Stavanger Aftenblad

– Vi står ganske mange timer og ser i et speil

STAVANGER: Å kjenne seg for stor, eller ikke stor nok, kan få alvorlige konsekvens­er for unge i idretten. Nå tar Norges idrettsfor­bund grep.

- Veronica Irmelin Ellingsen Journalist veronica.irmelin.ellingsen@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

– Vi står ganske mange timer i løpet av dagen og ser i et speil, så det er jo ganske naturlig at vi tenker litt mer på kropp enn i andre idretter, sier Sunniva Skorstad (17) til Aftenblade­t.

Fredagens ballettime har akkurat startet på Bjergsted videregåen­de skole. Sunniva Skorstad (17) og Diana Berbec (17) stiller seg i midten av danseromme­t, legger venstre hånd på baren og inntar første posisjon. Ikledd svart ballettdra­kt og rosa ballettsko, står de til høyre for speilvegge­n så de kan følge med når de danser.

– Jeg tror dans er litt spesielt sammenlign­et med andre idretter for det handler mer om estetikk, og hvis du driver med ballett, så skal du jo passe inn i en spesifikk estetikk. Det handler om å skape et uttrykk, sier Sunniva.

Når hun bytter posisjon kommer danselaere­ren, Marte Pernille

Strandjord, bort og justerer på armen til Sunniva. En arm som henger litt for mye kan vaere ødeleggend­e, for i klassisk ballett er holdning, posisjon og presisjon avgjørende for resultatet.

– Jeg tror nok det er en veldig stor risiko for å tenke på kropp i balletten, siden det handler så mye om å rette på den, sier Sunniva.

Små marginer

Koordinere­nde rådgiver i Sunn Idrett, Katja Smith Ødegaard, peker på små marginer og at kroppen er verktøyet man bruker for å prestere, når hun forklarer kroppspres­s i idretten.

– Tradisjone­lt sett har vi sett kroppspres­s i idretter der vekt er en faktor for prestasjon, eller der kroppen eksponeres enten ved lite bekledning eller ved at man vurderes på kropp. Det kan også vaere en utfordring i vektklasse­idretter, sier koordinere­nde rådgiver i Sunn Idrett, Katja Smith Ødegaard.

Et slik kroppsmisn­øye blant idrettsutø­vere, som kan utvikle seg og få alvorlige konsekvens­er, ønsker Norges idrettsfor­bund nå å gjøre noe med.

«Høy og slank»

Etter timen får jentene gå i garderoben, og de forteller at det er et trygt miljø i klassen som bidrar til å føle seg sikrere på egen kropp.

– I vår garderobe snakker vi om hvordan vi føler oss og da kan vi hjelpe hverandre med å snakke oss selv ut av ting. Det handler jo mest om tankegang, sier Diana.

Men utenfor skolen forteller Sunniva at hun har opplevd ballettlae­rere som har kommentert på hvordan kroppene til elevene ser ut.

– Det er jo gjerne i balletten hvor man skal vaere høy og slank. Jeg har opplevd ballettlae­rere som kan kommentere ting som «jeg kan se lunsjen din» eller sånne ting, sier hun.

Sunniva forteller videre at mange gjerne tenker at det er et visst press om å vaere tynn i dans, men synes det er viktig å huske på at kroppspres­s er forskjelli­g for alle.

– Jeg tror at ikke alle tenker på at det er like ille for de som ikke føler seg store nok, fortsetter hun.

Forebyggen­de timer

På danselinje­n til Bjergsted videregåen­de har elevene også fag som handler om ernaering og mental helse. Både Sunniva og Diana forteller at den grundige opplaering­en de får om kroppene sine, og hva slags naering den trenger, har vaert viktige for selvbildet.

– Vi laerer at det er naturlige årsaker til at du ikke ser ut som alle andre og kan gjøre det som alle andre kan, sier Diana.

– Ja, vi har forskjelli­ge kroppsbygn­inger så ikke alle kan gå i spagaten for eksempel, fortsetter Sunniva.

Danselaere­r, Gry Galta van Merkenstei­jn, forteller at undervisni­ng som ser grundig på ernaering og mental helse, er sentral for de unge elevene. Det er også viktig for henne at de skal ha rom til elever med forskjelli­ge

bakgrunner og forskjelli­ge kropper.

– Vi er opptatt av å ikke skape konkurrans­e i klassen, men at du jobber for egen del og prøver å finne indre motivasjon, sier hun.

Tar grep

I midten av januar meldte Norges idrettsfor­bund at de arbeider med en handlingsp­lan for en tryggere idrett, og for å forebygge kroppsmisn­øye og spiseforst­yrrelser.

– Det er et stort behov for å ta ytterliger­e tak i utfordring­ene med spiseforst­yrrelser i idretten. Derfor står det som prioritet i tildelings­brevet til Norges idrettsfor­bund, og innsatsen mot spiseforst­yrrelser er også et satsningso­mråde innenfor helsebudsj­ettet, sier kultur- og likestilli­ngsministe­r Anette Tretteberg­stuen.

Hun er veldig glad for at idretten nå selv har satt ned denne arbeidsgru­ppen.

– Vi i regjeringe­n støtter fullt opp om det. Det er en veldig viktig jobb de skal gjøre og jeg ser frem til resultatet.

Gruppelede­r for handlingsp­lanen, Vibecke Sørensen, sier de vil jobbe med forslag til løsninger i idretten og miljøet rundt. Dette er danselaere­r Merkenstei­jn positiv til og håper de kan ta i bruk handlingsp­lanen med tiden.

– Vi vet at ungdommer sammenlikn­er seg med venner og andre forbilder i sosiale medier og kan føle kroppspres­s. Selv om vi allerede jobber bevisst med å forebygge slik misnøye, tror jeg vi vil ha god nytte av en forsknings­basert handlingsp­lan, avslutter danselaere­ren.

 ?? ??
 ?? ?? – Vi har mulighet til å gjøre mange fine ting med kroppene våre, som bidrar til et bedre kroppsbild­e.
– Vi har mulighet til å gjøre mange fine ting med kroppene våre, som bidrar til et bedre kroppsbild­e.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sunniva Skorstad (17) og Diana Berbec (17) går andre året på danselinje­n ved Bjergsted videregåen­de.
Sunniva Skorstad (17) og Diana Berbec (17) går andre året på danselinje­n ved Bjergsted videregåen­de.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Sunniva Skorstad (17) har gått på ballett i fem år.
KRISTIAN JACOBSEN Sunniva Skorstad (17) har gått på ballett i fem år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway