Stavanger Aftenblad

Arbeiderpa­rtiet og Agenda tar feil om Høyres ungdomssko­lereform

SKOLE: Både Hadia Tajik i Ap og Axel Fleldavli i Tankesmien Agenda prøver å skape et inntrykk av at Høyre ønsker at 7.-klassinger skal få karakterer, det er feil.

- Margret Hagerup Stortingsr­epresentan­t (H), utdannings- og forsknings­komiteen

I arbeidet med Høyres ungdomssko­lereformen har vi fordypet oss i kunnskap og forskning om skolen, og lyttet til skoleleder­e, laerere og elever. Ungdomssko­len er en kort og hektisk periode der mye skjer i ungdommene­s liv. Elevene skal utvikle seg faglig og sosialt og ta valg om videre utdanning. Derfor foreslår vi å teste ut fireårig ungdomssko­le på skoler som allerede i dag har 1.–10. trinn, med følgeforsk­ning. Målet er at elevene skal få mer rom og tid til å finne seg til rette, for å utvikle seg faglig og sosialt. Vi foreslår imidlertid ikke verken at elevene skal få karakterer tidligere, eller mer pensum enn i dag.

Mer praktisk og variert

Blant våre 80 forslag til fornyelse av ungdomssko­len ligger det viktige grep for å sikre en mer praktisk og variert skole med mestring og laeringsgl­ede for alle elever, hvor vi vil jobbe for å gjøre ungdomssko­len mer praktisk og variert.

Imidlertid kommer vi ikke unna at for mange elever starter på ungdomssko­len uten å kunne lese, skrive og regne godt nok. Det gir dem et dårligere utgangspun­kt for å kunne fullføre videregåen­de. Dersom vi klarer å hjelpe disse elevene til å lese og regne litt bedre, øker sannsynlig­heten for at de fullfører videregåen­de betydelig. Derfor vil Høyre ha intensiv opplaering i lesing, skriving og regning, også på ungdomssko­len for de som trenger ekstra hjelp.

Høyre kritiseres også for å innføre en nasjonal prøve i engelsk på niende trinn. I dag har vi nasjonale prøver i lesing og matematikk på 8. og 9. trinn, men kun på 8. trinn i engelsk. For å følge opp at elevene som henger etter i faget får den hjelpen de trenger i løpet av årene på ungdomssko­len, ønsker vi å legge til én prøve til. Det gir laerere, skoleleder­e og skoleeiere viktig kunnskap. Gode skoleleder­e fremhever hvordan de bruker ulike prøver aktivt for å gi elevene et best mulig laeringsut­bytte. I dag vil elevene i løpet av 13 års skolegang bruke 15 timer på obligatori­ske nasjonale prøver og kartleggin­gsprøver. Høyre mener at vi må ha kunnskap om skolen for å ha kunnskap i skolen.

Høyre har fått til mye

At elevenes motivasjon og trivsel synker på ungdomssko­len må tas på alvor. Derfor legger Høyre også frem tiltak i vår ungdomssko­lereform som skal styrke laget rundt eleven og laget rundt laereren. Når Tajik kritiserer oss for å ikke gjøre dette, tyder mye på at hun ikke har lest reformen vår godt nok. Høyre vil blant annet sikre god tilgang på helsesykep­leiere og effektiv påkobling av andre tjenester ved behov. Vi vil at skoler og kommuner skal vurdere å innføre tverrfagli­ge innsatstea­m som eksempelvi­s «miljøteam», hvor ulike profesjone­r og fagfelt kan jobbe sammen for å sørge for økt trivsel blant elevene.

Mye går i riktig retning i skolen etter åtte år med Høyre i regjering. Nesten 5400 flere elever fullfører videregåen­de skole hvert år, flere velger yrkesfag, det er flere laerere i klasseromm­ene og elevenes fravaer har sunket betrakteli­g.

Likevel er det behov for å sikre at flere laerer å lese, skrive og regne skikkelig slik at vi kan nå vårt mål om at 9 av 10 skal fullføre videregåen­de skole innen 2030. Derfor vil vi skape en ungdomssko­le med kunnskap, kvalitet og mestring, som holder på motivasjon­en, og som ser og utfordrer hver enkelt elev. Nå håper vi flere vil vaere med og diskutere de 80 tiltakene vi har lagt frem for dette, men det blir en bedre diskusjon om vi diskuterer det vi faktisk foreslår.

Høyre mener at vi må ha kunnskap om skolen for å ha kunnskap i skolen.

 ?? BERIT ROALD / NTB ?? Nå håper vi flere vil vaere med og diskutere de 80 tiltakene vi har lagt frem for fornyelse av ungdomssko­len, men det blir en bedre diskusjon om vi diskuterer det vi faktisk foreslår.
BERIT ROALD / NTB Nå håper vi flere vil vaere med og diskutere de 80 tiltakene vi har lagt frem for fornyelse av ungdomssko­len, men det blir en bedre diskusjon om vi diskuterer det vi faktisk foreslår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway