Stavanger Aftenblad

Skole ble advart om bevaepnet seksåring tre ganger før skuddet falt

USA: En seks år gammel amerikansk gutt tok tidligere denne måneden med seg en pistol på skolen, og skjøt laereren sin foran hele klassen.

- Kristian Ib Aftenblade­t/Politiken

6. januar var det ikke kun kladdebøke­r og matpakke som lå gjemt i sekken til en elev i 1. klasse på Richneck Elementary School i byen Newport News i den amerikansk­e delstaten Virginia. Han hadde med seg sin mors pistol. I friminutte­t viste han angivelig pistolen frem til en klassekame­rat, og truet med å skyte medeleven om han fortalte det til noen.

Til tross for trusselen fortalte eleven det likevel til sin laerer, som straks gikk til skolens ledelse for å rapportere det. Noen timer senere skjøt gutten laereren sin midt i timen.

En halv time tidligere hadde en annen laerer gjennomsøk­t seksåringe­ns ryggsekk, fordi hun mistenkte at han hadde en pistol med seg. Hun fant ingenting, men fortalte likevel skolens ledelse at hun trodde den lille gutten hadde tatt med seg pistolen ut i friminutte­t.

– Hva gjorde ledelsen, spurte den skadde laererens advokat, Diane Toscano, på en pressekonf­eranse onsdag, ifølge The New York Times.

– Ringte ledelsen til politiet? Nei. Stengte ledelsen skolen ned? Nei. Evakuerte ledelsen bygget? Nei. Konfronter­te de eleven? Nei, sa advokaten.

I stedet for å visitere seksåringe­n avviste de trusselen, med den begrunnels­e at gutten hadde «for små lommer» til å kunne skjule et skytevåpen i dem, skriver den amerikansk­e avisa.

En talsperson for skolen har avvist å kommentere advokatens uttalelser, skriver avisa. Hun henviser til den pågående etterforsk­ningen.

Skutt i brystet

En tredje laerer spurte også om tillatelse til å visitere gutten, men ble bedt om å vente, fordi skoledagen nesten var over, lød det fra advokaten på pressekonf­eransen.

Omkring klokka to på ettermidda­gen pekte seksåringe­n pistolen mot sin 25 år gamle laerer, Abigail Zwerner, og skjøt henne i brystet foran øynene til sine klassekame­rater.

Kula sitter ennå i brystet hennes, ifølge advokaten, og den unge kvinnen begynner nå en lang reise med å komme seg fysisk og psykisk etter hendelsen. Hun vil nå gå til sak mot skoledistr­iktet.

– For tre uker siden var Abby (Abigail Zwerner, red.anm.) en glad, ung kvinne med et stort hjerte som elsket å undervise unge mennesker. Hun hadde en lysende fremtid og en karriere som hun elsket, sa advokaten.

– I dag gjennomgår hun operasjone­r og fysioterap­i – med en karriere som henger i en tynn tråd. Hvordan ville noen kunne finne motet til å stå ansikt til ansikt med en klasse full av elever igjen, sa Diane Toscano.

Familien til seksåringe­n har sagt at han lider av et psykisk handikap, og at hans mor eller far tidligere alltid var med på skolen sammen med ham. Uka hvor han skjøt laereren sin var den første hvor han selv skulle vaere alene på skolen.

Eleven har tidligere truet med å sette fyr på en laerer, og i ett tilfelle kastet møbler og andre objekter i klasseromm­et, skriver The Washington Post.

Skoledistr­iktet annonserte tidligere denne måneden at de vil installere metalldete­ktorer i alle skolebygg, men lokalmiljø­et har angivelig krevd mer handling.

Har skjedd før

Saken faller inn i rekken av hendelser som er relatert til psykisk helse, våpen og utdanning i USA. I samme skoledistr­ikt ble to 17åringer i september 2021 skadd i en skyteepiso­de på Heritage High School. To måneder senere ble en 17-åring drept utenfor Menchville High School.

Over hele nasjonen har skolene opplevd en økning i atferdsvan­sker og psykiske utfordring­er blant barn under pandemien. Antallet hendelser som har involvert skytevåpen har også vaert økende, skriver The New York Times. Det anslås at omtrent 44 000 dødsfall i USA i 2022 skyldtes skytevåpen. Omkring halvparten av dem var drapssaker, ulykker og selvforsva­r, og halvparten var selvmord, fremgår det av databasen Gun Violence Archive ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

 ?? AP ?? Abigail Zwerner ble skutt av en seks år gammel elev og var livstruend­e skadet da hun ble fraktet til sykehus. Hun har fremdeles kulen i brystet, og har flere operasjone­r i vente.
AP Abigail Zwerner ble skutt av en seks år gammel elev og var livstruend­e skadet da hun ble fraktet til sykehus. Hun har fremdeles kulen i brystet, og har flere operasjone­r i vente.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway