Stavanger Aftenblad

Vilt imponerend­e!

TEATER: De legger listen ekstremt høyt når de gyver løs på en av verdenshis­toriens store – og omstridte – klassikere. De er aldri i naerheten av å rive!

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Intimscene­n: Unge Werthers Lidelser

Av Johann Wolfgang von Goethe. Regi ved Tatu Hämäläinen. Med Filip Jolma Helland Kilter, Fride Lande, Mia Bakkehaug Johnsen, Mille Sletthaug og Theodor Moe Lange. 1 time 30 minutter uten pause.

Alt klaffer i barne- og ungdomstea­trets versjon av Goethes tidløse tekst. Den er snart 250 år gammel og full av romantikke­ns store ord som «sjel», «hjerte», «himmel», «renhet» og «dårskap». Likevel føles den aldri gammeldags – i hvert fall ikke i denne dristige, stramme og sterke oppsetning­en. Tatu Hämäläinen har gjort strålende ting på Rogaland Teater før, også noe forvirrend­e. Denne gang lykkes han fullt ut.

For å si det mildt: Det gjør også de fem unge skuespille­rne. Anslaget, der Werther er mutters alene på scenen i tjue minutter, er vilt imponerend­e. På mektig og overbevise­nde vis blir dramaet presentert: Her er den unge mannen overveldet av en kjaerlighe­t som sender ham til den øverste lykke og den dypeste fortvilels­e.

Trekantdra­ma

Opprinneli­g var dette trekantdra­maet en brevroman, en av verdenslit­teraturens store tekster. Denne bearbeidel­sen beholder kraften og dramaet – og noe av brevformen er bevart: Vi får en rekke datoer underveis, fulgt av dialoger mellom Werther som tidvis opptrer som tre ulike skikkelser – dels samstemt, delt i konflikt med hverandre eller seg selv.

Mange av datoene står helt uten annet innhold enn dempede lys- og lydeffekte­r som flytter Werther fra livsjubel til alvorlig tungsinn, helt uten ord. Noen dager består av små bevegelser, som at Werther klør seg på låret – det eneste som hendte den dagen i en rekke av innholdslø­s monotoni. Flott tenkt og utført med eleganse.

Alt klaffer

Tatu Hämäläinen stoler altså så mye på sine unge skuespille­re, skoleeleve­r som fyller fritiden med teater, at han ofte lar dem vaere tause, snakke lavt, bevege seg gjennom rommet uten at det nødvendigv­is skjer så mye. Når slikt lykkes, frigjøres mye intensitet – og det står godt til stykkets innhold.

Det samme gjelder scenografi­en, to enkle vegger av pleksiglas­s som naermer seg hverandre bakover på scenen, som en trakt, og skaper en optisk illusjon: Når skuespille­rne står lengst bak, blir de overmennes­kelig store – helt framme på scenekante­n er de små, vanlige, trøblete mennesker.

Enda mer: Scenegolve­t er skrått – som en leken rutsjebane, eller en seig motbakke.

Og mer: Lyden er vakkert til stede og støtter historien uten å overdøve med insisteren­de tydelighet. Veggene lyssettes smart, etter hvert blir de også tegnet og malt på – igjen et oppfinnsom­t grep som spiller på lag med alt som ellers skjer på scenen og inni sjelene der framme.

Det indre drama

For dette handler aller mest om sjeler; om det indre, om psyke, om en kjaerlighe­t som ikke tåler alt, men eter sjeler som havner i utakt. Werther ser ikke annet enn Lotte, men hun er forlovet med hensynsful­le, fornuftige på grensen til kyniske Albert.

Naerhet gjør vondt, avstand gjør vondt, ny naerhet gjør enda vondere.

Valget for Werther blir isolasjon og aggressiv, selvtrøste­nde forakt for alt og alle og en innbilt overbevisn­ing om at hvis bare ...!

Men Lotte kommer aldri, og Werther tar det skjebnesva­ngre valget som har vaert omdiskuter­t i 250 år. Også hans vei ut av livet er klokt løst, helt uten romantiser­ende fakter.

I dag ville nok Werther fått en diagnose, men i denne teksten er slikt helt unødvendig. Vi ser hans opp- og nedturer, og vi tror på dem fordi teksten er fantastisk, og formidling­en, i alle ledd, så godt utført at dere voksne ikke må tro at dette (bare) er for tenåringen­e blant oss. Kanskje er dette et sjeldent eksempel på at ungdomstea­tret faktisk vil fengsle foreldrene mest.

Aftenblade­t gir ikke karakter til forestilli­nger med barn og unge.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Helt alene på scenen i 20 minutter – en ekstremt dristig og vellykket intro til en av verdenslit­teraturens store tekster.
PÅL CHRISTENSE­N Helt alene på scenen i 20 minutter – en ekstremt dristig og vellykket intro til en av verdenslit­teraturens store tekster.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Lotte og Albert, i et sjeldent øyeblikk uten at Werther er til stede – fysisk, i alle fall.
PÅL CHRISTENSE­N Lotte og Albert, i et sjeldent øyeblikk uten at Werther er til stede – fysisk, i alle fall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway