kommuner til å bygge et samarbeid med ukrainske kommuner.

– Et slikt samarbeid har jeg tro på, saerlig etter denne turen. Dette er ikke kun en krig mellom Ukraina og Russland, det er en krig mellom demokratie­t og totalitari­sme. Få ting, om noen, er viktigere å kjempe for, avslutter Sayed.

 ?? BRODY KOMMUNE ?? Bilene ble godt tatt imot av det ukrainske militaeret.
BRODY KOMMUNE Bilene ble godt tatt imot av det ukrainske militaeret.
 ?? PRIVAT ?? Jonas Andersen Sayed med ordføreren i Zaliztsi, Andriy Noga.
PRIVAT Jonas Andersen Sayed med ordføreren i Zaliztsi, Andriy Noga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway