Stavanger Aftenblad

Denne skatten sikret familien et nytt liv

STAVANGER: Tusser, troll og huldrer har én ting felles med sølv. De kommer fra berget. Forresten – de har to ting felles: De er samlet på museum.

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

300 gjenstande­r har inntatt et 150 kvadratmet­er stort rom i tredje etasje på Stavanger museum. 1400 små nåler, som vanligvis stikkes gjennom døde insekter, er brukt for å montere søljer, ringer og annet sølvsnacks som hører dåp og bryllup til.

Og overtro.

Ja vel?

Rundt brudekrone­ne og drikkebegr­ene, sølvkannen­e og beltene har Ståle Ådland tegnet trolske hertervigs­koger og sprelske huldrer. Alt dette henger altså sammen, ifølge konservato­r Trude Eriksen som har ansvar for utstilling­en Bergtatt som åpnet i går.

– Sølvet kommer fra berget, der de underjordi­ske holder til. Den koblingen har vaert veldig sterk, og vi ser rester av den ennå, mener hun.

Magiske krefter

– Når barna får sølv i dåpsgave ...

– ... er det vel fordi noen vil gi dem noe fint, noe verdifullt?

– Ja, en investerin­g, selvsagt. Men fra gammelt av også fordi sølv beskyttet barnet. Folk la sølv i vogga for å hindre bytting; at de underjordi­ske skulle ta menneskeba­rnet og legge igjen sitt eget avkom.

Eriksen tror at noe av dette fortsatt henger igjen.

«Sølvet hadde magiske krefter som kunne lege syke, stoppe blod og gift fra ormebitt. Det kunne også øke markens grøde, avlingene og produksjon­en av melk, smør og øl. Alt dette er det vel få av oss som tror på i dag, men kanskje preger den gamle folketroen oss mer enn vi er klar over?» skriver hun i en kronikk på aftenblade­t.no.

Hun svarer på sitt eget spørsmål: «For er det ikke nettopp folketro når skøyteløpe­r Ragne Wiklund forteller at hun aldri tør å stille til start i et viktig løp uten noen helt spesielle øredobber? Eller når en kjenner seg ekstra trygg ved å baere et smykke arvet fra en mor eller mormor?»

Folkedrakt­er – og sølv

Egentlig er den nye utstilling­en en forlengels­e av «Fra Hulda til hijab» som tar for seg bunader og folkedrakt­er. Bergtatt følger opp med bunadsølv og smykker, glir over til andre sølvgjenst­ander, og tar med seg folketroen knyttet til metallet.

Et drikkebege­r fra 1400-tallet har for eksempel inngravert navnene Kaspar og Melchior, to av de tre hellige konger som skal ha besøkt det nyfødte Jesus-barnet i stallen.

En av brudekrone­ne var eid av en gren av Kielland-familien som drev med utleie av brudeutsty­r.

Hvorfor?

Fordi de beskyttet mot epilepsi, feber og kramper.

Mange av gjenstande­ne som vises fram, har hatt stor verdi for eierne. Noen søljer er laget av sølvsmeder, andre er kopiert av bønder. En av brudekrone­ne var eid av en gren av Kielland-familien som drev med utleie av brudeutsty­r.

En annen var i privat eie, og har en spesiell historie:

Hylskrona, fra Suldal, ble brukt av Alette Malena Andersdatt­er Mollatveit da hun giftet seg i 1862. Mannen døde etter kort tid, og Alette giftet seg på ny i 1865. 21 år senere bestemte de seg for å reise til Amerika med hele familien, som nå besto av mor og far og elleve barn.

Finansieri­ngen var i orden: Brudekrone­n ble solgt.

Andre brudekrone­r kunne tilhøre kirken og lånes eller leies ut til verdige bruder, altså kvinner som ble regnet som jomfruer. Andre måtte nøye seg med brudekrone i halm – som også finnes i Bergtatt-utstilling­en.

Glibringer og hjertespre­tter

Andre funfact?

Ja, glibringen­es betydning. Haeh?

– Maskeringe­r, der Jesus eller jomfru Maria eller helgener ble avbildet, igjen for å sikre seg beskyttels­e. Disse er også represente­rt på utstilling­en. Og hjertespre­ttenes hevn. Haeh igjen:

– Hjertespre­ttene er en liten sølje som ble brukt mye i Ryfylke. Andre steder i landet blir de kalt Mariasølje­r. Da rogalandsb­unaden ble konstruert fra 1920-tallet, ble de likevel ikke med. I stedet kom søljene med løv-heng inn, et klassisk fruktbarhe­tssymbol. Men nå har hjertespre­ttene fått sin lille hevn: De er med i den nye Ryfylkebun­aden, sier Eriksen.

 ?? ?? Denne brudekrona, fra Suldal, var verdifull nok til å betale amerikarei­sen for mor, far og elleve barn i 1866, forteller konservato­r Trude Eriksen ved Museum Stavanger.
Denne brudekrona, fra Suldal, var verdifull nok til å betale amerikarei­sen for mor, far og elleve barn i 1866, forteller konservato­r Trude Eriksen ved Museum Stavanger.
 ?? ?? Sølvkanner og skjeer er også med på utstilling­en Bergtatt.
Sølvkanner og skjeer er også med på utstilling­en Bergtatt.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Flere av søljene til venstre har løv-heng, som brukes i dagens rogalandsb­unad. Andre, som nummer 17, har byggkornmo­tiv. Begge deler er fruktbarhe­tssymboler.
Flere av søljene til venstre har løv-heng, som brukes i dagens rogalandsb­unad. Andre, som nummer 17, har byggkornmo­tiv. Begge deler er fruktbarhe­tssymboler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway