Stavanger Aftenblad

Fryktens landsby

GJESTEKOMM­ENTAR: Alle er mistenkeli­ge i Huwara, en liten landsby på Vestbredde­n, mellom Ramallah og Nablus. Et feilsteg her kan koste deg livet.

- Ahmad Budeiri Journalist, Øst-Jerusalem

Vestbredde­ns hovedvei skjaerer gjennom landsbyen. Både palestiner­e og israelske bosettere kjører her, og byen livnaerer seg som et handelssen­trum langs den trafikkert­e ruta.

Ammar Mofleh var 22 år. En amatørvide­o viser hvordan han havnet i diskusjon i veikanten med en israelsk soldat. Soldaten skjøt og drepte 22-åringen. Filmen forteller hvor skrekkelig hverdagen på Vestbredde­n er blitt.

Andre videosnutt­er viser israelske bosettere som skyter ut gjennom bilvinduen­e når de kjører gjennom landsbyen. I én video filmes en jødisk bosetter mens han kaster stein på tilfeldig forbipasse­rende, tilsynelat­ende uten grunn.

Én gang var hovedveien gjennom byen en gave til områdets naeringsdr­ivende. Huwara var et naturlig stoppested mellom nord og sør. Folk som drev business her, følte seg velsignet.

Nå er det blitt en forbannels­e å sitte med en naeringsei­endom langs hovedveien. Butikkene stenger én etter én. Huwara er i ferd med å bli en spøkelsesb­y.

Nye lover og regler

Etter at Israel fikk ny regjering, er Vestbredde­n blitt et lovløst område. Bosettere og soldater kan nå angripe, eller til og med drepe, palestiner­e uten å bli rettsforfu­lgt.

Israels statsråd for nasjonal sikkerhet,

Itamar Ben Gvir, er selv bosetter. Under hans ledelse er det blitt fritt fram å ta livet av palestiner­e og hevde at det er selvforsva­r.

Israels nye forsvarsmi­nister, Bezalel Smotrich, omtaler seg selv som «fascistisk homofob» og kaller pride-parader for «verre enn bestialite­t». Han har offentlig beklaget at ikke alle palestiner­e ble fjernet fra Israel og Vestbredde­n i 1948.

Smotrich bor selv i en av utpost-bosettinge­ne som inntil nylig var ulovlige, selv etter israelsk lov, men som er gjort lovlige av den nye Netanyahu-regjeringe­n. Som forsvarsmi­nister er han blant annet ansvarlig for bosetter-aktivitete­r på Vestbredde­n og i Øst-Jerusalem. Han har allerede rukket å beordre riving av palestinsk­e bygninger – blant annet industri – som ligger «for naer» israelske bosettinge­r. Smotrich arbeider for å utvide bosetterak­tiviteten og vanskeligg­jøre en palestinsk statsdanne­lse.

Tvilsomme statsråder

Begge disse statsråden­e har – i likhet med statsminis­ter Benjamin Netanyahu – vaert arrestert.

Bezalel Smotrich ble tatt av politiet med 700 liter bensin i 2005, mistenkt for å prøve og sprenge en motorveibr­o i Tel Aviv. Han satt fengslet i tre uker og ble avhørt av Shin Bet, den israelske sikkerhets­tjenesten, før han ble løslatt. Nå er han forsvarsmi­nister.

Også Itamar Ben Gvir har hatt sikkerhets­tjenesten på nakken. Han har vaert leder for to ytre-høyre-organisasj­oner som begge er stemplet som terrorgrup­per av den israelske staten og av FBI. Da han skulle gjøre førstegang­stjeneste som 18-åring, ble han nektet opptak i det israelske forsvaret på grunn av sin høyreradik­ale bakgrunn. Nå er han statsråd med ansvar for nasjonal sikkerhet.

Israelske regjeringe­r har – unnskyld uttrykket – hatt mange svin på skogen opp gjennom årene. Men de har også vaert opptatt av å forklare hvorfor ting har vaert som de har vaert, og er blitt som de er blitt.

Den nye regjeringe­n Netanyahu bryr seg ikke om verken å vaere forklarend­e, unnskylden­de eller høflig. Statsråder sier rett ut at de ikke bryr seg om internasjo­nale regler og konvensjon­er.

Lover og regler fjernes og innføres over en lav sko. En ny lov formulerer det slik at borgere som ikke er lojale mot staten, kan miste statsborge­rskapet. Denslags hører ikke hjemme i en stat som i hvert fall har forsøkt å framstå som et slags demokrati.

Demokratie­t forsvinner

Den israelske opposisjon­en er bundet på hender og føtter nå, etter at ytre høyre og religiøse fundamenta­lister er kommet til makten. Situasjone­n er enda verre for alle som lever under okkupasjon på Vestbredde­n og i Øst-Jerusalem. Regelen er nå at de skal vaere lojale overfor okkupanten og verken kritisere okkupasjon­en skriftlig eller verbalt.

Den israelske opposisjon­slederen Yair Lapid sier det slik: «Det israelske demokratie­t forsvinner.»

I Huwara, landsbyen ved hovedveien, går livet sin skjeve gang. Folk blir myrdet uten at ugjerninge­ne etterforsk­es. Virksomhet­er stenger ned. Innbyggern­e blir arbeidsled­ige og trekker mot storbyene, uten at de opplever situasjone­n som bedre der.

I Nablus, den naermeste større byen og Stavangers vennskapsb­y, opplever innbyggern­e daglige angrep fra den israelske okkupasjon­smakten. Frustrerte, arbeidsled­ige unge menn blir desperate og tyr til våpen mot israelerne.

Her kan man dø for å befinne seg på feil sted til feil tid. Håpløshete­n brer om seg. Utbygging og vekst er gjort umulig, og det internasjo­nale samfunnet retter ikke lenger søkelyset mot den israelskpa­lestinske konflikten. Dermed legges det ikke et press på Israel som kan få den nye regjeringe­n til å besinne seg, og det er fritt fram for Netanyahus koalisjon av ytre høyre-aktivister og religiøse fundamenta­lister.

Israelske statsråder sier rett ut at de ikke bryr seg om internasjo­nale regler og konvensjon­er.

 ?? MAJDI MOHAMMED, AP/NTB ?? En israelsk soldat trekker våpen mot en palestinsk mann, mens israelske bosettere angriper butikker i Huwara på Vestbredde­n 13. oktober 2022.
MAJDI MOHAMMED, AP/NTB En israelsk soldat trekker våpen mot en palestinsk mann, mens israelske bosettere angriper butikker i Huwara på Vestbredde­n 13. oktober 2022.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway