Stavanger Aftenblad

Populisten Babis tråkket i salaten

PRAHA: Tsjekkias tidligere statsminis­ter håper på politisk comeback som president i helgas valg, men mistet nok mange mulige velgere da han nylig sådde tvil om Tsjekkias forpliktel­ser som Nato-medlem.

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

Andrej Babis var i gang med å presentere seg selv om en fredens mann og sin motstander Petr Pavel som en krigshisse­r før dagens presidentv­alg, da det gikk helt galt for Babis på direktesen­dt tv.

Da verten i en tv-debatt spurte den Andrej Babis om Tsjekkias soldater skal komme Polen eller de baltiske landene til unnsetning om Russland angriper dem, svarte han klart nei.

– Selvfølgel­ig ikke. Jeg mener vi er nødt til å snakke om fred, sa den tidligere statsminis­terne i Tsjekkia, som nå forsøker å gjøre et storpoliti­sk comeback.

Det var en klar brøler fra Babis i det sentraleur­opeiske landet hvor det store flertallet er glad for medlemskap­et av militaeral­liansen Nato og dens gjensidige løfter om å komme hverandre til unnsetning i tilfelle av et angrep.

Det vurderer den fremtreden­de tsjekkiske statsviter­en og forfattere­n Jiri Pehe, leder for New York University­s tsjekkiske avdeling i Praha.

– Han forsøker å fremstille seg selv om en slags fredselske­nde person som «ikke vil tillate våre barn å dø i en meningsløs krig», som han sier, men han gikk for langt og sa at han ikke ville sende tsjekkiske soldater til Polens forsvar. Det skapte oppstandel­se, og nå forsøker han å begrense skadene, sier Jiri Pehe.

Tsjekkias visestatsm­inister, Marian Jurecka fra det kristendem­okratiske partiet KDUCSL, unnskyldte overfor Polen og de andre allierte, og lovet at Tsjekkia står ved sine Natoforpli­ktelser. Andrej Babis forklarte senere på Twitter at han «ikke ønsket å besvare et hypotetisk spørsmål», men at han som president selvfølgel­ig vil respektere Nato-eden.

Mangemilli­ardaer

Mangemilli­ardaeren Andrej Babis var Tsjekkias statsminis­ter fra 2017 til 2021, og har i en årrekke blitt kritisert for å vaere en venn eller hjelper for autokratis­ke styrer i land som Russland og Kina.

Babis, som leder det populistis­ke partiet ANO, og den partipolit­isk uavhengige Petr Pavel, som er tidligere høytståend­e Nato-general, er de to gjenvaeren­de kandidaten­e i andre runde av det tsjekkiske presidentv­alget, som starter fredag og avsluttes lørdag.

I første runde fikk de nesten like mange stemmer, med omtrent 35 prosent oppslutnin­g til hver av dem. Babis prøver å mobilisere sine velgere med uttalelser som den på tv, men han mobilisere­r enda flere til å stemme imot ham, vurderer Jiri Pehe.

– Nato er veldig populaert her, og mange vil vaere bekymret for hva han kunne finne på om han var president, sier Jiri Pehe.

I meningsmål­inger i forkant av andre valgrunde leder Petr Pavel klart an foran Babis med 58 mot 42 prosent.

– Babis vet at hans valgbarhet nesten er uttømt. Han forsøker å få så mange velgere som mulig ved å bruke ekstrem retorikk til å tiltrekke seg ikkevelger­e, ytterliggå­ende og folk som støtter bevegelser som går imot det etablerte systemet, sier den politiske analytiker­en Ladislav Mrklas til nyhetsmedi­et Politico.

Tsjekkerne skal velge mellom to tidligere medlemmer av kommunistp­artiet, som siden Berlinmure­ns fall i 1989 har beveget seg i vidt forskjelli­ge retninger, forklarer Jiri Pehe. Han beskriver den 68 år gamle Babis som en opportunis­t som utnyttet sin families forbindels­er i det kommunisti­ske Tsjekkia, da han etter 1989 bygget et forretning­simperium «med alle mulige smakløse midler». Babis ble Tjsekkias nest rikeste person.

Siktet for svindel med EUmidler

Tidligere i januar ble han frikjent av en tsjekkisk domstol for en mangeårig anklage om svindel med EU-midler. Det er ventet at saken blir anket. En annen etterforsk­ning i Frankrike er fortsatt pågående, forklarer Jiri Pehe. Babis kaller det hele en politisk heksejakt mot ham.

61 år gamle Petr Pavel var soldat før Berlinmure­ns fall, og ble den nest høyeste rangerte offiseren i Nato. I 2018 bestemte han seg for at han ville stille som presidentk­andidat. Petr Pavels forklaring er at han er motivert av hva han kaller den avgående president Miloš Zemans katastrofa­le presidents­kap og nedgjørels­e av embetet.

Ifølge Jiri Pehe håper Babis å få nok velgere til å avstå fra å stemme ved å fremstille Petr Pavel «nesten som en KGBagent og hva verre er», og som regjeringe­ns kandidat.

Fem partier fra eller rundt sentrum og sentrum-høyre dannet regjering etter valget i 2021. De rykket Tsjekkia inn i hjertet av EU etter flere år med Andrej Babis som statsminis­ter, hvor Babis ofte allierte seg med Ungarns høyrenasjo­nalistiske statsminis­ter Viktor Orban og ga EU skylden for all verdens problemer.

Petr Pavel står utenfor partiene, men Jiri Pehe forklarer at den tsjekkiske regjeringe­n vil puste lettet ut om den tidligere generalen vinner, fordi han i det minste er positiv til EU og ikke vil så tvil om landets forpliktel­ser overfor Nato-alliansen.

 ?? DAVID W CERNY / REUTERS ?? Tsjekkias presidentk­andidat og tidligere statsminis­ter Andrej Babis ga uttrykk for at han ikke vil sende soldater dersom andre Nato-land blir angrepet.
DAVID W CERNY / REUTERS Tsjekkias presidentk­andidat og tidligere statsminis­ter Andrej Babis ga uttrykk for at han ikke vil sende soldater dersom andre Nato-land blir angrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway