Stavanger Aftenblad

Kvinne dømt til fengsel etter å ha kjørt på rødt lys

-

Jente (8) ble alvorlig skadet:

49-åringens feilvurder­ing skulle få svaert alvorlige konsekvens­er. Da fotgjenger­ne fikk «grønn mann», løp ei åtte år gammel jente ut på stripene. Ambulanse og politi kom raskt til stedet. Den bevisstløs­e jenta ble kjørt til sykehuset. Her var hun i fem uker. Snart to år etter ulykken er det fremdeles uvisst om hun får varige mén.

«Lagmannsre­tten er innforståt­t med at tiltalte er svaert lei seg for det som skjedde. Like fullt kan hun i betydelig grad klandres for det som skjedde.»

Nekter straffskyl­d

49-åringen har hele tiden nektet straffskyl­d i saken. Da den ble behandlet i Sør-Rogaland tingrett i fjor høst, forklarte hun at hun så barna som sto og ventet på «grønn mann». Videre forklarte hun at trafikklys­et skiftet til gult, og at hun trodde hun ville rekke å passere fotgjenger­feltet.

Denne forklaring­en gjentok hun da saken ble behandlet i Gulating lagmannsre­tt. Tiltalte valgte nemlig å anke tingretten­s dom, hvor hun ble dømt til 14 dagers ubetinget fengsel. I lagmannsre­tten dømmes hun strengere.

Lagmannsre­tten, som finner det bevist utover enhver rimelig tvil at 49-åringen er skyld i ulykken, dømmer henne til 21 dagers fengsel.

Om ikke saken hadde rukket å bli gammel, ville straffen vaert 30 dagers fengsel.

Saerskilt påpasselig

Det var i 15.00-tiden mandag 15. mars i 2021 det skjedde. 49-åringen, som nettopp hadde fått beskjed om at et familiemed­lem var alvorlig syk, kjørte oppover Oalsgata i Sandnes i retning E39.

I Oalsgata er det en rekke lyskryss. Dette er et poeng i den ferske dommen. Lagmannsre­tten skriver blant annet følgende:

«Det var flere markører som indikerte at hun som fører av bil måtte vaere saerskilt påpasselig. Fartsgrens­en på stedet var 40 kilometer i timen. På stedet var det fotgjenger­felt med trafikklys. Og tiltalte så at det stor barn ved fotgjenger­feltet.»

Flere vitneutsag­n trekkes også frem i avgjørelse­n. Blant spørsmålen­e retten måtte ta stilling til var om åtteåringe­n løp ut på stripene før hun fikk «grønn mann».

Vitner er «ikke i tvil om» at jenta ventet.

Fire sekunder

Under ankeforhan­dlingene fikk retten også høre et ekspertvit­ne som har jobbet med trafikklys i over 20 år. Han forklarte at det fra grønt lys for kjørende skifter til gult tar fire sekunder før gående får «grønn mann». For kjørende er lyset gult i tre sekunder før det blir rødt. Først ett sekund etter at kjørende får rødt, går gående grønt.

Retten regner seg frem til at tiltalte må ha vaert minst 33 meter fra lyskrysset da hun så lyset skifte til gult.

I tillegg til 21 dagers fengsel dømmes 49-åringen til å betale 50.000 kroner i erstatning til åtteåringe­ns mor, og 100.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til jenta som ble påkjørt. Hun dømmes også til å betale 10.000 kroner i saksomkost­ninger fra tingretten.

Lagmannsre­ttens flertall kommer imidlertid til at tiltalte, riktig nok under noe tvil, ikke skal måtte tåle nytt beslag av førerkorte­t. Et halvt år etter ulykken fikk hun førerkorte­t tilbake. Flertallet mener det er spesielle personlige grunner for at hun ikke skal miste det på ny.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? 49-åringens forsvarer, advokat Vegard Bråstein, la både i tingretten og i lagmannsre­tten ned påstand om at hans klient måtte frifinnes.
FREDRIK REFVEM 49-åringens forsvarer, advokat Vegard Bråstein, la både i tingretten og i lagmannsre­tten ned påstand om at hans klient måtte frifinnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway