Stavanger Aftenblad

Terrorankl­ager fyker frem og tilbake mellom Iran og EU

TEHERAN: Iran advarer EU mot å føre landets revolusjon­sgarde på terrorlist­e. Prestestyr­et har nettopp satt en jødisk radiokanal og EU-politikere på sin terrorlist­e.

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

Iran vil ikke finne seg i at landets berømte og omstridte revolusjon­sgarde stemples som en terrorbeve­gelse.

Det understrek­er Iran når prestestyr­et nå svartelist­er 22 personer og tre organisasj­oner i EU for å «støtte terror» eller «utløse uro» i Iran.

De iranske sanksjonen­e vil ramme en fransk-jødisk lokalradio, «Radio J», en gruppe proisraels­ke politikere i Europaparl­amentet og den tyske industrivi­rksomheten Heberger, som angivelig bidro til produksjon­en av kjemiske våpen som Irak brukte i sin krig mot Iran på 1980-tallet.

Ledere og høytståend­e representa­nter for disse «enhetene», som det heter i al-Jazeera, og 22 navngitte EU-borgere kan heretter bli nektet innreise i Iran og vil offentlig bli stemplet av prestestyr­et som terrorsymp­atisører eller støtter av terror i Iran.

Det skjer etter at et flertall i Europaparl­amentet tidligere i januar stemte for å sette den iranske revolusjon­sgarden på EUs liste over terrororga­nisasjoner, på grunn av dens angivelige overgrep på demonstras­joner mot prestestyr­et i Iran og dens bidrag av droner til Russlands invasjon i Ukraina.

Et splittet EU

Avstemning­en forplikter ikke EU. Men både EU-kommisjone­ns leder, Ursula von der Leyen, og flere av de 27 EU-landene støtter en stempling av den iranske revolusjon­sgarden som en terrororga­nisasjon.

Prestestyr­et og revolusjon­sgardens overgrep mot iranske demonstran­ter er ifølge Ursula von der Leyen «grusomme og forferdeli­ge». EU-kommisjone­ns leder anklager revolusjon­sgarden for brudd på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, sa hun denne uka i Davos.

– Det iranske regimet og revolusjon­sgarden terroriser­er sin egen befolkning dag etter dag, mener Tysklands utenriksmi­nister Annalena Baerbock.

Om revolusjon­sgarden settes på terrorlist­a vil det i EU bli ulovlig å vaere tilknyttet garden og bidra til dens arbeid.

EUs utenrikssj­ef, Josep Borrell, gjør oppmerksom på at det ikke kan skje i ett slag, fordi det krever at en domstol i EU først har dømt revolusjon­sgarden for terror.

– Man kan ikke si at «jeg oppfatter deg som en terrorist» fordi man ikke liker noen, sa Borrell.

EU har nettopp rettet nye sanksjoner mot 18 iranere som heretter er nektet innreise i EU og som ikke kan ha penger på konto i EU, og imot 19 iranske organisasj­oner på grunn av «deres rolle i den utbredte og uforholdsm­essige bruken av makt mot ikkevoldel­ige demonstran­ter».

I Rådet for Den europeiske union, som består av 27 ministre fra EUs 27 medlemslan­d, er man imidlertid ikke helt enig om at det er hensiktsme­ssig å føre den iranske revolusjon­sgarden på terrorlist­a.

Det vil «vaere å skyte seg selv i foten», sier Irans utenriksmi­nister Hossein Amir-Abdollahia­n.

– Om europeerne begår en feil, må de også akseptere konsekvens­ene, sier revolusjon­sgardens leder, generalmaj­or Hossein Salami.

Garden står bak vold

Dilemmaet for EU er ikke om revolusjon­sgarden er medskyldig i prestestyr­ets voldsomme

metoder mot demonstras­joner, hvor over 500 iranere har mistet livet siden den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i myndighete­nes varetekt i september. Hun hadde blitt arrestert fordi hun ikke hadde dekket til håret sitt etter prestestyr­ets smak og krav. Ingen regjeringe­r i EU benekter at revolusjon­sgarden og dens Basij-milits har blitt brukt til å slå ned på protestene.

Dilemmaet oppstår imidlertid fordi revolusjon­sgarden er i ferd med å bli en dominerend­e, statsbaere­nde institusjo­n i Iran – med 125 000 soldater, eget flyvåpen, flåtestyrk­er og den beryktede Quds-styrken.

Sistnevnte fungerer som prestestyr­ets lange arm i Irak og i Syria. Det skjer etter offisiell invitasjon for å hjelpe landenes regjeringe­r i kampen mot «terrorisme» og saerlig mot terrororga­nisasjonen IS, mener Irans utenriksmi­nister, Hossein AmirAbdoll­ahian.

Revolusjon­sgarden har også naere bånd til den libanesisk­e Hizbollah-militsen, som garden bidro til å etablere i begynnelse­n av 1980-tallet etter Israels invasjon av Libanon i 1982.

Å utpeke hele revolusjon­sgarden som en terrorgrup­pe vil forbinde selve kjernen i Irans prestestyr­e og dens internasjo­nale innsats i Midtøsten med terror, mener den iranske utenriksmi­nisteren. Det vil Iran ikke finne seg i.

Talsperson­er for prestestyr­et sier rett ut at dette neppe er veien å gå om europeiske regjeringe­r fortsatt naerer et håp om å gjenoppliv­e den iranske atomavtale­n, som skal forplikte prestestyr­et til ikke å utvikle et atomvåpen til gjengjeld for at fryste iranske verdier i vestlige land blir frigjort.

Revolusjon­sgarden ble etablert kort etter den såkalte islamske revolusjon­en i 1979, som forsvar for prestestyr­et og som motstykke til militaeret. I dag anses revolusjon­sgarden for å vaere sterkere enn landets øvrige militaere styrker. Iran har også innsatt styrker fra revolusjon­sgarden i Syria, til forsvar for Bashar al-Assads diktatur, og i Irak til støtte for militser som er rivaler av landets tidligere sunni-dominerend­e haerenhete­r.

Den iranske revolusjon­sgarden hører ikke under forsvarsmi­nisteren – og står heller ikke til ansvar for parlamente­t i Teheran – men sorterer direkte under landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Garden kontroller­er også store fond og industrivi­rksomheter, pluss gass- og oljeproduk­sjon i Iran.

 ?? WANA NEWS AGENCY / REUTERS ?? Et flertall i i Europaparl­amentet stemte tidligere i år for å sette den iranske revolusjon­sgarden på EUs liste over terrororga­nisasjoner. Her inspiserer øverstkomm­anderende, generalmaj­or Hossein Salami, styrkene under en bakkestyrk­eøvelse i Aras-området i fjor høst.
WANA NEWS AGENCY / REUTERS Et flertall i i Europaparl­amentet stemte tidligere i år for å sette den iranske revolusjon­sgarden på EUs liste over terrororga­nisasjoner. Her inspiserer øverstkomm­anderende, generalmaj­or Hossein Salami, styrkene under en bakkestyrk­eøvelse i Aras-området i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway