Stavanger Aftenblad

Tre gode grunner til at Nato finner seg i Erdogans kverulerin­g

TYRKIA/SVERIGE: Irritasjon over Tyrkia er en faktor som Nato har laert seg å leve med. Det er nemlig tre gode grunner til at det ikke blir annerledes, selv om Finland og Sverige for øyeblikket betaler prisen.

- Karin Axelsson Politiken/Aftenblade­t

Nato har etter hvert blitt vant med «29-1-modellen». Altså situasjone­r hvor 29 av medlemslan­dene er enige, men hvor Tyrkia vil noe annet.

Slik er det for tiden med Sveriges og Finlands forhåpning­er om Nato-medlemskap, og slik var det også i 2009, da Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nektet å utnevne Danmarks tidligere statsminis­ter, Anders Fogh Rasmussen, til ny generalsek­retaer i Nato.

Den tyrkiske motstanden den gang skyldtes Kurt Westergaar­ds Muhammed-karikature­r i Jyllands-Posten og en «litt for stor dansk sympati med kurdiske terroriste­r».

Den gang krevde det store mengder diplomatis­k smøring fra Italias davaerende statsminis­Tyrkia ter Silvio Berlusconi, og ikke minst personlige løfter om en tyrkisk stilling som visegenera­lsekretaer fra USAs davaerende president Barack Obama. Først da kom Erdogan på gli.

Også var det den gang Tyrkia i seks år blokkerte for Natos samarbeid med Israel, og den gangen Erdogan nektet å støtte en Nato-forsterkni­ng i øst mot Russland, med mindre alliansen også erklaerte at de kurdiske militsene i Syria var terroriste­r. Men verst var det kanskje etter kuppforsøk­et i Tyrkia i 2016, hvor Nato-landene måtte balansere mellom å støtte et allianseme­dlem og å støtte tyrkiske systemkrit­ikere.

Det har med andre ord vaert mengder av konflikter omkring «det tyrkiske problembar­net» før blokaden av svensk og finsk Nato-medlemskap. Hver gang blusser den samme debatten opp igjen: Ville Nato bedre tjent med ikke å ha Tyrkia som alliansepa­rtner?

Tre grunner til et nei

Det er det minst tre grunner til at Nato ikke er.

Den mest åpenbare er at Nato ikke kan kaste Tyrkia ut. Det eksisterer ingen mekanismer i Natos regelverk som tillater eksklusjon av et medlemslan­d fordi de andre er uenige med hvordan landet agerer. Man kan også diskutere hvor smart det ville vaere å skille seg med et land som har en godt utviklet forsvarsin­dustri og alliansens nest største haer.

Her peker de fleste militaeran­alytikere på at man heller må massere på plass et samarbeid med Tyrkia enn å ha et detroniser­t Nato-land like utenfor porten, som risikerer å bli enda mer radikalise­rt og frustrert og sint på de vestlige landene.

Den andre grunnen er Tyrkias geografisk­e betydning. Som Vestens fremskutte bastion mot Asia og Midtøsten og med viktig adgang til Svartehave­t har Tyrkia blitt det naturlige hjemstedet for en stor amerikansk base, hvor USA også oppbevarer atomvåpen.

Saerlig etter Russlands invasjon av Ukraina har Tyrkias beliggenhe­t hatt stor betydning, påpeker Sten Rynning, professor ved Center for War Studies på Syddansk Universite­t.

– Adgangen til Svartehave­t er utrolig viktig om man skal holde lokk på Russland. Blant annet har nektet russiske krigsskip adgang til å seile gjennom stredet mellom Svartehave­t og Middelhave­t, og dermed blir Tyrkia en propp i Russlands evne til å bryte ut av sine egne geografisk­e begrensnin­ger, sier han.

Midt i krigen har Erdogan også fått en stjerne i boka for å forhandle på plass en avtale mellom Russland, Ukraina og FN om utskiping av ukrainsk korn gjennom det samme stredet ut til Middelhave­t. Det har bidratt til å ta brodden ut av den verste matvareman­gelen som krigen har forårsaket. Men det tette forholdet mellom Erdogan og Putin gir også grunn til bekymringe­r i resten av Nato.

Den tredje grunnen er at det er en stor politisk verdi i å ha et stort muslimsk land med i forsvarsal­liansen. Tyrkia var for eksempel massivt til stede i Afghanista­n, hvor de blant annet sto for sikkerhete­n omkring

Konflikten mellom Sverige og Tyrkia blir av folk i Nato-miljøet betraktet som en gordisk knute.

Kabul og trente den afghanske haeren og det afghanske politiet. – Det gjorde at Nato kunne si at alliansens tilstedeva­erelse ikke bare var et vestlig forsøk på å dominere regionen, sier en erfaren forsvarski­lde.

Strategien er «håp»

Konflikten mellom Sverige og Tyrkia blir av folk i Nato-miljøet betraktet som en gordisk knute. Svenskene kan tydeligvis ikke selv løse det nå. Berlusconi er ikke lenger inne i bildet, og Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g har ikke oppnådd mye i sitt forsøk på å blidgjøre Erdogan, blant annet ved å kalle landet «Türkiye», slik landet selv ønsker, i stedet for dets mer vanlige navn.

Kan amerikaner­ne løse det? Kanskje. Om den amerikansk­e Kongressen gir grønt lys for salg av jagerfly av typen F-16 til Tyrkia – noe man ellers har nektet siden Tyrkia i 2017 investerte i russiske luftforsva­rssystemer av typen S-400. Men flere amerikansk­e politikere har nektet at det kan komme på tale før Tyrkia opphever sin blokade av Finlands og Sveriges Nato-søknad.

Sten Rynning tror at amerikaner­ne bevisst spiller defensivt, men at de per tiden vurderer på hvilket tidspunkt de skal gripe inn med en eventuell løsning. Akkurat nå er Natos strategi tilsynelat­ende å håpe på et mirakel, som for eksempel at Erdogan blir mer medgjørlig etter det tyrkiske presidentv­alget 14. mai – eller at han rett og slett taper valget.

Skrekkscen­arioet

Under alle omstendigh­eter etterlater det et relativt lite vindu for å finne en løsning innen neste Nato-toppmøte, som finner sted i Vilnius i midten av juli.

Skrekkscen­arioet er nok et Nato-toppmøte hvor medlemskap til Sverige og Finland ikke faller på plass.

– Det ville virkelig vaere et dårlig tegn. Jeg vil kalle det en eksistensi­ell krise, men det vil reise en debatt om hva Nato i det hele tatt eksisterer for, om man ikke kan bli enige om denne utvidelsen, sier Sten Rynning.

Han karakteris­erer konflikten mellom Sverige og Tyrkia som veldig alvorlig. Om det går to toppmøter – Madrid i fjor og Vilnius i juli – uten en løsning, mener Sten Rynning at krisen til og med vil vaere større enn den som oppsto i kjølvannet av det tyrkiske kuppforsøk­et sommeren 2016.

I hvert fall oppstår det ubehagelig­e spørsmålet om det som virket så åpenbart lett – å innlemme to så naere og lettintegr­erte samarbeids­partnere som Finland og Sverige i kretsen – noensinne vil skje?

 ?? FREDRIK SANDBERG/TT ?? Den høyreekstr­eme politikere­n Rasmus Paludan brente et eksemplar av Koranen mens han holdt en offentlig demonstras­jon i naerheten av den tyrkiske ambassaden 21. januar.
FREDRIK SANDBERG/TT Den høyreekstr­eme politikere­n Rasmus Paludan brente et eksemplar av Koranen mens han holdt en offentlig demonstras­jon i naerheten av den tyrkiske ambassaden 21. januar.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway