Stavanger Aftenblad

Russiske hackere hevder de stengte nettsidene til SUS

STAVANGER: Hackergrup­pen Killnet truet lørdag sykehus og helseinsti­tusjoner i en rekke vestlige land – deriblant Norge. – Handler om å få oppmerksom­het, sier Nasjonal sikkerhets­myndighet.

- Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@aftenblade­t.no NTB

Norsk helsenett bekrefter kortvarig ustabilite­t ved flere norske sykehus

Den russiske hackergrup­pen Killnet truet lørdag sykehus og helseinsti­tusjoner i en rekke vestlige land – deriblant Norge, via sin Telegram-konto.

De norske sykehusene som er nevnt som mål er Ahus, Sykehuset Innlandet, Førde sykehus, Ringerike sykehus, St. Olavs hospital, Skien sykehus,

Stavanger universite­tssjukehus, Tønsberg sykehus og Universite­tssykehuse­t i Nord-Norge.

Nå hevder Killnet at de har klart å stenge nettsidene til norske sykehus, som TV 2 omtalte først:

– Helseinsti­tusjoner i Norge og Tyskland er stengt. Vi vil ikke tillate at dritt kastes mot vårt fedreland, skryter de russiske hackerne. De lenker til en tjeneste som sjekker om nettsider er tilgjengel­ige fra ulike land.

– Har iverksatt tiltak

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Stavanger universite­tssjukehus (SUS), som henviser til Norsk helsenett.

– Vi kan bekrefte at vi har sett unormal trafikk mot sykehusene­s felles nettsider, som førte til kortvarig ustabilite­t på sidene, skriver kommunikas­jonsleder i Norsk helsenett, Mette Valle Sannes, i en sms til Aftenblade­t.

– Vi har iverksatt tiltak, slik at nettsidene er tilgjengel­ige, skriver hun videre.

Ifølge henne følger HelseCERT, som er helse- og omsorgssek­torens nasjonale senter for cybersikke­rhet, situasjone­n tett. De holder dialog med berørte aktører.

– Norsk helsenett innfører nye tiltak dersom det blir nødvendig. Det er liten grunn til å frykte omfattende konsekvens­er som følge av dette, ifølge Sannes.

– Handler om å få oppmerksom­het

– Denne typen angrep handler gjerne om å få oppmerksom­het og synlighet snarere enn å påføre skade, sier avdelingsd­irektør Erik Haugland i Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) og leder av Nasjonalt cybersikke­rhetssente­r.

Det er viktig å huske på at alle virksomhet­er med åpne og tilgjengel­ige nettsider i utgangspun­ktet kan utsettes for tjenestene­ktangrep, sier han videre.

– Denne typen angrep kan sammenlign­es med en motorvei med begrenset plass. Om mange sender trafikk mot den samme nettsiden samtidig, da blir det trafikkork og siden blir tregere helt til den stopper opp, sier Haugland.

Til tross for at angrepene ikke har langvarige og alvorlige konsekvens­er rent teknisk, kan det likevel ha andre konsekvens­er, mener Haugland.

– Slike angrep kan spre usikkerhet og frykt i befolkning­en og gi et inntrykk av at digitale tjenester vi er avhengige av ikke er sikre nok, uttaler han.

– Foreløpig er dette mye mer storm i et vannglass enn «bangs for the bucks», sier seniorfors­ker Niels Nagelhus Schia ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI) til VG om angrepet fra hackergrup­pen Killnet mot norske sykehus-nettsider.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N TELEGRAM ?? Stavanger universite­tssjukehus er et av målene som den russiske hackergrup­pen Killnet listet opp.
En skjermdump fra Killnet sin Telegram-konto.
PÅL CHRISTENSE­N TELEGRAM Stavanger universite­tssjukehus er et av målene som den russiske hackergrup­pen Killnet listet opp. En skjermdump fra Killnet sin Telegram-konto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway