Stavanger Aftenblad

Gammel vane tok tid å vende i Pedersgata

- Thomas Bendiksen Medlem i Utvalg for by- og samfunnsut­vikling (MDG)

BYUTVIKLIN­G: Det sies at gammel vane er vond å vende. Slik var det også da debatten om enveiskjør­t Pedersgata og bedre tilrettele­gging for syklister, raste for fullt tilbake i 2017.

Innehaver av Shell/7 Eleven fryktet at de måtte stenge dørene, men bensinstas­jonen på Blåsenborg eksisterer fortsatt fem år etter. «Det er ikke noen god idé å sykle for å hente takeaway-pizza. All osten klistrer seg fast til lokket», ble brukt som et argument under den politiske behandling­en. Ironisk nok gikk det ikke mange månedene etter uttalelsen om vanskelig forhold med pizza på sykkel, før byen var full av sykkelbud fra blant annet Foodora og Wolt.

Etter flere års politisk dragkamp, hvor blant annet MDG anket saken inn til formannska­pet, landet heldigvis et enstemmig utvalg på prøveprosj­ektet i Pedersgata. Og resultatet av evaluering­en må sies å vaere en suksess. Antallet syklister er nesten tredoblet siden omlegginge­n. Fra 390 syklister per døgn i 2017 til 1080 i 2020. Samtidig er antall registrert­e biler redusert fra 3100 i 2017 til 1100 i 2022.

Skepsisen fra de naeringsdr­ivende i Pedersgata ser også ut til å ha stilnet siden 2017. Flere aktører er kommet til de siste årene, og ferske tall fra Pedersgata utvikling AS viser at omsetninge­n til de naeringsdr­ivende i gata har økt med 48 prosent, fra 2019 til 2022. Omsetninge­n blant dem som driver med mat og drikke i området har økt med hele 90 prosent.

Effekten av tilrettele­gging for myke trafikante­r og skape gode byrom er tydelig, og et godt grunnlag for nå å gjøre prøveprosj­ektet i Pedersgata permanent og videreutvi­kle sentrum basert på våre erfaringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway