Stavanger Aftenblad

Bare en gulrot?

LEDER: Bonde-eide Tine selger portugisis­ke gulrøtter, for å unngå stive priser. Det er for slapt.

-

Tine selger gulrøtter til skoleeleve­r. Blant annet til elevene på Hellvik. Det gjør de gjennom sin egen ordning Skolelyst, som springer ut av skolemelk-ordningen Tine har drevet med siden 1970-tallet. Siden 2020 har de kunnet tilby 16 ulike mat- og drikkevare­r til elevene ved hundrevis av norske skoler. Tilbudet har de jobbet med å utvikle i rundt femti år.

Det går an å tenke seg at det finnes andre som gjerne ville hatt samme innpass i norske skoler. Det kan vaere en ganske god merkevareb­ygging. Om det er saerlig lukrativt, er en annen ting. Vi har skoler i mange kriker og kroker av landet, det koster en del å nå helt inn i klasseromm­ene rundt forbi.

I ett av disse, på Hellvik skole i Eigersund kommune, fant Timian Wetteland ut at de to-tre plastpakke­de gulrøttene han fikk, ville hatt en kilopris på nesten 300 kroner. I tillegg var de fra Portugal. Timian fant dette såpass oppsiktsve­kkende at han tok turen til rektor Svein Høyland. Rektor er også Sp-politiker, og syns det er både vondt og trist at Tine ikke tar samfunnsan­svaret mer på alvor. For Tine er eid av norske bønder.

Og fra klasseromm­et til Timian på Hellvik, er det omtrent ti kilometer til Brusand, hvor vi finner tre av de største grønnsakpr­odusentene i landet.

På Skjaevelan­d gårdsutsal­g, forteller NRK Rogaland videre, kunne Timian kjøpt fire kilo kortreiste, jaerske gulrøtter til femtini kroner. De portugisis­ke er altså tjue ganger dyrere.

Ja vel, Tine. Dere gir alle forbrukere verdens beste unnskyldni­ng for å fortsette å handle billig, heller enn norsk. Når selv ikke Tine klarer å tilby norske gulrøtter, selv om de har hele skoler som mottakere, midt i matfatet, så er det ikke mye håp for at vi andre skal anstrenge oss heller.

Tine samarbeide­r med Huseby Gård om levering av grønnsaker, og der sier de at de må gjøre det kunden velger. Norske gulrøtter er sesongbase­rte, og de ville blitt for dyre. Det er et spørsmål om pris.

Åh, for en ironi! Tine, heleid av norske bønder, selger portugisis­ke gulrøtter til jaerske skolebarn fordi jaerske gulrøtter er for dyre.

Sindre Ånonsen, kommunikas­jonssjefen i Tine, sier de gjerne vil, men at det er krevende å finne norske leverandør­er som kan levere grønnsaker i liten størrelse, med god holdbarhet. Gulrøttene må ikke bli slappe og prisen for stiv.

Kan noen hjelpe Tine? Finnes det jaerbuer som klarer løse oppgaven og bryte forbannels­en? Rykke ondet opp med roten?

For dette er slappe greier. Nei, ikke nødvendigv­is gulrøttene, enten de er portugisis­ke eller jaerske. Men det med Tine. At selv ikke bondeeide Tine klarer selge sine egne bønders grønnsaker til oss. Hjelp dem!

Åh, for en ironi! Tine, heleid av norske bønder, selger portugisis­ke gulrøtter til jaerske skolebarn fordi jaerske gulrøtter er for dyre.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Kan noen hjelpe Tine å selge norske gulrøtter?
JONAS HAARR FRIESTAD Kan noen hjelpe Tine å selge norske gulrøtter?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway