Stavanger Aftenblad

Naermer hun seg barna sine, vil alarmen gå

DOM: Fosterfore­ldrene fryktet at barna hadde druknet, og gjennom natta ble det gjennomfør­t omfattende søk. I realiteten var de i en bil sammen med sin mor på vei til Polen.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

en fersk dom fra Sør-Rogaland tingrett beskrives hva som skjedde 19. juli og dagene som fulgte. Barnas mor (34), som var fratatt omsorgen for dem, har helt siden pågripelse i Göteborg erkjent de faktiske forholdene.

Hun hentet barna i en bil hun hadde lånt av en medhjelper, og kjørt østover. Først rundt omkring på østlandet. Så til Hamar. Deretter videre til Sverige. Planen var å kjøre med barna til Polen. Der bor om lag 2000 familier som alle har rømt fra det norske barneverne­t, hadde medhjelper­en hennes fortalt.

Så langt kom hun imidlertid ikke. I Göteborg ble bilen hun kjørte stanset av flere svenske politipatr­uljer. I bilen satt 34åringen, hennes barn og den 68 år gamle medhjelper­en.

Medhjelper­en forklarte i retten at han ikke visste at barnas mor skulle gjøre noe straffbart. Iallfall ikke i starten. Moren forklarte at hun handlet i nødrett og at hun derfor ikke kunne straffes for omsorgsunn­dragelsen.

Rettssaken mot 34-åringen og 68-åringen gikk over fem dager i desember i fjor.

Påtalemynd­igheten pekte på at kvinnen også tidligere – i april i fjor – hadde kjørt av gårde med barna sine. Også den gangen ble hun funnet av svensk politi, i en hytte Sverige. Retten var enig med politiet i at det foreligger gjentakels­esfare i saken. Derfor har kvinnens fengslings­periode flere ganger blitt forlenget frem til rettssaken startet.

– Min klient handlet med nødrett. Hun mener at barna hennes blir utsatt for omsorgssvi­kt der de nå bor, og hun er redd for at hennes mor, altså barnas mormor, skal skade dem. I retten forklarte min klient at moren har utsatt henne for både fysisk og psykisk vold. Hun frykter at barna skal bli utsatt for det samme, sier 34I åringens forsvarer, advokat Magne Ørstavik.

Denne frykten blir av en psykolog beskrevet som ubegrunnet.

Grov omsorgsunn­dragelse

Innledning­svis i etterforsk­ningen var flere personer siktet i saken. Da tingrettsd­ommer Magne Revheim Maeland satte retten 12. desember, var det imidlertid bare to på tiltaleben­ken.

Retten mener at ingen av dem kan bli hørt med deres forklaring­er. Begge dømmes for grov omsorgsunn­dragelse.

– Hun er svaert skuffet over dommen, og den er anket. I dommen vises det til at barna har endret adferd når de nå er tilbake i fosterhjem­met. Kan dette skyldes at de ikke får bo sammen med sin mor? Eller må det skyldes en fire dager lang tur de har hatt med moren, slik retten legger til grunn? Det er ikke dokumenter­t psykiske skader. Dette viser hvilken makt kommunen har i disse sakene, sier Ørstavik.

Når det gjelder den 68 år gamle medhjelper­en, peker retten på at han lånte bort bilen sin og at han også på flere andre måter bisto kvinnen både før og under «flukten». Blant annet ga han en mobiltelef­on til barna mens de var i fosterhjem­met slik at moren kunne avtale hvor hun skulle hente dem.

Retten ser helt bort fra mannens forklaring om han ikke visste at venninnen skulle gjøre noe straffbart.

Omvendt voldsalarm

Mens 34-åringen dømmes til ett år og sju måneders fengsel, dømmes 68-åringen til åtte måneders fengsel. De to dømmes også til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til barna. Moren må betale 25.000 kroner til hvert av dem. Mannen må betale 10.000 kroner til hver.

– Min klient er skuffet over ikke å bli trodd. Han vil anke dommen, sier mannens forsvarer, advokat Espen Breivik.

I tillegg til fengselsst­raffen idømmes 34-åringen forbud mot å kontakte barna sine. I tre år fra domsavsige­lsen må hun derfor gå med fotlenke. En alarm vil gå hos politiet om hun naermer seg barna. Den «omvendte voldsalarm­en» fører i realiteten til at hun må holde seg borte fra store deler av SørRogalan­d.

Parallelt med straffesak­en skal kvinnens foreldrean­svar og samvaersre­tt med barna behandles i Fylkesnemn­da.

 ?? KJELL HOLMNER ?? Etter fire døgn på flukt ble 34-åringen stanset av svensk politi i Göteborg. I bilen satt barna som hun er fratatt omsorgen for.
KJELL HOLMNER Etter fire døgn på flukt ble 34-åringen stanset av svensk politi i Göteborg. I bilen satt barna som hun er fratatt omsorgen for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway